Sidan 1 av 4 123 ... SistaSista
Resultat 1 till 20 av 71

Ämne: Polisen tar betalt för sin bevakning.

 1. #1
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010

  Polisen tar betalt för sin bevakning.

  Örgryte tvingas bekosta polisbevakning | Fotboll | Sportbladet | Aftonbladet

  Tror ni detta kan ställa till det för oss?

  Vilka summor kan de gå på per match/säsong?

 2. #2
  Medlem Da_Bombs avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Linköping
  Gäller detta för bevakning inne på arenan eller utanför med? Utanför kan ju inte AIK hållas ansvariga för vad som händer?

 3. #3
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ingen aning det framgår inte i texten. På Råsunda är väl polisen väldigt sällan inne på arenan, det blir väl bara derbyn? undrar hur hockeyn skall klara sig då.

 4. #4
  Medlem
  Gruppering
  Black Army
  Reg.datum
  Jul 2010
  Ort
  Hanige
  Polisen är oftast inne på Råsunda. Men dom står lite i skymundan.
  Skulle detta gå igenom så är det väl bara att se till att FF arrangerar matchen istället för AB:t.
  Problemet löst.

 5. #5
  Medlem Da_Bombs avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Linköping
  Detta kan ju inte vara tillåtet? Då måste AIK kunna vägra polisen? Annars är det ju maffiastil. Köp beskydd av farbror blå...

 6. #6
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Hulken: har för mig att jag läst att ett derby 2007 gick på drygt 800.000 kr, det var inte ett genomsnittligt derby, men ändå. Polisen kommer alltså dels bestämma hur många poliser som behövs före, under och efter match, sen också om det behövs förstärkning, ev. övertidsersättning och liknande. Om det ändå inte är polismyndigheten som behöver betala lönerna, vad hindrar att polisen anser att det behövs fler än det verkligen gör? Nej, Örgrytes sak är vår, det här är vansinne!

 7. #7
  Medlem Da_Bombs avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Linköping
  Det är ju dessutom skattepengar som betalar polisens löner. Skattepengar som man får in ganska mycket av från fotbollen. (Saker man handlar, kollektivtraffik etc)

 8. #8
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Så är det naturligtvis, kostnaderna för polisinsatserna är stora, men inkomsterna från fotbollen är mångdubbelt större.

 9. #9
  Medlem Da_Bombs avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Linköping
  Jag skulle vilja se statistik på vad ett derby vs en fredag löningshelg kostar, sen vill jag se inkomsterna för staten för båda dessa. Var väl tom en kommunpolitiker som sa att vi borde ha derbyn varje helg, då är det mycket lugnare än i vanliga fall!

 10. #10
  Medlem
  Reg.datum
  Jul 2010
  Ort
  Stockholm
  Här är utdrag ur ett mejl som jag skrev och skickade till en del av mina arbetskamrater då dom tyckte att klubbarna borde betala poliskostnaderna. Texten är c:a 2 år gammal (därav att jag skriver 14 lag). Jag utgick då från en artikel som Göran Rickmer i Hammarby hade skrivit på deras hemsida. Ursäkta att jag citerar och länkar till en hammarby-sida men innehållet gäller ju alla klubbar.


  Citat från Hammarbyfotboll.se:
  Hammarby Fotboll 2007-12-22
  Välkomna uppgifter om fotbollens samhällsnytta

  ”I veckan publicerade gratistidningen Punkt SE en artikel där man gick igenom hur mycket de allsvenska klubbarna årligen drar in till staten i skatteintäkter. 312 miljoner kronor landar intäkterna på, en uppgift som ger perspektiv på den debatt om hur mycket fotbollen kostar samhället i form av polisbevakning. Uppgifterna välkomnas av Hammarby Fotbolls marknadschef Patric Ljungström.
  - Jag är förvånad att det inte förts fram tidigare, säger han.

  Oroligheter runt matcharrangemang ger ofta fotbollen svarta rubriker. Varje gång höjs kritiska röster om hur mycket fotbollen kostar samhället i form av skadegörelse och de polisinsatser som sätts in för att behålla ordningen. Att Sveriges största sport drar enorma belopp till statskassan framkommer sällan, om än någonsin. Men i veckan gjorde gratistidningen Punkt SE en genomgång av vad de allsvenska klubbarnas verksamhet inbringar i skatteintäkter till staten.
  - Vad den här artikeln äntligen visar är att vi, Hammarby och andra fotbollsklubbar, faktiskt skapar väldigt stora intäkter till samhället. Siffrorna tidningen redovisar gäller enbart skatteintäkter, men räknar man in de arbetstillfällen fotbollen skapar, resor till och från arenorna, köp av mat och dryck och annan konsumtion runt omkring matcherna blir beloppet mycket större, säger Hammarby Fotbolls marknadschef Patric Ljungström.

  Efterlyser kalkyl
  Dessutom gör fotbollen en enorm samhällsnytta i form av sin ungdomsverksamhet.
  - Hammarby Fotbolls kärnverksamhet är ungdomsfotboll – utbildning av spelare, tränare och ledare. Den ideella verksamheten är basen i Hammarby som fotbollsklubb, och det gäller att värdera allt från de här timmarna på grusplanen till taxiresorna till den allsvenska arenan strax före avspark, menar Patric Ljungström.
  I Italien har man gjort en uppskattning just av hur mycket fotbollen omsätter totalt och man har kommit fram till att den ligger i topp tio av landets största industrinäringar. Patric Ljungström är noga med att påpeka att man ska akta sig för att göra en direkt jämförelse mellan italiensk och svensk fotboll, men han efterlyser att man tar fram en samhällsnyttokalkyl även för fotbollen i Sverige.
  - Särskilt inom stockholmsfotbollen måste vi hela tiden legitimera vår verksamhet, och det skulle vara en stor hjälp att kunna visa upp en sådan kalkyl. Vi får ständigt höra hur mycket fotbollen kostar samhället, men det är precis tvärtom. Här finns en massa människor engagerar sig i de tre stockholmsklubbarna, och som konsumerar fotboll på det ena eller andra sättet, avslutar Patric Ljungström.”


  Min egen kommentar:
  Totalt antar man att de tre fotbollslagen i Stockholm kostar samhället 10 till 15 miljoner i polislöner etc. (år 2007) enligt Göran Rickmer, Hammarby.
  Om man antar att övriga lags totala polisinsatser är i samma storlek så blir det totalt 14 lag * 4-5 miljoner = 55-70 miljoner. Dock har de flesta andra lag mycket mindre behov av polis, förutom Göteborg. Malmö och kanske Helsingborg. Troligtvis är den totala kostnaden under 50 miljoner. Jämför detta med uppgiften ovan där statens intäkter är 312 miljoner. Hur den summan har räknats fram och om den stämmer vet jag inte (det är ju en Hammarby-rapport :-) ). Det blir en nettointäkt på c:a 85 kronor per åskådare och match och enligt artikeln skall det enbart vara skatteintäkter.

 11. Följande medlem gillade det här inlägget av Effem:


 12. #11
  Medlem
  Reg.datum
  Jul 2010
  Det kan ju omöjligt åläggas AIK det som händer vid Solna Station ex. men här är ju gränsdragningen skitsvår. Utanför på Frösundaleden och Råsundavägen lär AIK kunna få stå för bevakningen eftersom det är i anslutning till och omkring AIK:s arrangemang detta sker. Men på sikt är det helt jävla orimligt med tanke på dom summor som vi skulle åka på och pröjsa för detta.

 13. #12
  Medlem Da_Bombs avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Linköping
  Polisen har till uppgift att garantera säkerheten i samhället. Frösundaleden är en del av samhället sist jag kollade? Poliser är statligt anställda, precis som tex lärare vid universitetet, dessa får INTE ta ut en avgift från studenter för att hålla en föreläsning som ingår i deras jobb!

 14. #13
  Medlem
  Reg.datum
  Jul 2010
  Da Bomb>> Du förstår säkert att jag pekade på orimligheten i det hela.

 15. #14
  Medlem Da_Bombs avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Linköping
  Visst, men kändes som du bara tänkte ur ett ekonomiskt perspektiv.

 16. #15
  Medlem
  Reg.datum
  Jul 2010
  Det e bara att vägra, om AIK ska betala så kan inte polisen bestämma hur många poliser det ska vara det lär bli väldigt saltat då.

 17. #16
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm
  Bajens Göran Rickmer vs Polisen i detta ärende.
  Bevakning av fotbollsmatcher - Studio Ett | Sveriges Radio

 18. #17
  Medlem shambolics avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Bara jag som tycker det är lite kittlande att AIK kan hyra sin egen poliskår?


 19. #18
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Det är sådan lek att tex fotbolls lag skall betala polisen.
  Skall banker betala polisen när de rånas? Skall Rosengård betala extra eftersom det krävs extrema polis insatser där? Hur mycket skatt betalar inte AIK redan? Hur mycket av problemen är det polisen själva som startar (när det gäller "kravaller" sport).

  Folk är så hjärntvättade i Sverige. Om man går ut och frågar så tycker över 80% att lagen skall betala för polis "beskyddet". Totalt ologiskt.

 20. #19
  Medlem
  Reg.datum
  Feb 2011
  Om AIK nu ska tvingas betala för polisinsatsen så är det väl rimligt att AIK även får välja vilka polismän de "anställer". Kan ju bli kul det här.

 21. #20
  Medlem Hasss avatar
  Gruppering
  Mentala 2(27)
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Orminge
  Citat Ursprungligen postat av AIKsedan1978 Visa inlägg
  Om AIK nu ska tvingas betala för polisinsatsen så är det väl rimligt att AIK även får välja vilka polismän de "anställer". Kan ju bli kul det här.
  ...och hur många ;)

  Det är ju inte direkt så att du går in på ICA och personalen tvingar på dig en vagn full av varor su inte vill ha och sen tvingar dig betala för dem.

Sidan 1 av 4 123 ... SistaSista

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •