Posta bilder på tvåpinnare, banderoller osv.
Arbeta så gott ni kan med bilderna. Tvåpinnsflaggor, banderoller osv ska vara representativt för vår läktare.
Posta bilder på tvåpinnare, banderoller osv.
Arbeta så gott ni kan med bilderna. Tvåpinnsflaggor, banderoller osv ska vara representativt för vår läktare.
Kan inte SI posta sin flagg guide här?
Hittade den via wayback archive verktyg.. Tyvärr fanns inga bilder kvar.
Flagg-guide
Flaggor är det enklaste sättet att färga vår läktare i svart och gult, ge den liv. Flagga är förutom sång den enskilde supporterns enklaste möjlighet att vara med och bidra till en kokande atmosfär som våra spelare älskar och som våra motståndare hatar. Både AIK och Black Army tar fram nya flaggor till försäljning på regelbunden basis, men det finns en stolthet i att tillverka sin egen flagga, att veta att just den flaggan man har i händerna är unik och ett bevis på att man har lagt ner både tid och tanke på sitt stöd till laget.
Här nedan följer en flagguide som vi hoppas ska kunna hjälpa samt motivera dig i ditt bidrag till ett svartgult hav. Det första du gör är att välja vilken typ av flagga du vill göra, viktigt att tänka på är hur du vill använda den och i vilket syfte. En tvåpinnsflagga ställer större krav på motivet än tex viftflaggan, men då den skymmer för dina medgnagare bakom så bör man, till skillnad från medviftflaggan, med fördel endast hålla upp den vid spelavbrott. Det finns som sagt olika varianter av flagga.
TVÅPINNSFLAGGAN
Det som utgör en tvåpinnsflagga är som namnet skvallar om just att den har tvåpinnar och får således en fram och en baksida, där motivet hamnar på framsidan. Storleken varierar inte så mycket, viktigt att tänka på är att inte göra flaggan för stor då du ska kunna hålla i den också. 1.2 x 1.6 meter är en normal storlek och flaggan görs oftast i vanligt bomullstyg.
VIFTFLAGGAN
Den enda typen som finns till försäljning i AIK-sammanhang, men det går även utmärkt att göra en egen. Måtten kan variera något enormt och det är egentligen du själv som sätter gränserna, men för enkelhetens skull kan vi säga att 1 x 1.5 meter är standardmått. Vanligt är att viftflaggan sys eller målas i ett visst mönster, men det går också bra att måla motiv på dem.
BANDEROLLEN
Behöver kanske ingen närmare presentation, men alltför få banderoller finns idag på våra läktare. Material varierar, men vanligast är att den är gjord i tyg eller i liknande material som reklambanderollerna man ser runt om i stan. Mått beror helt på dig själv, men visa lite taktkänsla, Jukkasjärvignagare på två pers och en hund kanske inte ska ha en banderoll som täcker hela norra fond. En banderoll behöver heller inte representera en viss grupp utan kan hylla spelare, legender eller innehålla allmänna slagord.
BUDSKAPSBANDEROLLEN
I många länder ses budskapsbanderollen som supporterns enda sätt att påverka och få ut sin synpunkt till den stora massan. Den kan användas för att protestera mot någonting, hylla egna laget eller helt enkelt till att håna andra klubbar och dess supportrar. I många länder har det blivit som en sorts tävling där man inför och under matcherna försöker bräcka varandra med så fyndiga punchlines som möjligt. Tyg är att föredra, men ur ekonomisk synvinkel är det bättre med plast eller pappersduk. På denna är inte utseendet det viktigaste, utan budskapet, men till det ska tilläggas att budskapat bör vara läsbart.
MS-FLAGGAN
MS, som står för megasize, är den största och otympligaste, men även kanske den vackraste, typen av viftflagga med ett ca. mått på 4 x 4 meter. De kan bli väldigt tungviftade, så använd därför ett tunnt tyg som inte väger så mycket, som flaggpinnar använder du helst ihopfällbara teleskoprör (spön).
OVERHEADFLAGGAN
Overheadflaggan, även kallad OH, är en större typ av flagga som täcker upp en eller flera sektioner på läktaren. Den rullas ut över huvudena på läktarfolket och böljar vackert. På grund av dess storlek kostar oftast en OH-flagga ganska stora summor pengar och det är därför vanligast att tifogrupperna håller i dessa. Men har ni pengarna, tiden och engagemanget så tveka inte att förgylla vår läktare med ditt alster.
GÖR DIN EGEN FLAGGA
Skissen
När du valt vilken typ av flagga du ska göra är nästa steg att bestämma vilket motiv eller mönster som ska pryda flaggan. Detta gör du enklast genom att skapa en skiss på datorn. Att skissa för hand är även det ett alternativ. Viktigt att tänka på om du känner dig ny i området är att kanske inte ta dig an det mest komplicerade motivet på en gång. Bättre med en snyggt målad, simpel men stilren flagga än ett komplicerat motiv som ser ut som om en dagisgrupp har gjort den. Om du ska göra ett mönster så finns det hur många varianter som helst, bara att välja och vraka.
Tyget
Vilket tyg du använder beror som sagt på vilken typ av flagga du ska göra. Ju större flagga desto lättare tyg bör du ha, bomullstyg går utmärkt för en tvåpinnare, men funkar inte alls för en ms-flagga. Till de större flaggorna krävs ett tunnt väv-tyg eller fodertyg.
Att fästa motivet
Har du ett motiv som du vill fästa på flaggan är det enklast att använda en projektor eller en oh-apparat. Projektorn kopplar du till datorn, eller så bränner du motivet på en dvd, när det gäller oh:n så får du först skriva ut eller kopiera motivet på genomskinligt oh-papper. Du fäster sen tyget på väggen och riktar därefter bilden med motivet från projektorn eller oh:n mot tyget och börjar skissa upp det på tyget med hjälp av pennor. Mer komplicerat är att dela in motivet i rutor och sen göra likadant med tyget för att sen skissa på motivet ruta för ruta. Sen är det bara att börja måla.
Att skapa ett mönster
Ska du enbart ha ett mönster på flaggan och inte nåt motiv så gör du så att du klipper ut lagom stora tygbitar enligt ditt mönster och syr helt enkelt ihop dem likt ett lapptäcke. Alternativet är att mäta ut och måla mönstret, vilket även det är fullt dugligt.
Tygfärg går att köpa på Panduro-hobby(finns en i Solna C) och är att föredra, men till tvåpinnare funkar även vanlig väggfärg, fast undvik att lägga på för tjocka lager av den då det klumpar sig och spricker.
Fållorna
Flaggorna måste givetvis ha pinnar, för att dessa ska kunna fästas gör du bäst i att sy fållor i de kanterna av flaggan som du vill ha en pinne. Se till att fållan är tillräckligt stor för pinnen coh det är även rekommenderat att sy på en extra tygbit högst upp på fållan för att befästa den delen då pinnarna tenderar att skava just där tills det blir hål. Ett sämre, men tillfälligt funktionellt, alternativ är att använda dubbelsidig tejp för att fästa pinnen på flaggan.
Vart köper jag materialet?
Tyg finns till bra priser på exempelvis Ikea där ofärgat bomullstyg kostar ca 20kr per 1 x 1.6 meter. På Rusta har de helvitt duschdraperi på 2 x 1.8 meter som funkar utmärkt som viftflagga och kostar 49kr styck. Tygfärg finns på Panduro-hobby och går på 52 kr för en flaska på 250 ml. Väggfärg finns mer eller mindre i varje byggvaruhus. Där hittar du även så kallade VP-rör som är standard flaggpinnen till de mindre flaggorna, priser varierar, men bör ligga på ca 30 kr för tre meter. Till ms-flaggan krävs något kraftigare, teleskopspön finns i fiskeaffärer och de flesta större varuhusen.
Hade tänkt att fixa tvåpinnsflaggor nu i sommar, har två alternativ som jag gjorde i paint på 2 minuter men tanken är att de ska se liknande ut:
Eftersom AIK bojkottar TV4 så kan man fixa en sån här?:
C+ köper ju upp alla matcher osv. då kan man försöka göra typ en sånhär:
När det är TV matcher så ska jag försöka att ha de här två-pinnarna på plats.
Jag vill gärna ha tips som ni kan PMa till mig, det är ju för att färga våran läktare.
Lägger upp resultaten här när jag blir klar.
Det kommer säkert ännu mer motiv som har mer med AIK att göra från mig, det kommer...
Senast redigerad av FatRat den 2010-06-13 klockan 18:06.
Skadar ju inte direkt att det görs fler.
Mer flaggor och färg på norra! inte bara UN och SI, kan man inte starta nå kampanj eller nåt för att få gång alla att göra o ta med egna. Bestämma typ en match som tex malmö hemma efter uppehållet, som en match där man ska ta med egna saker eller nåt flagg fix utanför norra innan matchen.
Tänkte göra en flagga i sommar. Hur lång behöver flaggpinnen vara ungefär för att människorna runtomkring inte ska störas av viftandet?
Om någon stör sig på att du viftar med en flagga ( antar att du ska stå på Norra ), så har den personen inget där o göra. okej att du inte står o viftar med den i hans ansikte då, för det svider till rejält o få en snärt av en flagga.
man får tänka på att ha lite stil och eftertänksamhet när man gör ett motiv. En flagga ska vara representativ för AIKs läktarkultur. Tänk på att detta inte bara gäller tvåpinnsflaggor. Något som verkligen har försvunnit är banderoller. En väl tapetserad bortaläktare är riktigt läckert. Börja gör banderoller med slagord och annat på.
Gjorde bara något snabbt i paint, det är tänkt som en banderoll, borde jag ändra texten? teckensnitt? är det för otydligt? tips på annat som borde tas bort/läggas till på banderollen. Banderollen är tänkt att visas i möterna mot malmö..
![]()
Senast redigerad av FatRat den 2010-06-14 klockan 16:54.
Njae.. inget som känns speciellt toksnyggt.
1. leta reda på en snygg font
2. ha en idé som funkar
3. Ha en färgskala som funkar
4. Kunna ta konstruktig kritik.
Det går alldeles utmärkt att göra i bomullstyg, så länge du använder tygfärg.
Du kan göra en flagga som är 1,5x2m. Tänk på att den ska vara jävligt stor för att den ska synas ordentligt.
Det går att köpa tygfärg på exempelvis Panduro Hobby(finns i Solna centrum). Köp ett vanligt PVC rör. Går att köpa på vilket byggvaruhus som helst. Se dig omkring, kolla bilder på andra supportrar(självklart ifrån andra ligor) och ta ideer där ifrån. Det ska som sagt se bra ut för att det ska platsa på Norra.
Duschdraperi, hett tips! Väldigt skönt att vifta
Här är ett motiv jag tänkte göra två-pinnare av, är den tillräckligt snygg? för plottrig? färgvalen? ge mig lite tips och råd...
Tips till matrial? längdxbredd?
ps. till duschdraperi, ska man använda sprayburkar, väggfärg, elr textil färg för att färga flaggan?
Senast redigerad av FatRat den 2010-06-14 klockan 22:11.