Sidan 1 av 8 123 ... SistaSista
Resultat 1 till 20 av 150

Ämne: Vilken väg ska vår läktarkultur gå?

 1. #1
  Medlem amfprods avatar
  Reg.datum
  Jul 2013

  Vilken väg ska vår läktarkultur gå?

  Jag hittade inget ämne om detta och är väldigt nyfiken vad den stora massan tycker och tänker så, varför inte...(mod kan ta bort annars)

  Idag är det ingen hemlighet att vi går mot en mer internationell "stil" där gunget och rytmkänslan spelar en viktig roll, tankar? Tar trumman för stor plats eller ska den ta större plats?

  Själv kan jag tycka att vi tappat många chanser till en grym ljudtopp då det verkar som folk hellre vill dra igång "hopptempo", lite synd eftersom det ibland hänt att det slutat i mummel.

  Så vad tycker ni? Brittiskt? Balkan? Argentina? Något annat?


  Absolut inte med avsikt att splittra och förhindra folk från deras engagemang då dom gör ett grymt jobb och jag önskar att även jag kunde göra mer.

 2. #2
  Medlem AIKtilljagdörs avatar
  Reg.datum
  Aug 2010
  Ort
  Stockholm
  ”Allt för många följer en väg – vi röjer en egen"

  men jag håller med, föredrar ljudnivå över hopp alla dagar i veckan.
  turkiet är kul.

 3. Följande 6 medlemmar gillade det här inlägget av AIKtilljagdör:


 4. #3
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm
  Om du vill veta vad den stora massan tycker är du på fel forum ;)
  Dock en intressant tråd.
  Senast redigerad av Zenil den 2015-07-15 klockan 12:02.

 5. Följande medlem gillade det här inlägget av Zenil:


 6. #4
  Medlem
  Gruppering
  Black Army
  Reg.datum
  Nov 2013
  Ort
  Finland
  Citat Ursprungligen postat av AIKtilljagdör Visa inlägg
  ”Allt för många följer en väg – vi röjer en egen"

  men jag håller med, föredrar ljudnivå över hopp alla dagar i veckan.
  turkiet är kul.
  Dock så tycker jag inte att vi ska skrota "på norra stå hoppar vi" ramsan men jag tycker att man kan avstå från hoppande i t.ex Allmänna idrottsklubben AIK. Sen tycker jag också att här är vi från norra stå inte har charm ifall hoppande uteblir.

 7. Följande medlem gillade det här inlägget av mikael gnaget:


 8. #5
  Medlem
  Reg.datum
  Feb 2011
  En blandning och avvägning, med sans och balans, av det mesta är min smak och önskan.

  På tal om att hoppa, så anser jag att det får läktaren att se mer levande ut. Men åter igen, det handlar om att välja sina tillfällen och ramsor att hoppa det till.

  Sedan så är jag mer för långkörare, som kan innehålla ljudtoppar, än vad jag är för korta "rop/gap" ramsor, som dock ger en väldigt ljudtopp, men enbart en kort stund. Sedan sjunger ljudet avsevärt.

  Angående trumma och annat taktredskap (läs klappa händerna), så tycker jag att det är betydligt mer kraftfullt och läckert med enbart trumslag. För min del kan vi låta bli att klappa helt och hållet. Tex i "Vi är svarta gula AIK" ramsan. Så klart så menar jag inte att vi ska skippa klappandet i "AIK *klapp klapp klapp*", och övriga razzia ramsor.

  Där är en snabb beskrivning av min ståndpunkt.
  Tål att diskuteras och vädras.

 9. #6
  Medlem Björn Kindlunds avatar
  Gruppering
  A.I.K.
  Reg.datum
  Jun 2010
  Jag har aldrig riktigt förstått snacket. Vad har ljudnivå och hopp med varann att göra? Vill man hoppa, så hoppa, huvudsaken är att alla sjunger och gör ett försök till att vifta med något då och då...

  Det viktigast tror jag är att folk ska fokusera mer på sina egna insatser innan man börjar peka på grannen. Sjung med i alla ramsor oavsett om du tycker om ramsan eller inte, det är en grundpelare till att ramsan låter högre till att börja med. Tryck ihop alla som vi tillhöra och röja en egen väg, resten kan stå i kanten eller uppsöka nyplats. Sjung, hoppa, vifta!

  Att England ens nämns som en läktarkultur. England har haft en läktarkulter som endast ett fåtal klubbar håller fast vid.
  Senast redigerad av Björn Kindlund den 2015-07-18 klockan 09:24.

 10. #7
  Medlem Varenissesfrippas avatar
  Reg.datum
  Apr 2013
  Citat Ursprungligen postat av Björn Kindlund Visa inlägg
  Jag har aldrig riktigt förstått snacket. Vad har ljudnivå och hopp med varann att göra?
  Förutom vid ramsan "på norra stå hoppar vi för AIK". Då tycks alltid ljudnivån sjunga med typ 30 decibel..

 11. #8
  Medlem Itchys avatar
  Reg.datum
  Sep 2012
  Hopp:
  Hoppandet kan ha såväl positiv som negativ inverkan på ljudvolymen. När folk står och dagdrömmer eller är så fokuserade på spelet att de halvsömnigt står och mumlar kan hoppandet hjälpa till att väcka och kicka igång klacken. Å andra sidan leder mycket hoppande till att folk blir andfådda och därmed inte orkar sjunga lika högt.
  Personligen är jag starkt för hoppande och hoppar själv gärna och mycket. Jag anser, precis som Quesera skriver, att hoppandet får klacken att se mer levande ut. När spelarna tex går mot det norra straffområdet för en hörna ger en hoppande, sjungande, viftande klack ett mycket mäktigare visuellt intryck och en större energiboost.

  Taktslag (trumma och klapp):
  Trumma är jag starkt för då denna bara bidrar. Dock måste man se till att ha någon som verkligen kan trumma (rätt tempo, bra taktkänsla, osv) vilket vi har i de flesta matcher men tyvärr inte i alla. Med en dålig trummis stjälper snarare trumman.
  Handklappande är lämpligt i ett fåtal ramsor där det utgör en självklar del, tex den som trumman drar igång direkt efter "Ge mig ett A" (hoppas alla förstår vilken klappramsa jag menar). Men i de allra flesta fall bör klappandet undvikas då detta bara leder till att ramsorna sjungs snabbare och snabbare tills det blir omöjligt att höra vad vi egentligen sjunger. Ett bra exempel på detta är hockeyn. Den som ser matchen på TV och inte är Gnagare (och därmed inte kan våra ramsor utantill) kan sällan höra vad det är klacken sjunger. Ett annat exempel är den exponentiella tempoökning vi tyvärr fått i ramsan "Vi hatar djurgårn och hammarby" sedan klappandet blivit regel i ramsan.

  Sång:
  Jag föredrar starkt sångvänliga ramsor. Då menar jag sådana som kan hålla i sig många minuter i sträck och som alla känner till (så även sittplats kan stämma in). Den gamla klassiska "Tjala-lala-lalala, he-e-ej, AIK" som brukade eka mellan Råsundas samtliga sektioner i slutminuterna vid seger är ett perfekt exempel.
  Tyvärr är det dock alltför få som håller igång ramsorna idag. När en ny ramsa startas stämmer alla in och sjunger med - i ca 15 sekunder. Därefter är det knappt hundra pers i mitten som försöker hålla ramsan vid liv. Vi skapar inte på långa vägar samma tryck när ramsorna dör ut så snabbt.

 12. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av Itchy:


 13. #9
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2015
  Är det bara jag som tycker att till 90% så har vi hårda "attackramsor" och 10% gungande läktarkultur. Jämför man med t.ex. andra Stockholmsklubbar eftersom dom ligger nära till hands så är vi den klubben med stelast läktarkultur bortsett från när det gäller tifon. Jag känner att vi har för många människor på Norra som tycker det är okej att lämna över ansvaret för koreografin på Norra till någon annan. Jag skrev det i en annan tråd och jag tror inte jag kan bli mer tydlig eller bli tjatig när jag säger att det är dags att ta ansvar!

  Jag personligen har alltid diggat Argentina stuket på en fotbollsläktare, många melodier från sydamerika har börjat komma in i Europa och ett par svenska lag har några ramsor med dessa melodier. I min mening så har Bajen enbart bra klack pågrund av deras ramsor, pågrund av deras melodier. Det är svårt att få igång ett gung till "Attack, Attack, Attack" jämfört med Bajens "Från orten, från Årsta, Gullmarsplan" jag tror ni förstår vad jag är inne på. Mer gung på Norra med ett par 3-5st lite längre ramsor där folk tar ansvaret för koreografin i ramsan i sig och att vi tar i. Fungerar inte att stå efter 2min och klaga på att Norra inte hörs tillräckligt när du själv inte sjunger. Det är inte acceptabelt!

  MER GUNG PÅ NORRA!

 14. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av csvanemar:


 15. #10
  Medlem
  Gruppering
  DSM, AIK
  Reg.datum
  Jun 2010
  Ort
  Lidingö
  Att gunga på nuvarande norra är hemskt. Låter som en gnisslande säng från sekelskiftet. Hemskt

 16. #11
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2015
  Så du väljer att skippa en helhet pågrund av att det låter när du ska hoppa? Jag väljer att se förbi det problemet och bara göra det som ska göras, återigen kommer vi med oacceptabla ursäkter. Lev i verkligheten och med den. Det är såhär det kommer se ut dom resterande 7 år vi har på kontraktet med Friends Arena, vi kan inte stå och inte acceptera dessa punkter i 10 år. Vi ska göra det som krävs hela tiden det är inga konstigheter annars kommer vi aldrig nå framgång, nu måste vi enas om det och sluta klaga...

 17. Följande medlem gillade det här inlägget av csvanemar:


 18. #12
  Medlem katlas avatar
  Gruppering
  WG13
  Reg.datum
  Nov 2012
  Ort
  Karlstad
  Citat Ursprungligen postat av SuttonHoo Visa inlägg
  Att gunga på nuvarande norra är hemskt. Låter som en gnisslande säng från sekelskiftet. Hemskt
  Skitsnack, säg som det är. Du är för gammal för att hoppa!

 19. #13
  Medlem
  Reg.datum
  Apr 2013
  Man bli stolt och lite hoppfull när äldsta grabben och hans kompisar, ett gäng 10-åringar, precis när vi ska avsluta middagen plötsligt drar igång:

  "Superettan här kommer Bajen" som växelramsa.

  Pappa skiner upp, mamma himlar med ögonen :)

 20. Följande 8 medlemmar gillade det här inlägget av Bubbe:


 21. #14
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2015
  Håller helt med dig! Diggar Sydamerikansk läktarkultur som fan med sköna dubbeltakter på trumman. De folk verkligen brinner för när de sjunger, är att sjunga ord som betyder något och e kraftfulla! Tex "Ta mig med till Norra Stå! Där vill jag dö för AIK!" och "Alltid när ni spelar är vi där med vårt stöd, med dig vill jag leva och för dig vill jag dö!"
  Folk tycker att dessa texter är kraftfulla och har en innebörd som gör att folk älskar ramsorna vilket i sin tur leder till att många sjunger!

 22. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av johangnaget:


 23. #15
  Medlem korvelitens avatar
  Gruppering
  DSM, FPB
  Reg.datum
  Sep 2012
  Ort
  Stockholm
  En liten fråga rörande "bajenklappen", när blev det ett begrepp ens? Har undgått mig helt och hållet. Är de ensamma i Sverige med den? Europa? Eller är det bara deras trademark?

 24. #16
  Medlem Itchys avatar
  Reg.datum
  Sep 2012
  Citat Ursprungligen postat av korveliten Visa inlägg
  En liten fråga rörande "bajenklappen", när blev det ett begrepp ens? Har undgått mig helt och hållet. Är de ensamma i Sverige med den? Europa? Eller är det bara deras trademark?
  Kan inte komma på något lag i vare sig Sverige eller Europa som är ensamma med något vad gäller läktarkultur. Olika lag från hela världen lånar allt möjligt från varandra. Stora rivaler lånar dock mer ogärna från varandra, framför allt då man hånat sina rivaler för något. Då vi hånat Bajen i flera år för hur de klappar takt är nu alltså många röster negativa till att införa detta element på våra egna läktare.

 25. #17
  Medlem bangura1891s avatar
  Gruppering
  Gnaget Inferno & Fullast på bussen
  Reg.datum
  Jan 2011
  Ort
  Östra Aros
  Citat Ursprungligen postat av Itchy Visa inlägg
  Kan inte komma på något lag i vare sig Sverige eller Europa som är ensamma med något vad gäller läktarkultur. Olika lag från hela världen lånar allt möjligt från varandra. Stora rivaler lånar dock mer ogärna från varandra, framför allt då man hånat sina rivaler för något. Då vi hånat Bajen i flera år för hur de klappar takt är nu alltså många röster negativa till att införa detta element på våra egna läktare.
  Är det något vi har hånat Bajen över? Är ju bekant med uttrycket och vet att de kört den länge, men har mest sett det som en benämning för att klappa över huvudet. Förstår inte poängen för att håna någon över en sådan grej,som dessutom förekommer över i stort sett hela fotbollsvärlden.

 26. Följande medlem gillade det här inlägget av bangura1891:


 27. #18
  Supermoderator Heidi Flums avatar
  Gruppering
  Sol Invictus
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Blood Line
  För egen del känns den gamla benämningen "bajenknapp" mer som ett hån/påminnelse till oss själv om att "Hammarby gör detta. Det skulle kunna vara ganska fett om vi gjorde det - men kom ihåg att Hammarby gör det för i o m det kan vi aldrig göra det".

  Den som vill framföra kritik eller diskutera huruvida detta är någonting som kommer eller skall få fäste på Norra, bör beväpna sig med något kraftfullare argument kan jag tycka.

 28. Följande 3 medlemmar gillade det här inlägget av Heidi Flum:


 29. #19
  Medlem
  Gruppering
  Bonde Ultras
  Reg.datum
  Dec 2010
  Förra säsongen borta mot dif under söderfamily ramsan så försökte jag envist klappa händerna på det sättet. Capon stirrade mest på mig och skakade på huvudet. Tiderna ändras, vilket är glädjande!

  Diskussionen påminner mycket om när trumman började få fäste på Norra. Även om det var mer gnäll då, vill jag minnas.

 30. #20
  Medlem Den IIs avatar
  Gruppering
  Norra
  Reg.datum
  Aug 2014
  Jag begriper över huvud taget inte varför folk betraktar dessa klappningar, väl synkade naturligtvis, annat vore ju en smula obegåvat, med en sådan fascination? Sång är mäktigt, inte klappningar. Klappa kan alla. Bajen, Camp Sweden och HV 71. Det är inte unikt. För mig påminner det alltför mycket om Bajen för att jag ska känna någon form av stolthet eller sympati när jag ser folk klappa på det där viset på våra matcher. Ironiskt eller ej, jag tror som sagt inte det var särskilt många som ens fattade att det var en pik mot söder grön. Onödigt att försöka få det att låta som att alla 32 000 inbitna hardcore-gnagare på kompisvallen deltog i nåt slags massivt och organiserat förlöjligande av Hammarby när flera i själva verket blir alldeles till sig och börjar tala i termer om att vi ska utveckla vår supporterkultur till något sådant här.

  I övrigt identifierar jag mig rätt så bra med Queseras ståndpunkt i frågan (inlägg nr 5) bortsett från valet av ramsor där jag å ena sidan finner korta och kraftfulla vrål jävligt mäktiga, och vederbörande å andra sidan inte alls gör det. Ett riktigt högt "Ge oss ett A" mot sittplats - eller ännu hellre från sittplats - tycker jag personligen är bland det fetaste vi kan prestera på NA.


Sidan 1 av 8 123 ... SistaSista

Liknande ämnen

 1. Svar: 5
  Senaste inlägg: 2015-06-01, 19:44
 2. Positiv läktarkultur
  Av niklaZ99 i forum Supportrar
  Svar: 162
  Senaste inlägg: 2014-04-04, 13:15
 3. Vilken spelare är bäst i AIK nu?
  Av Liam Gnaget i forum AIK Fotboll
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2012-06-15, 10:04
 4. Projektarbete ang. läktarkultur.
  Av igge3 i forum Övrig supporter/läktarkultur
  Svar: 14
  Senaste inlägg: 2012-02-13, 23:33
 5. Fotbollsresa läktarkultur: 1 - fotboll 0
  Av Shaggy i forum Blandat
  Svar: 28
  Senaste inlägg: 2011-06-18, 08:55

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •