Sidan 1 av 4 123 ... SistaSista
Resultat 1 till 20 av 76

Ämne: Hur bra klack/supportrar har AIK egentligen?

 1. #1
  Medlem SuperGnaget1891s avatar
  Gruppering
  § JuristGnagarna §
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm

  Hur bra klack/supportrar har AIK egentligen?

  Jag har tänkt på det här länge, och jag känner att vi kanske levt under en illusion, eller jag i alla fall. Har länge föreställt mig att AIK har Europas trognaste och röststarkaste publik. Fotbollens nuvarande säsong (och delvis 2007 och framåt) har fått mig att tvivla starkt, och hockeyn gör det inte bättre.

  Jag tycker att det känns jobbigt att dra upp ämnet, men jag tycker att det behöver diskuteras. Och jag undanber snällt men bestämt femtonåringar som säger "jävla bajare aikk har grymmast klack!!!!!!!!". Tack.

  Problem: Vårt publiksnitt sjunker snabbt år för år, och verkar vara ganska kopplat med prestationer på planen, med andra ord: medgångspublik. Vi kan inte gå från 20 000 per match till dryga 10 000 på mindre än fem år, det är mycket konstigt och jag tror knappast att AIK tappat halva supporterskaran. Folk orkar helt enkelt inte gå på matcher, det betyder inte tillräckligt mycket.

  Klacken tycker jag blivit enformig, okreativ och... tråkig. Tyvärr. Mot KFF körde vi "Framåt stolta AIK" i tio minuter, ramsan dog långsamt och jag led inombords. Vi är på väg tillbaka till 80-talets "fotbollsklackar".

  Varför?


  Problem 2: AIK verkar mer och mer vara en förening som lockar folk till fotboll. Djurgårdens fans verkar otroligt mer trogna och högljudda i hockeysammanhang. Efter att ha gått igenom publiksnitt har DIF legat på 6000-7000 per säsong i över tio år. Även -08 när de nästan åkte ur. AIK var under dessa år aldrig i närheten av den siffran (även i elitserien). Har AIK 95 % fotbollspublik? Har vi supportrar som inte vill lägga ner pengar på två sporter? Gillar folk inte hockey? Hur kan dif hålla jämnare snitt än AIK i två sporter?

  Och så den slutgiltiga frågan: Hur väl står vi oss egentligen (OBJEKTIVT SETT) mot fans från Stockholm, Sverige, Norden och Europa?  Notera: Jag anser att AIK må ha flest supportar i Sverige, men verkar ha en otroligt hög andel medgångare/marginalare, vilket är ämnet för diskussion. Vi är flest, men är vi bäst?

 2. Följande medlem gillade det här inlägget av SuperGnaget1891:


 3. #2
  Medlem AIKtilljagdörs avatar
  Reg.datum
  Aug 2010
  Ort
  Stockholm
  Vi måste locka folk till matcherna, få dom som står med armarna i kors och knappt sjunger till södra/östra/västra.
  Sjukt irriterande när folk ställer sig MITT i hela klacken och knappt sjunger.
  Har själv funderat på det här, hur ska vi få mer folk till fotbollen?
  måste verkligen lösas enligt mig.

  Hockey är inte riktigt min sport så där spelar det egentligen inte så jättestor roll fast det är ju roligt att ha en bra klack där med.
  Trogna djurgårdare tror jag faktiskt inte på, finns enooormt mycket medgångare i den klacken.
  Jämnare snitt än AIK i två sporter tror jag inte riktigt heller att dom kan.
  titta hur många som kom till derbyt 2009 (vet inte vilket derby det va men ett derby 2009 iaf) Halva södra var tomt.

  ALLA Gnagare till Råsunda på söndag.

 4. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av AIKtilljagdör:


 5. #3
  Medlem Affes avatar
  Gruppering
  Fullast På Bussen
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Hässelby
  Faktum är ju att publiken inte bara sviker AIK utan även alla andra allsvenska lag.

  Vi kollar lite statistik på de senaste åren i fotboll:

  År 2007 hade dif ett publiksnitt på 14148, alltså bara 50 ifrån vad Malmö (som har gått om AIK i publikligan och nu leder) har i år, AIK hade 20465.
  Sen 2007 har dif gått från ett publiksnitt på 14148 till 6563, ett bortfall på 7585 personer, alltså 54%. Då hade dif ändå vunnit guld 3 gånger de senaste 5 åren.
  AIK har sedan 2007 tappat i publiksnitt från 20465 till 12390, ett bortfall på 8075 personer, alltså 40% och då hade AIK spelat i SE 2 säsonger tidigare.

  Så att tycka att dif haft ett jämnare publiksnitt än AIK senaste åren stämmer iaf verkligen inte i fotboll.

  Dessutom har AIK Hockey spelat i Hockeyallsvenskan sedan 8 år tillbaka och DIF har gått bra i Elitserien.
  När AIK spelade Elitserien, de tre säsongerna innan nedflyttning hade man ett snitt på över 6000 pers (Dock inte säsongen vi åkte ur då vi hade ett snitt på "bara" drygt 4000) och DIF ungefär 8000.
  DIF har fortsatt spela i Elitserien medan AIK halkat ur både en och två serier. Nu är vi tillbaka och lyckas vi klara oss kvar och hålla oss i Elitserien i några säsonger och kanske börja ta oss till slutspel om något år så tror jag att trenden där kommer vara mycket positiv.


  Lite statistik och så.

 6. #4
  Medlem Jamans avatar
  Reg.datum
  May 2010
  För det första så är fotbollen på nergång generellt i Sverige, sifforna sjunker på de flesta arenor. Självklart blir det ännu lägre efter säsongens hittils dåliga prestationer. Som du säger är det även många som "inte orkar" gå på match. Det är väldigt tråkigt och ekonomiskt förödande i längden.

  Dif är och kommer aldrig att vara i närheten av AIK vad gäller supportrar, det är något som står klart. Att de har en bra hockeypublik beror till stor del självklart på deras (tar emot att säga) enorma framgångar de senaste femton åren i ishockeyn, det är inte alls konstigt. I djurgårn ser man också ännu tydligare hur "fansen" flyttar från fotboll till ishockey och vice versa helt enkelt beroende på hur det går.

  Vad gäller vår publiksiffra senast så var det ganska pinsamt faktiskt, det måste jag säga. Även om det finns fotbollssupportrar som inte är intresserade av ishockey så borde vi faktiskt, som Sveriges största idrottsförening, kunna fylla hovet (iallafall mot SSK när vi precis har vunnit en mycket svår bortamatch mot frölunda).

  Vi måste ha tappat fruktansvärt många hockeysupportrar under dessa år, men då måste ju AIK också marknadsföra sig fan så mycket bättre än de har gjort hittils.

  ALLA till Råsunda i morgon. ALLA till Globen på tisdag. ALLA till Råsunda på söndag.

 7. #5
  Supermoderator Erics avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Fotbollen tappar lite tack vare vädret också skulle jag vilja påstå. Enligt mig ska fotbollen spelas på sommaren och när de är som finast väder. Det är ändå aldrig så pass varmt i Sverige att spelarna skulle dö av värme! Hockey orkar jag inte ens grubbla över, blir bara sur på folk då.

 8. #6
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm
  Grymt bra tråd, ska bli intressant och roligt att följa denna! Håller med dig på de flesta punkter, alla faktiskt.

  Jag har suttit här i 10 minuter och försökt ge ett vettigt svar men det finns för mycket som kan vara orsaken.
  Det finns som sagt sjukt många anledningar som kan vara felet. Vi har 70 000 "fans"på facebook, överlägset störst i Sverige och störst i Norden. Men vi har fan inte ens 10 000 på en "vanlig" hemmamatch. Det är för mig ett mysterium, är fotbollen påväg att dö ut i Sverige? Med ett framgångsrikt landslag, Zlatan som står i tidningarna var och varannan dag, samt andra svenska profiler ute i Europa, så känns det som att fotbollen fortfarande är Sveriges ledande sport. Men ingen vill gå på skiten.
  När vi mötte Levski Sofia hemma för en plats ute i Europa och många miljoner som definitivt skulle göra AIK bättre i framtiden, visa Sverige vilka som är bäst, så dök inte ens 9000 upp. Det var tack vare all förstoring inom media och AIK som vi kom upp i knappa 16 000 mot RBK, ett CL kval och slaget om norden! VART ÄR ALLA!?
  Hockeyn har ju blivit större och större i Sverige också, både på planen och på läktarna. Inte fan kommer vi upp i några siffror där heller. Vaknar alla "AIK:are" när det är påväg att bli något stort? Skriva historia? Vinna SM Guld?
  Inte är det så att båda sporterna är tråkiga och håller på att dö ut, det är AIK som håller på att dö ut. Vart är alla? Varför?
  Senast redigerad av Frunken den 2010-09-26 klockan 21:18.

 9. #7
  Medlem strickens avatar
  Reg.datum
  Jun 2010
  känns som om även om de tar emot att säga såååå kanske vi också har väldigt många medgångs supportrar.. men inte fan ska väl fotbollen i sverige dö ut bara för att det blir kallare snabbare nu för tiden, Är ju inte så att vi inte vet hur man handskas med kylan.

  Frågan är vad vi som trogna supportrar kan göra för att hjälpa AIK och svensk fotboll att locka publik. Minns i början av sommarn så tog jag med en australienare på match och hade dagen innan visat honom massa tifo och klack filmer och så kommer vi till matchen och det är typ.. relativt dött och tomt.. fan man fick juh skämmas FAST han är nu en trogen gnagare.

  Mer folk till råsunda helt enkelt.. men hur?.. pr ?? publik barometrar?? tjata på polare och deras vänner ?? Mer PR genom facebook ??? stickers i ansiktet på folk...

 10. #8
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm
  AIK får väl överlägset mest publicitet av alla klubbar i hela landet. Sen om det är positivt eller inte.. Media har ju målat bilden av att de trogna AIK fansen är ligister och bara lever för att slåss. Målat ut Black Army som ett kriminellt gäng osv. Antingen så får vi inga nya fans pga det, samt andra inte vill gå pga rädsla eller liknande, eller så gör det ingenting. AIK förknippas med våld, inte med bäst tryck på läktaren osv. som det egentligen borde vara.

  Tycker att vi borde ha några matcher per säsong i både hockeyn och fotbollen att försöka få slutsålt med hjälp av en rejäl sänkning av pris(som mot åtvid) och ha ett fräscht tifo och galen stämning. Det borde ju locka, om inte det gör det så vetefan hur vi ska få fler folk.
  Senast redigerad av Frunken den 2010-09-26 klockan 21:53.

 11. #9
  Medlem Silverroms avatar
  Gruppering
  PARTYGNAGARE 1891
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Norrköping
  Det här med att folk skyller på huliganism känns som en fet undanflykt. På 80-talet fram till mitten på 90-talet var det mer läktarvåld + stök precis runt arenorna. Har mycket svårt att se 12000 slutar gå för lite stök som vi haft mer än 30 år tillbaka. När ingen annan sport har ökat lavinartat var har alla tagit vägen? Har 12000 blivit småföräldrar samtidigt? Har 12000 köpt sommarstuga sammtidigt? Känns väldigt långsökt men en höintressant sak att finna svar i.

 12. #10
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Jag anser att kärnan bland de trogna AIK-supportrarna, dvs dom som aldrig sviker, är överlägsen alla andra i Sverige. Ingen är i närheten varken kvantitets- eller kvalitetsmässigt.

  Detta gäller endast fotbollen.

 13. Följande medlem gillade det här inlägget av niklaZ99:


 14. #11
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010

  klaas

  tror fakitkst det har lite att göra med att fotbollen fan är UR KASS. när spelarna som fan är proffs i den här jävla klubben inte ens ibland kan slå 3 passningar inom laget!? korpen nivå!Men om vi hade haft lite underhållnings attraktiv fotboll som i danmark eller norge kanske så skulle snittet ligga på 18 tusen kanske...

 15. #12
  Medlem
  Reg.datum
  Jun 2010
  Ort
  Västerort
  Finns på tok för många medgångare...

  Men som någon nämnde tidigare i tråden så tycker jag kampanjerna där en biljett kostar 30kr är väldigt bra. Fick med mig hela fem pers till AIK-Åtvidaberg, några som ALDRIG brukar gå på fotboll. Nästa gång kan jag ta med mig tio, förhoppningsvis så fastnar någon. Ett utsålt Globen mot exempelvis Luleå där vi har våran kampanj bör ju locka nya supportrar om grabbarna gör det bra på planen och vi i klacken skapar en mäktig stämning.

  Jag tycker faktiskt hockeyn förtjänar en mycket bättre publiksiffra än vad den hittills fått. Allt jobb Gozzi lagt ner, all kärlek till AIK som finns i truppen. Spelarna förtjänar så mycket mer än vad vi gett dom. Just nu behöver dom vårat stöd något oerhört... vi pratar inte om massor av skitimporter från utlandet, nej vi pratar om unga AIK förmågor som har chansen att kunna lägga jorden under sina fötter. Rutin saknas men potential och hjärta finns och det är väldigt viktigt enligt mig. Som hockeysupporter så är jag väldigt stolt över vad Gozzi och AIK Hockey har åstadkommit. Och jag hoppas fler inser det och kommer till Hovet och ger sitt stöd, även om vi förlorar med 0-5. Tillsammans är vi stolta AIK!

  Stöd AIK i kampen att överleva sitt första år i Elitserien!

 16. Följande 9 medlemmar gillade det här inlägget av Crozz:


 17. #13
  Supermoderator fimbultrollets avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Det viktiga är att fler engagerar sig, aktiverar sig inom diverse föreningar och att vi höjer lägstanivån. När vi är bra så är vi jävligt bra, när vi är dåliga så är vi jävligt dåliga.

  Man kan inte vara allt för bekväm när det gäller att vara bäst.

 18. #14
  Supermoderator Erics avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Citat Ursprungligen postat av gnagarforumföralltid Visa inlägg
  tror fakitkst det har lite att göra med att fotbollen fan är UR KASS. när spelarna som fan är proffs i den här jävla klubben inte ens ibland kan slå 3 passningar inom laget!? korpen nivå!Men om vi hade haft lite underhållnings attraktiv fotboll som i danmark eller norge kanske så skulle snittet ligga på 18 tusen kanske...
  Absolut. De flesta är ändå där för att se fotbollen och är det tråkig fotboll sjunker antalet tittande.

 19. #15
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm
  Allsvenskan har alltid varit urusel? AIK har alltid spelat rätt tråkigt? Undantag 98/99, tycker jag. Varken bajen lr DIF har heller spelat särskilt rolig fotboll genom tiderna, och ändå var Råsunda slutsålt när det var derby dags för bara år sen. Ne, jag tror inte det har med kvalitén på planen att göra att typ 10 000 försvunnit. Visst, säkert många som försvunnit pga dålig fotboll, men inte majoriteten.

 20. #16
  Medlem
  Reg.datum
  Jul 2010
  Stockholmsklubbarnas snitt är mycket beroende av antalet derbyn .

 21. #17
  Medlem Ikaros Tasss avatar
  Gruppering
  АИК Солн
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Östermalm, Stockholm
  Faktum är att vi har inte haft några hemmamatcher under en helg i Hockeyn än.
  Det återstår att se hur det ser ut då.

 22. #18
  Medlem Paddingtons avatar
  Reg.datum
  Aug 2010
  Ort
  Bromma - Stockholms Ibiza
  Antalet medgångssupportrar skiter jag personligen i, det är inget varken jag, mina närmaste eller resten av alla trogna gnagare kan göra något år.
  Har exempelvis ett par riktigt trogna djurgårdare till vänner, och även om man gillat att retas om just medgångsfenomenet, så har jag aldrig på allvar orkat tjata om hur mycket medgång dif är. För jag vet att vi är likadana på den punkten, och det är inget vi kan göra något åt.

  Klackmässigt är vi bäst i Sverige i min mening, men sånt är en färskvara och sånt svänger snabbt. Tror att hammarby kan bli jävligt vassa när de väl går upp från superettan, finns inget som svetsar samman en publik och på allvar rensar bort medgångare från trogna supportrar såsom en eller två säsonger i superettan.

  Vi trogna AIK:are borde skita i hur stort antal medgångare vi har, och istället koncentrera oss på vår egen prestation i klacken. Gillar skarpt hur grupperingar som YoUNgsters och killarna i nya BA har börjat organisera sig, men väntar på att fler i den åldern börjar ta plats på läktarna, mer än att bara stå på kanterna av klacken och mummla.
  Min generation som idag är strax ovanför 20-strecken såg dagens ljus runt superettanåret och var med om den boom året efteråt som gjorde att hela kompisgäng skulle hävda sig på Norra (på gott och ont). Är väl inte samma hype idag, men skulle vilja se mer av den återväxt som borde vara stark i AIK och på Norra.

 23. #19
  Medlem
  Reg.datum
  Jul 2010
  Vi har fler supportrar än DIF och bajen, men procentuellt tror jag inte det skiljer sig något nämnvärt i antalet medgångssupportrar.
  Råsunda har många platser och har därför kunnat locka mer publik med låga priser, Söderstadion är en kompakt liten arena och har därför skapat en mindre men mer trogen publik, Stockholm Stadion har väl runt 5000 hyfsade platser och därav så har de sina 5000 trogna.

 24. #20
  Supermoderator fimbultrollets avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Desto fler som aktivt egagerar sig, desto bättre och tightare sjungande kärna. Större sjungande aktiv kärna = bättre drag. Nu är andelen som sjunger mindre än dom som står och rullar tummarna.. Detta är det man måste arbeta på. De som vet med sig att dom ska sjunga måste gå in tidigare på matcherna.

Sidan 1 av 4 123 ... SistaSista

Liknande ämnen

 1. Hur ser den perfekte ägaren till AIK Fotboll ut?
  Av Lavazza' i forum AIK Fotboll
  Svar: 42
  Senaste inlägg: 2010-10-29, 20:22
 2. Bra blogg om fotbollsekonomi
  Av Lavazza' i forum AIK Fotboll
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2010-09-22, 21:33
 3. Svar: 7
  Senaste inlägg: 2010-09-08, 16:42
 4. Hur botar ni AIK-abstinensen?
  Av Dur och moll omvartannat i forum AIK Fotboll
  Svar: 13
  Senaste inlägg: 2010-06-04, 09:38
 5. Svar: 45
  Senaste inlägg: 2010-05-23, 17:02

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •