Sidan 1 av 8 123 ... SistaSista
Resultat 1 till 20 av 142

Ämne: Norra stå - sista året

 1. #1
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Råsunda

  Norra stå - sista året

  Med anledning av Mardans inlägg på GF som spred sig och senare blev en gästkrönika(!) så kunde jag inte hålla mig från att skriva ett svar. Det var dock för långt för att publicera i kommtarsfältet och skulle försvinna i mängden på GF. Men på det här forumet kan vi ju fortsätta med att diskutera det som ämnet rör; det sista året på Råsunda och stämningen därtill. Istället för att det kommer en ny diskussion i matchtråden efter varje match. Här kanske diskussionen kan leda någon vart iallafall, istället för en massa enskilt tyckande hit och dit bara.

  Citat Ursprungligen postat av Mardan
  Black Army, Sol Invictus, Ultras Nord, Smokinglirarna, trumslagarpojken, bondefraktioner och alla ni andra lösa kompisgäng som står på Norra ståplats. På senare tid har ni blivit en skam för AIK och vår anrika och dynamiska supporterkultur. Jag och många med mig på övriga läktare skäms över er! Nu ska jag förklara varför och samtidigt ge konstruktiv kritik och tips på hur problemen kan åtgärdas. OBS, detta är ingen desperat känsloyttring efter kvällens skitmatch utan en känsla som vuxit fram under cirka tre års tid.
  När uttryck som de fetmarkerade används i inledningen så kan man inte fortsätta att läsa resten utan att själv känna skepsis mot skribenten som tydligen riktar det mot nästan hela Norra. Men let's go ändå...

  1) Ni sjunger för dåligt - Det är mummel, hoppande och för få ramsor med tryck i. Gamla ramsor som funkat bra historiskt är helt förstörda (exempelvis, ”hata djurgårdens if hata mff…”, ”vad e det som klättrar i buren…” osv.) pga att ni inte har rätt tempo när ni sjunger dem. Ni stressar sången och sjunger inte ut vokalerna som vi gjorde förr. Se en Premier League match på TV så förstår ni vad jag menar. Det var så det sjöngs på Norra förr i tiden.
  Så kallat mummel: En konsekvens av för få som sjunger och som kan texterna. Folk sjunger fel text och tonlägen till många ramsor. Inte ens när folk får veta hur det sjungits från början vill de ändra sig, en jävligt märklig attityd. "Mummel" innebär alltså det samma som för låg sångvolym, kryddat med osynk, felsägningar och feluppfattad tempo och tonhöjningar etc.
  Hoppande: Vad är det för överdrivet gnäll att ens ta upp det? Hoppa har folk gjort på Norra i alla klacktider. Men mest är det EN ramsa som folk stör sig på och den var det väldigt lite gnäll om när den var färsk typ 2002, men då hade inte Dif börjat med hoppande och vissa verkar tydligen mer känsliga över att vi gör något ungefär likadant som aporna än när, hur och vad det vi själva gör kommer från från första början. Mindervärdeskomplex i de sammanhangen? Vi har en ramsa som har tio år på nacken, varför kan den inte bara få vara en del av vår senare historia?

  I övrigt håller jag med om det stycket. Bara det att icke-trumramsorna med längre text inte har sjungits i rätt tempo på snart tio år, så det är inget nytt. Åh upp på Råsunda är ett lysande exempel, sjöngs bara rätt i några år tidigt 00-tal men sen har den bara gasat utför.

  2) Vad har hänt med innovationen? De nya ramsorna är fruktansvärda. Texterna är pinsamma (ett par exempel: Vi kommer ifrån Stockholms Stad så passa er…”, ”På norra stå hoppar vi för AIK…”, ”Skiter i jobbet och skolan…” osv.) och melodin håller inte. Jag tycker dock ni ska fortsätta försöka. Det finns exempel på bra nykomponerade ramsor de senaste fem åren.
  Förstår tankegångarna. Problemet är att vi är för snabba med att försöka sätta nya ramsor på Norra, vilket även påverkar punkt 1 här. Vi måste gnugga ramsorna mer och under fler bortamatcher och på bussar innan vi tar dem till Norra. Vi måste som den mindre massan som är på plats på bortaplan sjunga rätt och sedan få ut den nya ramsan på youtube, med rätt text på forum mm, innan det görs försök med den större hemmaklacken.
  "Skiter i jobbet och skolan" sjöngs med bra tryck i Kalmar, sen kom den till Norra och folk började negga på en gång. Kände man sig träffad för att man själv inte skiter i jobb/skola? Eller var den bara för snabbt planterad? Hur som helst är det tråkigt att nya ramsor avfärdas så fort av folk, den negativa tonen sprider sig snabbt. Kanske är det bara en sång för vardagsmatcher på bortaplan om den ska vara 100% rättfärdigad av folk som sjunger den? Ska folk sluta sjunga med i "varje slag jag slog" också då? Eller "fulla nu igen" om man inte alls är full? Eller så börjar man tänka "vi" istället för på sig själv...

  3) Om ni som komponerat en ny ramsa (typ 25 hoppande Ultras i mitten) inte får respons från övriga AIK-publiken så är det ett kvitto på ett misslyckande. Gör då om, försök igen med en annan ramsa, men fortsätt inte hoppa och sjung. Det blir pinsamt! Ge fan i att ignorera domen! Ibland är tystnad helt okej. Jag föredrar en tyst klack framför en trumma och 30 pers som desperat försöker göra sig hörda (ibland under 10 minuter – jag lider som fan av detta).
  Tyvärr har han till viss del rätt, det är inte fel att låta Norra vara tyst i en halv minut nån gång ibland. Men att det skulle vara pinsamt att nöta in något nytt från mitten? Ärligt talat, vi har i många år märkt hur responsen uteblir från kanterna pga annat än textinnehåll och melodi. Känns snarare som att man redan har bestämt sig i förväg och i princip enbart vill ha sångerna som redan satt sig ordentligt en gång i tiden. Det beror förvisso även till stor del på att många ramsor kommer helt fel in på Norra från första början, som sagt, och det är väl snarare där problemet grundar sig i.

  Vi måste få till det jag skrev om punkt nr 2 samt utskriven text på plats på Norra för att ge en ny ramsa rätt möjligheter från första början. Kan vi trots det inte få med oss den större massan efter några matchers helhjärtade försök bör kanske ramsan skrotas eller läggas på is, och det har ju gjorts många gånger redan.
  En annan sak vi bör tänka på är att sätta nya ramsor på Norra när AIK leder matchen, det gör enormt stor skillnad då folk tar med sig helhetsbilder och deras intryck från matchen påverkar intrycken från läktarhåll.

  4) Hopp och högljudd sång är en svår kombination – Det kan se coolt ut när en stor skara supportrar hoppar samtidigt. Men det kommer alltid att ske på bekostnad av volym. Det säger sig självt. Det är svårare att sjunga högt när man hoppar eller springer jämfört med om man står still. Volym är viktigare. Spelarna hör volymen men inte fan peppas de av ert hoppande!?
  Återigen EN ramsa som får han att skriva en hel punkt, och den ramsan bör få ha sin egna debatt om man nu måste klanka ner på just den företeelsen. Hoppande är bra av den anledning att man ser att folk framför en i klacken håller igång. Man kanske inte hör/ser dem sjunga, då är det mer taggande att se folk hoppa. Har man sämre kondis så att det påverkar sången kan man göra som jag gör ibland, bara lyfta på hälen och lite knäböj så ser det nästan ut som hoppande iaf.

  5) Sluta vänd er till sittplats var tionde minut – Vi är många äldre trötta fetton som valt att köpa säsongskort på sittpats. Vi har gjort våra år på Norra. Det var där vi växte upp på 70, 80 och 90-talet. Vi sjunger när vi känner för det. När vi sjunger gör vi det från tårna. Det hörs. Vi går igång på ramsor av brittisk karaktär – inte turkisk. Långa vokaler och klassiska sånger. Det må vara fantasilöst, men det låter högt och bra. Lär av oss istället för att söka vårt stöd stup i kvarten. Ni är tillräckligt många för att skapa bra volym.
  Här håller jag med honom. Har sagt det nån gång själv, att jag tycker vi kör skrik svar mot sittplats lite för ofta och ibland ganska feltajmat. Det hänger rätt mycket på matchens karaktär.
  Vi bör alltid kunna få med sittplats på en A!-I!-K!-AIK! tidigt i matcherna.
  "Kom igen Gnaget" borde de vara peppade på om vi släppt in ett mål eller om det inte blivit mål framåt efter minst 30 minuter beroende på matchens karaktär. Men annars ska man inte "döda den". Gör sig bättre och uthålligare på Norra, dock inte högre ljudtopp.
  "När AIK!" bör enbart köras mot sittplats när vi leder matchen. Har egentligen samma inställning om Norra också, men där backar jag. Den innehåller göra mål, tre poäng och SM-guld, då ska det fan vara positiv vibb överlag känner jag.
  Polisrazzia är jävligt tungt att få med sittplats på, men vi får verkligen inte döda den grejen. Det ska ske sällan och vid riktigt peppande matchläge, typ när vi trycker på galet framåt, för att få med så många som möjligt och göra den rättvisa när folk tar med den i minnet, vilket behövs för att den ska växa med tiden.

  6) Lägg ner Black Army och skapa en supporterförening med framtida potential. Se framåt, inte bakåt. Black Army har en fantastisk historia men består i dagsläget av en skara personer och en lokal som den yngre (och äldre) AIK-generationen inte kan eller vill identifiera sig med. Det tar emot som fan att säga det men se och lär av DIF. De la ner Blue Saints och bildade en ny supporterförening som satte ramar (nya sånger, researrangemang, gemenskap osv.) som funkar. Det är därför 5,000 djurgårdare på Södra överröstar 8,000 AIK:are på Norra nuförtiden.

  7) Ena supporterleden. Gå samman. Starta en ny gemensam supporterförening under ett gemensamt namn som majoriteten av AIK:are kan relatera till. Exempelvis Allmänna Supporterföreningen, AIK supporters eller liknande.
  Fattar inte vad det där om BA skulle göra för skillnad. Däremot har bl.a. jag sedan många år förespråkat en ny typ av supporterorganisation. Förutom SI, UN, BA, SmL, FB och mindre grupper så skulle det kunna få innefatta allt från DSM, 3712, Reklamgnagare och alla andra som har saker att tycka och säga om vår supporterkultur på bredaste och mest grundläggande basis. Något måste hända och det blir fler och fler medvetna om. Som klackgrupper bör de redan existerande fortsätta synas och styra sin grej då det finns fördelar med det, men det ska kunna göras med en bred officiell organisation i ryggen och då skulle vår supporterscen bli starkare, det är jag övertygad om.

  Till sist vill jag poängtera varför jag skriver detta inlägg. Vi har blivit omkörda av våra antagonister på läktarna de senaste fem åren. Det finns ingen stark kärna på Norra ståplats längre. Vi som var med förr när det ibland inte var fler än 700-800 pers i klacken kan inte förstå hur så många kan låta så lite och dåligt idag. Detta var min åsikt men jag tror att många håller med mig. Jag må låta bitter men jag har i alla fall försökt komma med konstruktiv kritik. Ta åt er och fundera på hur ni kan förbättra situationen. Vi är Sveriges största idrottsförening och det finns en enorm potential inom supporterleden. Det är dags att vi tar vara på det nu.
  Att vi blivit "omkörda" är ett väldigt löst hämtat begrepp då det inte alls är så illa, de har kanske närmat sig oss och något lag kanske gått om, vad vet jag som inte ser alla lagens matcher på plats och kan uttala sig om det med verkliga belägg. Frågan är vem som kan göra den bedömningen?

  Det fanns ingen kärna och knappt någon klackledning mellan 99 och 05 som många refererar som de ljuva åren, i spåren av CL och den hypen som var då. Men Jimmy och BA-Micke var aldrig capo en hel match igenom, Kryckans gäng hade trumma ibland innan AIK-Tifo tog över den biten 2002 och det var långt ifrån någon kärna som det ändå är nu. Kanske fanns det fördelar med att sångfolk var mer utspridda på Norra, med mindre kärnor här och var, särskillt mot västrahållet, då det spred ut röjet och sånghetsen. Men på den tiden sa de som bytt till sittplats att Norra nu var skit med bajentrumma och hoppande, att det var bättre på 90-talet. Idag säger folk samma sak om den tiden. Det var alltid bättre förr för de som flyttat till sittplats och sedan som åskådare kan bedöma klacken. I framtiden kommer vi jämföra helheten från Råsunda med det vi har då.

  Var sak har sin tid och den nedgångna stämningen beror nog till stor del lika mycket på den allmänna nedgången av intresset för svensk fotboll de senaste åren som på punkterna ovan. Börjar intresset växa tillkommer många nya i en yngre generation, då är det alltid lite sämre till en början. Men det kommer bli bättre och vi har alla förutsättningar för att växa, men då behövs självinsikt och kritik rörande de delar som kan göra en faktisk skillnad som klackledare och trummans roll eller strategier för hur sång ska spridas, inte nedklankande på saker som inte faller äldre personer och f.d. klackfolk i smaken som nya ramsor med töntiga texter eller hoppande. Vi som faktiskt försöker göra något åt saken kommer fortsätta med det och vi tar till oss av den del av kritiken som är nyanserad. Men när kritiken kommer genom raljerande så blir det så mycket svårare att ta med sig de mest vettiga infallsvinklarna, särskilt om det hela inleds med att skribenten skäms över oss.

  Vi är Sveriges största Idrottsklubb
  Senast redigerad av Putte den 2012-05-11 klockan 17:28.


 2. #2
  Medlem Ikaros Tasss avatar
  Gruppering
  АИК Солн
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Östermalm, Stockholm
  Bra svar Putte!
  Det blir någon sorts storm på forum där varje sittplatsfetto ska tävla i vem som kan såga Norra mest. Man kan ösa otroligt mycket kritik över Norra, men att verkligen komma med något konstruktivt och rimligt är otroligt sällsynt.

  Som om ett sågande av klacken skulle göra att dom själva inte behövde bära ansvaret av den stundtals avslagna stämningen.

  Att folk ska vara konstruktiva i sitt kritiserande är väl det minsta man kan begära.

  Men låt oss se detta som en väckarklocka. Personligen har jag inte tänkt på faktumet att vi ibland kan ha rätt avslagen stämning, utan kom faktiskt att tänka på det under derbyt. Det var faktiskt första gången jag kände, "är vi inte bättre än såhär". Men som den optimist jag i de flesta fallen är, så kan jag bara se oss sikta högre upp. Saker och ting kan alltid bli bättre.

 3. #3
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm
  Mycket bra inlägg, hatten av!
  Några punkter på det där med att involvera sittplats: känns som om hockeyn har drivit upp frekvensen på sittplatsdeltagande till en löjlig nivå. Vet att många hade synpunkter i vintras då det gick helt överstyr på GH och det var ett ständigt tjoande om att fettona skulle ställa sig upp. Timingen är viktig och i början på matchen är det många som vill hänga på (se Rosenborg -10 som ex.). 15 min vill långsidorna kolla fotboll (och klaga). Min åsikt är att ska man köra mot sittplats så ska det vara enkelt och lätt att fatta och hänga med. "Vi älskar gnaget" är väl den bästa polisrazzian. Att ställa barnfamiljer upp för att "Hata"är nog inget vinnande koncept i längden...

  Ang. Capos och andra folk som leder/vill leda sång: packade och påtända personer göra sig icke besvär. När man ser någon som försöker dra igång en sång samtidigt som han ramlar ned för läktaren blir man inte sugen på att sjunga. Personligen blir jag inspirerad av en engagerad capo och tar alltid i lite extra. Sen behöver det väl inte vara någon gammal legend, bara denne har lite timing.

 4. #4
  Medlem
  Gruppering
  Den Svarta Massan
  Reg.datum
  Mar 2012
  Ort
  Nynäs hills
  Mycket bra inlägg och analys putte. Tycker vi är mer eller mindre tvungna att ta med sittplats på ett derby. Polare som stod på södra sade att när sittplats var med i början av derbyt så ville han nästan gå hem för ville inte vara med om en sådan våldtäkt på läktaren.. men efter 10 minuter var ju det slut och det blev en väldigt medioker insatts. I vanlig seriematch får vi väl låta dom vara då.. Alternativt tävla om vem som kan träffa den fetaste med en delicato boll under halvtid.
  Senast redigerad av HankMoody den 2012-05-11 klockan 18:26. Anledning: dysse

 5. #5
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Bra, konstruktiva inlägg i den här tråden so far, hoppas vi kan hålla en högre nivå på diskussionen än hos GF.

  Egentligen tror jag att det största problemet är att det har blivit en attitydförändring på Norra och att det måste till någon radikalare åtgärd. Orkar inte utveckla mer om den biten då jag kommer känna mig som en jävla domedagsprofet. Men nog fan finns det även enkla saker man kan göra för att bättra på stämningen?

  Ett exempel är tempot på ramsorna, där jag håller med om att vissa ramsor ska sjungas långsamt. Däremot känns det som att en del har snöat in på att alla ramsor ska sjungas långsamt, bara för att de har en text. "Med dig vill jag leva" och "Varje andetag" är två snabba exempel på ramsor med text som bör sjungas snabbt. Jag känner att rent generellt så går våra ramsor mycket, mycket långsammare idag än för bara fem år sedan. Personligen tycker jag att det låter sämre, men jag tror även att våra s.k. klackturister och de som står på kanten är mer benägna att haka på i en ramsa som det sjungs med lite drag i.

  Hur det har gått till vet jag inte, om det är vi som sjunger långsammare och att trumman har anpassat sig efter den takten eller om det är tvärtom låter jag vara osagt. Är inte intresserad av att hitta någon syndabock, vill bara lyfta frågan lite. Vet inte om de som trummar läser här inne, men kanske kan man försöka ha det i bakhuvudet och öka takten i de ramsor som "ska" gå snabbt? Oavsett vad så respekterar jag er som åtar er att sköta trumman, jag klarade fan inte ens åttondelskomp när jag gick i skolan, så jag om någon förstår att det är svårt.

  Jag ska ge er ett exempel på vad jag menar. Lyssna hur takten går på "Tjalalala" i början på det här klippet, 00:30. AIK Solna 1-1 Djurgardens IF 08.05.2012 - Stadionerlebnisse - YouTube

  Jämför med hur tempot i sången och trumman går här, hörs tydligast cirka 2:07; Dif - AIK 2007! GNAGETS TIFO! - YouTube
  ...och här på "Vi är överallt" från 2006; AIK - Malmö FF (vi är överallt) - YouTube

  Kanske lite orättvist att jämföra olika ramsor, men orkar inte finkamma Youtube samtidigt som jag tror att ni förstår vad jag är inne på.

 6. #6
  Medlem
  Gruppering
  AIK Gurkhas
  Reg.datum
  Dec 2010
  Tidigare säsonger har vi fått bra tryck på "nya" ramsor. Det har verkligen inget med ramsorna att göra.
  Problemet är mentaliteten som har satt sig på norra, folk känner att det är OK att inte sjunga.
  Det är de vi måste ändra på, att få folk att förstå att sjunga är ett måste på norra och att inte bara vara där för att känna på "stämningen" och äta popcorn.

  Sen är det skit snack om att hoppa-sjunga kombinationen inte hör ihop.
  I princip tex alla sydamerikanska och tyska supportrar kan hoppa och sjunga, det är fortfarande tryck i deras sånger.
  Visst blir det en skillnad på volym men det är inte så extremt som Mardan får det att låta..

  Sen håller jag med om tempot på en del ramsor är helt fel och att det stressas igenom. som tex Råsundas gräs där alla verkar ha en egen uppfattning om tempot. Men det är inget nytt.

  För övrigt är jag trött på att östrafetton sitter och gnäller att vi är pinsamma och att de skäms över oss.
  Vill ni hjälpa till är ni välkomna men att sitta och gnälla kommer inte ändra på något.

  Vet inte om det är fel tråd att ställa den här fråga i men.
  Vad har hänt med "megafonstolpen" som SI hade?

 7. #7
  Medlem
  Reg.datum
  Jun 2010
  Det är väl generationsglapp på Norra, alla jag kände på Norra flyttade till sittplats nästan samtidigt med att Young Boys/ Firman flyttade från Norra till Östra Övre. Det finns med andra ord nästan inga engagerade supportrar kvar i åldersspannet 25-35, jag har själv jävligt svårt att ta en 16-17 åring som väger 45 kilo i våta kläder på så stort allvar när han uppmanar Norra "att ta i nu för fan" för femtielfte gången. Det blir mer att man garvar år pajasen. Nåväl på mutbygge Arena så blir det mazarin och kaffe i pausen även för mig :-).

 8. #8
  Medlem
  Gruppering
  Den Svarta Massan
  Reg.datum
  Mar 2012
  Ort
  Nynäs hills
  Citat Ursprungligen postat av Martin Visa inlägg
  Bra, konstruktiva inlägg i den här tråden so far, hoppas vi kan hålla en högre nivå på diskussionen än hos GF.

  Egentligen tror jag att det största problemet är att det har blivit en attitydförändring på Norra och att det måste till någon radikalare åtgärd. Orkar inte utveckla mer om den biten då jag kommer känna mig som en jävla domedagsprofet. Men nog fan finns det även enkla saker man kan göra för att bättra på stämningen?

  Ett exempel är tempot på ramsorna, där jag håller med om att vissa ramsor ska sjungas långsamt. Däremot känns det som att en del har snöat in på att alla ramsor ska sjungas långsamt, bara för att de har en text. "Med dig vill jag leva" och "Varje andetag" är två snabba exempel på ramsor med text som bör sjungas snabbt. Jag känner att rent generellt så går våra ramsor mycket, mycket långsammare idag än för bara fem år sedan. Personligen tycker jag att det låter sämre, men jag tror även att våra s.k. klackturister och de som står på kanten är mer benägna att haka på i en ramsa som det sjungs med lite drag i.

  Hur det har gått till vet jag inte, om det är vi som sjunger långsammare och att trumman har anpassat sig efter den takten eller om det är tvärtom låter jag vara osagt. Är inte intresserad av att hitta någon syndabock, vill bara lyfta frågan lite. Vet inte om de som trummar läser här inne, men kanske kan man försöka ha det i bakhuvudet och öka takten i de ramsor som "ska" gå snabbt? Oavsett vad så respekterar jag er som åtar er att sköta trumman, jag klarade fan inte ens åttondelskomp när jag gick i skolan, så jag om någon förstår att det är svårt.

  Jag ska ge er ett exempel på vad jag menar. Lyssna hur takten går på "Tjalalala" i början på det här klippet, 00:30. AIK Solna 1-1 Djurgardens IF 08.05.2012 - Stadionerlebnisse - YouTube

  Jämför med hur tempot i sången och trumman går här, hörs tydligast cirka 2:07; Dif - AIK 2007! GNAGETS TIFO! - YouTube
  ...och här på "Vi är överallt" från 2006; AIK - Malmö FF (vi är överallt) - YouTube

  Kanske lite orättvist att jämföra olika ramsor, men orkar inte finkamma Youtube samtidigt som jag tror att ni förstår vad jag är inne på.
  Satan visste inte att det blivit en sådan skillnad på tempot, och det är ju något som utan problem kan åtgärdas redan till nkpg matchen. Bara att någon som är involverad i SI ser till att tempot snappas upp lite.

 9. #9
  Medlem
  Reg.datum
  Dec 2010
  Härlig ironi vid punkt 2, han klagar på innovation men det enda sittplats kan sjunga självmant är heja heja AIK.

 10. #10
  Medlem
  Gruppering
  GI
  Reg.datum
  Apr 2011
  Som någon sa, fan folk skäms inte på norra för att dom inte sjunger. Man ska fan skämmas om man står i en klack och INTE sjunger, vad tänker man med, dock så borde var och en säg till den som är brevid att börja sjunga som satan om han/hon inte sjunger. Jag hoppas verkligen att detta bara är tillfälligt och att vi bara kan bli bättre!

 11. #11
  Medlem Nidhöggs avatar
  Gruppering
  Livstidsmedlem i AIK + BA
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Peking
  Just mumlandet och det låga tempot tycker jag är två stora anledningar till förfallet de sista åren..
  Jag står själv på Norra och sjunger, men kan väl erkänna att vissa ramsor skippar jag, och tar det som en ursäkt att vila lite för att kunna sjunga högre i nästa sång (och ja, jag brukar sjunga med även i ramsor jag inte är jätteförtjust i).

  Dock, när "Inatt jag drömde" malt på i 5 minuter i dödgrävartempo så tappar jag lusten att hänga på.
  Och det är ändå en ramsa jag verkligen gillar.

  Jag började stå på Norra i slutet på 90-talet som ung grabb, och är uppvuxen med tipsextra och starka brittiska influenser.
  Jag har inget emot sydamerikanska sånger, men ska jag sjunga vill jag känna att det är match och drag.
  Stå och nöta samma låt om och om igen - Nej tack.

  Jag tycker att det borde satsas på fler kortare, enkla ramsor med högt tempo och tryck och byta ofta, och slänga in lite lugnare, längre ramsor när det känns som att det behövs.

  Jag är främst på en fotbollsmatch för att titta på fotbollen, därför vill jag inte behöva tänka på vilken ramsa som mumlas igång på andra sidan, och försöka komma ihåg texten på den tvåttonde nya ramsan för säsongen.
  Jag (liksom säkert många andra) lär mig ramsan på plats, med småbarn och heltidsjobb finns varken tid eller intresse att sitta på youtube och memorera ramsor.

  Men det kanske behövs ett ordentligt generationsskifte i klacken för att det ska bli bättre, en annan blir ju 30 när vi går in en ny epok på friends arena, det blir klackkort första året och sen får vi se om det inte blir sittplats.
  Det kanske är fler som resonerar så vilket gör att alla på klackläktaren är yngre människor med intresse för nya stilar.

  Kanske behövs det en helt ny arena för att få in nya influenser, där gamla sanningar inte ligger ingrodda i betongpelarna sen 80-talet, en läktare där ingen supporterorganisation tidigare gjort något på ett visst sätt, där dagens ungdomar och framtida klackledare själva ansvarar för att sätta prägeln.

  Vi får hoppas att UN och SI tar chansen när den kommer nästa år.
  En möjlighet där de kan starta om från början.

 12. #12
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ett annat problem i sig är ju att fler och fler flyttar från norra vid en låg ålder, istället för att bygga en röststark kärna med pondus anser sig folk vara redo för sittplats till och med innan man fyllt 30. Att jämföra med lag från andra delar av Europa och Sydamerika där kärnan och ledarna på läktaren ofta består av män i 30-40-årsåldern. Folk verkar se det som en lättnad att få flytta till sittplats "äntligen det har jag gjort mig förtjänt av, nu kan jag gapa lite på nisse i äkta fettostuk" verkar vara nåt man faktiskt vill uppnå. Det är en mentalitetsfråga som jag tycker har satt sig i skallen på alltför många gnagare.

  Att sen ramsor klassas som mummel tycker jag att man kan beskriva det med puttes ord, framförallt för få som sjunger. Läser man på gf kan man ofta se att det klagas på att de nya ramsorna saknar melodi, vilket är precis helt tvärtom, de varierar oftast mer i melodi. I övrigt kan vi bli bättre i norras mitt på att sprida ut nya ramsor i form av infoblad osv.

  I övrigt är det som sagt intressant med skillnaderna i tempot på våra ramsor mellan åren som påvisades tidigare i tråden, håller med om att vissa måste speedas upp.

 13. #13
  Medlem Nidhöggs avatar
  Gruppering
  Livstidsmedlem i AIK + BA
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Peking
  Citat Ursprungligen postat av Lazarus Visa inlägg
  Ett annat problem i sig är ju att fler och fler flyttar från norra vid en låg ålder, istället för att bygga en röststark kärna med pondus anser sig folk vara redo för sittplats till och med innan man fyllt 30. Att jämföra med lag från andra delar av Europa och Sydamerika där kärnan och ledarna på läktaren ofta består av män i 30-40-årsåldern. Folk verkar se det som en lättnad att få flytta till sittplats "äntligen det har jag gjort mig förtjänt av, nu kan jag gapa lite på nisse i äkta fettostuk" verkar vara nåt man faktiskt vill uppnå. Det är en mentalitetsfråga som jag tycker har satt sig i skallen på alltför många gnagare.
  Nu tror jag inte att det var riktat mot mig personligen som kritik, men eftersom ämnet kommit upp tänker jag göra ett försök till att förklara mina tankegångar.

  Jag trivs bra i klacken, och försöker göra mitt bästa för att tillföra till stämningen.
  Jag har inget emot att stå (låter som 70+ nu...), men känner att klackkulturen är på väg i en riktning som är ganska olik den jag växt upp med, och kommit att älska.
  Jag har egentligen inget emot folk som vill hoppa, eller älskar publiklaviner, eller kaosa loss totalt.
  Dock är det inget för mig (har självklart ramlat ofta vid målfirande, men ibland kan det kännas som att det ska kaosas bara för sakens skull), varför jag helt sonika funderar på att flytta på mig för att inte stå i vägen för hur yngre folk vill ha sin klackkultur.

  Bättre att låta andra göra sin grej än stå och klaga och vara bitter, liksom.

  Var generation har sin tid, jag har stått på brittiskt manér i 14 år och älskat varje sekund.
  Och kommer den stilen fortsätta existera flyttar jag inte på mig de närmaste tio heller.
  Men hoppa, det gör jag inte. ;)

  Och jag saknar fortfarande megasize-flaggorna framför målet vid spelaringång.

 14. #14
  Medlem
  Reg.datum
  Jun 2010
  Visst, höja tempot kan nog öka trycket något. Kommer trycket öka om vi helt slutar med hoppande? Tveksamt. Det finns många olika saker att skylla ifrån sig på för att vår stämning har minskat men vad vi än säger finns det bara ett svar: Folk sjunger inte. Under senaste derbyt stod jag i det närmaste i mitten men folk stod tysta runt om mig. Jag försökte tillsammans med en vän mana på folk så gott det gick och möttes i det närmaste enbart av tröttsamma blickar från tysta fån.

  Egentligen spelar det ingen roll vad vi än gör för att öka stämningen när ingen sjunger. För om verkligen folk skulle ta i så spelar det ingen roll vilken melodi eller fucking jävla tonart det är, det blir tryck ändå. Verkar mer vara som en förändring i folks mentalitet. När jag började stå på norra var jag livrädd för att sticka ut vilket innebar att jag iakttog allt för att suga in mig allt för att lära mig vad Norra Stå egentligen är. Att inte sjunga var otänkbart.

  Det eviga klagandet på folket i mitten börjar också få mig att tröttna. Vad är egentligen felet med att med hjälp av trumman mala på en ramsa? Åtminstone jag är väldigt glad över att det i alla fall finns några kvar som verkligen förstått vad norra innebär: sång, passion och kärlek. Resten runt om på norra står det mest fjortisar med sina flickvänner och dricker lättöl igenom ett sugrör.

  Nu när jag väl skriver måste jag också få chansen att klaga på folks allmänna gnäll på de nya ramsorna. Folk måste vakna upp och inse att vi behöver uppdatera vår sångrepertoar sakta men säkert. Finns så sjukt mycket inspiration att hämta från utlandet men även här så förstörs mycket av folk som vill hålla kvar vid ''Heja Heja AIK'' som den enskilt bästa sången för alla ändamål. Självklart anser jag att vi ska hålla kvar vid vår egen stil men även uppdatera oss med sånger som faktiskt kan skapa en underbar stämning, ''med dig vill jag leva och för dig vill jag dö'' är ett perfekt exempel på sortens ramsor vi behöver mer av enligt mig. Grymt tryck, grym text.

  I allmänhet verkar det som folk tror att vi kan slappna av enbart för att vi är störst och bäst. Det är för i helvete dags att vakna upp och inse att vi inom en väldigt snart framtid kommer vara omsprungna utav mer än bara ett lag och om vi inte inser det snart kan det vara försent.

  Vi är nordens största klubb, det är dags att vi också visar det nu.


  Skriver från en mobil så ber om ursäkt för stavfel osv.

 15. Följande 3 medlemmar gillade det här inlägget av ljis:


 16. #15
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Vill förövrigt lägga till att jag hellre ser mer egna ramsor och inte redan existerande från t.ex Argentina (oavsett hur feta dom är, för det är dom verkligen), vi kan bättre än så. Om vi verkligen vill skapa något som är "Gnaget" måste vi komma med egna ramsor. Har man en idé om en ramsa så tveka inte att pröva den med ditt kompisgäng på en bortamatch, eller kom fram och snacka med någon i mitten. Kommer bara ses med positiva ögon då personlig dialog alltid är mer givande än inlägg på internet.

 17. #16
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Jag och mitt gäng gör nu vår andra säsong på västra 321 efter att ha stått på norra sedan slutet av 90-talet (vissa mycket tidigare än så, en av oss såg sin första match på 60-talet). Den huvudsakliga anledningen att vi flyttade var att vi inte kände att vi kunde stödja dom grupperingar som styr på norra nu. Atta-gate under 2010 blev droppen. Man fick känslan av att det inte var OK att tycka annorlunda de styrande och vid vissa tillfällen var man nästan orolig för sin egen hälsa (jag har svårt att hålla käften när jag tycker något). Känslan jag fick var att väldigt många runt omkring höll med oss och att många tappade förtroendet för SI, UN o.s.v. Då är det svårt att helhjärtat sjunga med när det är dessa som styr.

  Nu säger jag inte att lösningen är att ovanstående grupper kliver ner, men jag är övertygad om att dessa måste bli mer lyhörda för den stora massan. Många här anser att problemet är att folk inte sjunger med. Ja, det är ju pudelns kärna, men för att komma tillrätta med det måste man ju försöka ta reda på varför. Kanske är folk inte nöjda med ramsorna? Kanske känner många att SI, UN o.s.v. tar för stor plats och därmed delvis dödar Norras innovativitet? Hur ofta kommer nya ramsor från andra personer än folk i ovanstående grupper?

  Det jag vill komma till är att jag tror att Norra skulle må bra av att vara mer autonomt. Decentraliserat. Inga grupper som självklart styr. Det kanske inte ska vara självklart att trumman dyker upp varje match. Det behöver inte vara antingen eller. Står man på Norra idag och inte gillar styrningen går det ut över stämningen, det är jag övertygad om. Skulle det inte finnas styrande grupperingar skulle alla känna sig mer delaktiga. Det är i alla fall min teori. Dock är inte detta så enkelt som att SI och UN slutar dra igång ramsor helt plötsligt, men kanske att man ibland (rätt ofta i förlängningen) står tyst en stund och inväntar initiativ från andra håll.


  Märks det förresten att det börjar bli lite drag även på västra sektion 321? Jag tycker vi sjunger på rätt bra tidvis. Eller upplevs västra lika dött som vanligt?

 18. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av Greken:


 19. #17
  Medlem
  Reg.datum
  Sep 2010
  Varje generation har rätten att skapa sitt eget Norra. Jag har inte stått där på lite över 10 år och borde därför hålla käften. Men jag kan inte.

  Att hoppa på en ståplatsläktare är det mest bögiga som hänt inom fotbollen. Till och med bögigare än Tottis rakade bröst och lillbrorsan Hysén.
  Allt är förlåtet bara ni slutar hoppa.

 20. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av mangifera:


 21. #18
  Medlem
  Gruppering
  GI
  Reg.datum
  Sep 2010
  Citat Ursprungligen postat av Greken Visa inlägg
  Nu säger jag inte att lösningen är att ovanstående grupper kliver ner, men jag är övertygad om att dessa måste bli mer lyhörda för den stora massan. Många här anser att problemet är att folk inte sjunger med. Ja, det är ju pudelns kärna, men för att komma tillrätta med det måste man ju försöka ta reda på varför. Kanske är folk inte nöjda med ramsorna? Kanske känner många att SI, UN o.s.v. tar för stor plats och därmed delvis dödar Norras innovativitet? Hur ofta kommer nya ramsor från andra personer än folk i ovanstående grupper?

  Det jag vill komma till är att jag tror att Norra skulle må bra av att vara mer autonomt. Decentraliserat. Inga grupper som självklart styr. Det kanske inte ska vara självklart att trumman dyker upp varje match. Det behöver inte vara antingen eller. Står man på Norra idag och inte gillar styrningen går det ut över stämningen, det är jag övertygad om. Skulle det inte finnas styrande grupperingar skulle alla känna sig mer delaktiga. Det är i alla fall min teori. Dock är inte detta så enkelt som att SI och UN slutar dra igång ramsor helt plötsligt, men kanske att man ibland (rätt ofta i förlängningen) står tyst en stund och inväntar initiativ från andra håll.
  Om det är så de aktiva uppfattas på olika håll är nog problemet större än vad jag trodde. Jag kan lova att Mitten inte avsiktilgt försöker få igenom sin egen typ av läktarkultur genom att tysta andra, om det uppfattas så är det ju givetvis olyckligt.

  Jag anser att Mitten verkligen inte försöker vara styrande på det sättet att man strävar åt ett annat håll än övriga Norra. De vill se sig själva som ständigt aktiva och pådrivande för att uppmutra samtliga på Norra att delta, således är det ju hemskt tråkigt att det uppfattas som att de försöker bestämma över resten. Jag kan bara konstatera hur oerhört svårt det är att ta hänsyn till alla på Norra.

  Initiativ från andra än Mitten uppskattas oerhört av dem, så det vore intressant att få reda på vilka anledningar det finns som gör att det inte uppfattas så.

  Men eftersom det uppenbarligen är ett problem så får man väl ta och vara lite konkret; hur ska Mitten agera för att inte uppfattas på det sättet? (Det räcker uppenbarligen inte att "vara tyst och invänta initiativ från andra håll" eftersom det redan görs varenda match)

 22. #19
  Medlem
  Reg.datum
  Apr 2011
  Ort
  HENKAN
  Måste börja med att säga att det är bra att detta ämne verkligen har kommit på upp tapeten. Under andra halvlek på derbyt när varenda jävel på sidan stod tyst tänkte jag att jag bara ville hem, jag skiter fan i matchen när det är såhär på norra. Jag mådde på riktigt skitdåligt och tänkte ungefär "varför började jag älska läktarkultur och AIK så mycket?" Dessa tankar är givetvis borta nu och jag tycker det är mäktigt att se hur den dåliga stämingen berör folk. AIK berör. Något som borde ligga i baktanken när det är så dåligt på läktarna är, förrutom uteblivet stöd till spelarna på planen och utsjungda av lillebror, är att rekryteringen till norra kommer bli sämre. Jag själv som är uppväxt i en småstad drogs till AIK pga draget på läktaren och stöket kring matcherna sen kom fotbollen. Nu 14 år senare är det väl inte samma sak men viktigt att poängtera att en av anledningarna till att AIK är en storklubb på grund av oss supportrar. Nog om det.

  Förstår inte varför folk lackar på "Mardans" inlägg på GF. 80% av det han säger stämmer ju lixom. Fan när jag sätter mig på sittplats kommer jag förmodligen såga klacken om man märker hur mycket sämre den blir. Fakta är att vi har för dåliga ramsor. Vi har för få ramsor senaste åren som satt sig riktigt bra. Runt 05(?) hade vi ett bra år med "vi är överallt" osv sen dess med något undantag har det stått still. dif har ljudtoppar, bajen har trumma och längre ramsor, vi har något mellanting som ofta är dåligt på senare år. Men, och det är ett stort MEN, en bra dag finns det inga som kan mäta sig med oss varken på läktaren,planen,tifo,gatan.

  Jag vägrar att klanka på någon av våra grupper som gör så sjukt mkt mer än andra på råsunda och all cred till er. Men vi måste satsa på mindre trumma, kortare ramsor och en capo med ett fungerande högtalarsystem. Vi kan väl testa någon match och kolla iaf.

 23. Följande medlem gillade det här inlägget av Ankancr:


 24. #20
  Medlem
  Reg.datum
  Mar 2012
  Ort
  Stockholm
  Citat Ursprungligen postat av mangifera Visa inlägg
  Varje generation har rätten att skapa sitt eget Norra. Jag har inte stått där på lite över 10 år och borde därför hålla käften. Men jag kan inte.

  Att hoppa på en ståplatsläktare är det mest bögiga som hänt inom fotbollen. Till och med bögigare än Tottis rakade bröst och lillbrorsan Hysén.
  Allt är förlåtet bara ni slutar hoppa.
  Bra formulerat inlägg, jag tror alla är med dig angående alla bögigheter på Norra

 25. Följande medlem gillade det här inlägget av Semper fidelis:


Sidan 1 av 8 123 ... SistaSista

Liknande ämnen

 1. Sista träningen innan derbyt!
  Av DanielTjernström i forum Supportrar
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2012-05-04, 06:45
 2. Svar: 10
  Senaste inlägg: 2012-03-21, 13:00
 3. Svar: 2
  Senaste inlägg: 2012-02-09, 16:14
 4. Svar: 4
  Senaste inlägg: 2010-11-03, 12:55

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •