Resultat 1 till 11 av 11

Ämne: Hemma på Råsunda - Svenska C uppsats

 1. #1
  M10
  M10 är inte uppkopplad
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Norrort

  Hemma på Råsunda - Svenska C uppsats

  Hade som uppgift att skriva en debattartikel i plugget. Skrev om Råsunda fotbollsstadion, skulle försöka hålla det så objektivt som möjligt, men antar att detta brast mot slutet. Lägger upp den här för er som är intresserade och tar gärna emot feedback då jag ska hålla ett tal om samma ämne.


  Hemma på Råsunda

  Råsunda Fotbollsstadion invigdes 1937. Det var här det svenska fotbollslandslaget tog hem sitt första och enda VM-silver. Det var här fotbollslegendaren Pelé spelade sitt första VM för Brasilien. Det var här som AIK mötte Arsenal, Fiorentina och FC Barcelona i Champions League. Råsunda är ett landmärke som är känt och uppskattat långt utanför Sveriges gränser.

  Råsunda Fotbollsstadion har varit Sveriges nationalarena i 84 år. 2007 skrev det Svenska Fotbollsförbundet tillsammans med byggföretaget PEAB en avsiktsförklaring(SvenskaFans.com | Av fans, för fans).

  Denna gick ut på att PEAB längre fram skall köpa upp arenan samt marken som den står på för att bygga lägenheter på platsen. I samma avsiktsförklaring står det att en ny Nationalarena skall byggas upp i närheten.
  Det första jag tänker på är filmen ”Gudfadern”. Detta är ett fantastiskt exempel på svågerpolitik. Förbundet belönar PEAB och vice versa. ”Det som gör att man blir orolig är att alla aktörer är beroende av varandra och kliar varandras ryggar” Johanna Graf, Solna stads oppositionsråd till DI.

  Om man översätter det som jag skrivit här ovanför till klartext innebär det i princip att SVFF har sålt Sveriges nuvarande Nationalarena till ett entreprenörsföretag. Detta företag tänker i sin tur riva Råsunda. En arena som för många är helig mark. På dess plats skall PEAB bygga 600 bostäder.

  Anledningen till att PEAB fick köpa upp Råsunda är att Solna stad tillsammans med SvFF skall kunna finansiera ett annat skrytbygge, Swedbank Arena. Detta uppdrag gav initiativtagarna till PEAB.

  Området som man bygger på kallas Råsta. Råsta är ett av Solnas få autentiska grönområden. Sakta men säkert växer det betong ur marken istället för grönska. Sakta men säkert så ändrar vi tempus på Råstas grönområden. Det som finns där nu tillhör snart det förflutna. Solna stads klassiska silhuett ändras sakta men säkert. Istället placerar PEAB i samförstånd med Solnas kommunalråd ett stort betongufo i parken(Arenastaden.se). Det kommer även att tillkomma ett köpcentrum med 230 butiker, ett stort hotell, parkeringsplatser för 4000 bilar och kontorsmöjligheter.

  Initiativtagarna tvingar sig alltså på hos Solnaborna med en arena och en tillhörande ”arenastad”. Det kommer också att byggas nya fastigheter runtomkring arenan.

  Jag är väldigt kritisk till denna plan. Det bor redan 65 793(Solna stad) i Solna. Det finns redan ett miljonprogram kallat Hagalund i Solna. 600 nya bostäder på Råsunda Fotbollsstadions mark är inte vad Solna stad behöver. Solna stads infrastruktur kommer påverkas negativt i takt med att staden växer ohälsosamt snabbt. Brist på förskoleplatser råder redan i stora delar av länet. Brist på grönområden kommer att bli ett problem i takt med utbyggnaden. Brist på fritidsaktiviteter för unga samtidigt som antalet unga ökar kommer leda till problem med ökad kriminalitet och liknande. Allt detta för att kommunen har fått storhetsvansinne och vill expandera.

  Ur miljösynpunkt är en expansion inget bra alternativ. I dessa dagar har våra politiker hållbar utveckling inpräntat i pannan. Folk vågar knappt andas för att de är rädda att släppa ut koldioxid. Då tycker Solna kommun att det är passande att likt laxarna simma motströms. Tänk på hur mycket trafik som kommer att gå genom Solna. Frösundaleden är redan tillräckligt trafikerad som det är. Om det byggs 230 butiker och en arena för 50000 kommer inte den trafiken att minska hur man än vrider och vänder på det. Utsläppen från alla byggarbetsplatser kommer att försura miljön runtomkring Solna. Träden som skövlas gör så att koldioxidhalten ökar medan syret som växterna tillför minskar.

  Jag har pratat med flera Solnabor och alla var överrens. De behöver inte allt det som Solna stad bygger ”åt” deras invånare. Varför behöver inte solnaborna ovan nämnda faciliteter? Jo för att Solna redan har det som krävs för kommunen. Solna Centrum är ett stort köpcentrum där jag gått vilse mer än en gång. Kommunen har redan flera fotbollsplaner. Kommunen har Råsunda Fotbollsstadion. En arena som matchar kraven för svensk elitfotbolls största klubb, AIK. Denna arena står med på FIFAs lista över världens 10 mest klassiska fotbollsarenor. Solna har fem hotell(sv.hotels.com) varav ett Radisson som måste klassas som tillräckligt.

  Vad ska man då med ännu ett hotell och allt vad det heter till? Deras motargument är att öka omsättningen i området. Hur kan man göra detta när man bygger en ny stadsdel baserad på en arena som enligt kalkyler kommer behöva 345 miljoner för att kunna gå 7.5%(Nyheter - DN.SE) plus på sin verksamhet?

  345 miljoner kronor som man ska tjäna in på konserter, fotboll och försäljning av mat och liknande. Med hamburgare och läsk för 345 miljoner skulle man nog kunna mätta alla U-länder. Inget fotbollslag utom herrlandslaget är intresserade av att ha arenan som hemmaplan och inget svenskt fotbollslag har en omsättning på 345 miljoner kronor. Madonna och Robbie Williams besöker Sverige någon gång då och då, men det blir fortfarande inga 345 miljoner. Skattebetalarna har alltså fått stå för ett kalas där ingen av oss vanliga dödliga kommer att få smaka på tårtan.

  Den här nya stadsdelen kommer att misslyckas kapitalt rent ekonomiskt sett. Idrottsparken i Danmark drog in 140 miljoner mindre än vad Swedbank Arena måste göra för att kunna gå runt. Då har ändå de danska lagen fler och större matcher än de svenska. Låt mig upprepa det. ”Arenastaden” kommer inte att få gröna siffror på ett bra tag.

  Sist men absolut inte minst – AIK. Det svartgula emblemet symboliserar styrka, tradition och framgång. Det gör även våran borg, Råsunda Fotbollsstadion. Ett dåligt år har AIK haft minst 150000 åskådare på sin hemmaplan. Tillsammans har vi byggt upp minnen som för alltid kommer att finns där.

  AIK är inte ett lag. AIK är helheten. AIK är Råsunda och Norra Ståplats. Råsunda är en sliten arena. Men trots att åren har haft sin påverkan på Råsunda så har den kvar sin charm. Råsunda och Solna lever i symbios.
  Vår arena är bra för Solna stad eftersom att den ökar omsättningen i kommunen samtidigt. Vår arena tillfredställer behoven för svensk fotboll. Vår arena är vårat hem. Ett hem som inte kostar Solnaborna välfärd, pengar och välmående. Råsunda berikar våra liv och vår stad.
  Hemma på Råsunda.
  Senast redigerad av M10 den 2011-05-23 klockan 22:21. Anledning: styckesindelning

 2. Följande 4 medlemmar gillade det här inlägget av M10:


 3. #2
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Väldigt bra uppsats!

  Hade varit intressant att vidareutveckla det här med svågerpolitiken...
  Finns det kopplingar till PEAB hos politikerna och SvFF pampar till exempel ?
  Du kunde du ju kanske också tagit upp det här med Sune Reinhold i det sammanhanget.

  Men som sagt bra skrivet !

 4. Följande medlem gillade det här inlägget av Knuda:

  M10

 5. #3
  Medlem AIKmittLIVs avatar
  Reg.datum
  Aug 2010
  Ort
  Solna
  Strukturera upp det...

  ha:

  1. inledning -du kortfattat redogör läget, ett intro...
  2. fakta presentation - du redogör för alla förehavanden och missförhållanden
  3. diskussion - endast här klämmer du in dina personliga reflektioner kring pk 2 och återkopplar till det.

  Vet inte om ni gått ignm hur man strukturerar upp uppsatser och vad för kriterier och krav läraren har på uppsatsen men det ovan beskrivet är en lightversion av hur en "riktig" uppsats ska vara formad.

  köp och läs "uppsatshandboken" om du vill nå perfektion även på hur man redovisar källor etc...

  Lycka till!

  ps. prova gärna m att söka grisen salminen för en intervju och bomba han m obekväma frågor. ha hans intervju inspelat och som appendix i anslutning till uppsatsen... edit: ser nu att det inte är en uppsats utan ett debattinlägg du ska skriva och det är ju ngt helt annat...

 6. Följande medlem gillade det här inlägget av AIKmittLIV:

  M10

 7. #4
  M10
  M10 är inte uppkopplad
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Norrort
  Till saken hör att vår lärare satte maxgränsen på 1,5 sidor. När jag redan skrivit 2 så sa hon att vi skulle ha 1,5 i radavstånd också. Hon gav mig dispens och sa att jag kunde skriva 2 sidor.
  Hatet mot SvFF och resterande politiker går inte att få ner på 2 sidor. Men det här är antagligen slutprodukten som jag lämnar in klockan 14.00 idag. Har ni fler kritiska inlägg kan jag ändra i texten innan dess, men jag kommer inte kunna förlänga den.
  Anledningen till att AIK fått en så tillbakadragen del i det hela är att vår lärare tror att alla gnagare är stenkastande ligister.

 8. #5
  Medlem
  Gruppering
  Dalabrigaden
  Reg.datum
  Jul 2010
  Ort
  Falun
  sitt första och enda VM-silver.
  borde inte ett "hittills" in där?

 9. Följande medlem gillade det här inlägget av HansJohan:

  M10

 10. #6
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  En debattartikel och en uppsats är inte samma sak. Det blir aningen förvirrande när du i rubriken skriver "Svenska C-uppsats", för att senare i tråden förklara att du ska skriva en debattartikel. Strukturen för en uppsats och en debattartikel skiljer sig ganska mycket.

  En bra debattartikel är mer pang på, har en tydlig och slagkraftig inledning som fångar läsarens intresse och vilja att fortsätta läsa samtidigt som skribenten radar upp argument för att stödja sin tes. Bemötande av motargument bör också givetvis finnas med. Avslutningen bör återknyta till inledningen och den berömda "röda tråden" ska finnas med hela vägen.

  En debattartikel ska vara subjektiv, du bör givetvis lyfta fram objektiv fakta, med tyngden bör ligga på vad just Du tycker, och varför.

 11. Följande medlem gillade det här inlägget av niklaZ99:

  M10

 12. #7
  Supermoderator Erics avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Du har mer skrivit ett uppsats än debatt artikel. Du ger egentligen lite för mycket fakta tycker jag. Men klart läsvärd om det vore mer en uppsats.

  Denna arena står med på FIFAs lista över världens 10 mest klassiska fotbollsarenor
  Tror du behöver källa på den också om din lärare vill att ni ska göra på det sättet.

  Tänk på att dina första rader ska få folk som INTE är intresserade av fotboll, AIK osv att vilja läsa. Det måste vara riktigt slagkraftigt. Tips är typ saker som extrema kostnader (väcker alltid uppmärksamhet).

 13. Följande medlem gillade det här inlägget av Eric:

  M10

 14. #8
  M10
  M10 är inte uppkopplad
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Norrort

  Slutgiltig version

  Här kommer den slutgiltiga versionen. Mod kanske vill ersätta den första med denna.

  Vill tacka alla för hjälpen och hoppas att det är intressant läsning.

  Hemma på Råsunda.

  Råsunda Fotbollsstadion invigdes 1937. Det var här det svenska fotbollslandslaget tog hem sitt första och hittils enda VM-silver. Det var här fotbollslegendaren Pelé spelade sitt första VM för Brasilien. Det var här som AIK mötte Arsenal, Fiorentina och FC Barcelona i Champions League. Råsunda är ett landmärke som är känt och uppskattat långt utanför Sveriges gränser. Ett landmärke som nu riskerar att rivas. En rivning för flera miljarder som finansieras av oss skattebetalare.

  Bakgrund
  Råsunda Fotbollsstadion har varit Sveriges nationalarena i 84 år. 2007 skrev det Svenska Fotbollsförbundet tillsammans med byggföretaget PEAB en avsiktsförklaring (SvenskaFans.com | Av fans, för fans).
  Denna gick ut på att PEAB längre fram skall köpa upp arenan samt marken som den står på för att bygga lägenheter på platsen. I samma avsiktsförklaring står det att en ny nationalarena skall byggas upp i närheten. ”Det som gör att man blir orolig är att alla aktörer är beroende av varandra och kliar varandras ryggar” Johanna Graf, Solna stads oppositionsråd till DI.
  Om man översätter det som jag skrivit här ovanför till klartext innebär det i princip att SVFF har sålt Sveriges nuvarande nationalarena till ett entreprenörsföretag. Detta företag tänker i sin tur riva Råsunda. En arena som för många är helig mark. På dess plats skall PEAB bygga 600(!) bostäder. Byggkostnaden beräknas till 2,4 miljarder kronor exklusive kringliggande infrastruktur (Wikipedia, den fria encyklopedin). Pengar som vi skattebetalare står för. Observera att detta är minimiavgiften för offerten och att den korrekta summan är större.
  Jag tror att anledningen till att PEAB fick köpa upp Råsunda är att Solna stad tillsammans med SvFF skall kunna finansiera ett annat skrytbygge, Swedbank Arena. Detta uppdrag gav initiativtagarna till PEAB.
  Området som man bygger på kallas Råsta. Råsta är ett av Solnas få autentiska grönområden. Sakta men säkert växer det betong ur marken istället för grönska. Det som finns där nu tillhör snart det förflutna. Solna stads klassiska silhuett suddas ut. PEAB bygger istället stort betongufo i parken i samförstånd med Solnas kommunalråd. Det kommer även att tillkomma ett köpcentrum med 230 butiker, ett stort hotell, parkeringsplatser för 4000 bilar och kontorsmöjligheter (Arenastaden.se).

  Sociala konsekvenser
  Jag är väldigt kritisk till denna plan. Det bor redan 65 793 i Solna (Solna stad). Det finns redan ett miljonprojekt kallat Hagalund i Solna. 600 nya bostäder på Råsunda Fotbollsstadions mark är inte vad Solna stad behöver. Solna stads infrastruktur kommer påverkas negativt i takt med att staden växer ohälsosamt snabbt.
  Jag är rädd för att Solna kommer att växa tumörartat. Diagnosen kommer komma försent och staden kommer att ta kål på sig själv. Brist på förskoleplatser råder redan i stora delar av länet. Brist på grönområden kommer att bli ett problem i takt med utbyggnaden. Brist på fritidsaktiviteter för unga samtidigt som antalet unga ökar kommer leda till problem med ökad kriminalitet och liknande. Allt detta för att kommunen har fått storhetsvansinne och vill expandera.
  Den sociala faktorn kommer drabbas hårt av denna aggressiva utveckling. Jag har pratat med flera Solnabor och alla var överens. De behöver inte allt det som Solna stad bygger ”åt” deras invånare. Varför behöver inte solnaborna ovan nämnda faciliteter? Jo för att Solna redan har det som krävs för kommunen. Solna Centrum är ett stort köpcentrum där jag gått vilse mer än en gång. Kommunen har redan flera fotbollsplaner. Kommunen har Råsunda Fotbollsstadion. En arena som matchar kraven för svensk elitfotbolls största klubb, AIK. Denna arena står med på FIFA:s lista över världens 10 mest klassiska fotbollsarenor(FIFA.com - Fédération Internationale de Football Association (FIFA)). Solna har fem hotell varav ett Radisson som måste klassas som tillräckligt (sv.hotels.com).

  Hållbar utveckling
  Ur miljösynpunkt anser jag att en sådan expansion inte är ett alternativ. I dessa dagar har våra politiker hållbar utveckling inpräntat i pannan. Folk vågar knappt andas för att de är rädda att släppa ut koldioxid. Då tycker Solna kommun att det är passande att likt laxarna simma motströms. Tänk på hur mycket trafik som kommer att gå genom Solna. Frösundaleden är redan tillräckligt trafikerad som det är. Om det byggs 230 butiker och en arena för 50000 kommer inte den trafiken att minska hur många vägar man än bygger. Utsläppen från alla byggarbetsplatser kommer att förstöra miljön kring Solna. Träden som skövlas gör så att koldioxidhalten ökar medan syret som växterna tillför minskar.

  Det ekonomiska perspektivet
  Initiativtagarnas motargument är att öka omsättningen i området. Hur kan man göra detta när man bygger en ny stadsdel baserad på en arena som enligt kalkyler kommer att behöva 345 miljoner för att kunna gå 7.5% plus på sin verksamhet?(Nyheter - DN.SE)
  Hur ska man få in dessa pengar då undrar jag? 345 miljoner kronor som man ska tjäna in på konserter, fotboll och försäljning av mat och liknande. Med hamburgare och läsk för 345 miljoner skulle man nog kunna mätta alla U-länder. Inget fotbollslag utom herrlandslaget är intresserade av att ha arenan som hemmaplan och inget svenskt fotbollslag har en omsättning på 345 miljoner kronor. Madonna och Robbie Williams besöker Sverige någon gång då och då, men det blir fortfarande inga 345 miljoner. Skattebetalarna har alltså fått stå för ett kalas där ingen av oss vanliga dödliga kommer att få smaka på tårtan.
  Jag misstänker att den här nya stadsdelen kommer att misslyckas kapitalt rent ekonomiskt sett. Idrottsparken i Danmark drog in 140 miljoner mindre än vad Swedbank Arena måste göra för att kunna gå runt. Då fotbollen är större i Danmark med fler och större arrangemang än de i Sverige. Låt mig upprepa det. ”Arenastaden” kommer inte att få gröna siffror på ett bra tag.¨

  Slutord
  Den sista men absolut inte minsta faktorn är AIK. Det svartgula emblemet symboliserar styrka, tradition och framgång. Det gör även vår borg, Råsunda Fotbollsstadion. Ett dåligt år har AIK haft minst 150 000 åskådare på sin hemmaplan. Ett bra år har en halv miljon. Tillsammans har vi byggt upp minnen som är ingraverade i Råsundas heliga betong. Råsundas detaljplan bör klassas som K-märkt med tanke på att den förknippas med Svensk fotboll på internationell nivå.
  AIK är inte ett lag. AIK är helheten. AIK är Råsunda och Norra Ståplats. Råsunda är en sliten arena. Men trots att åren har haft sin påverkan på Råsunda så har den kvar sin charm. Råsunda och Solna lever i symbios.
  Vår arena är bra för Solna stad eftersom att den ökar omsättningen i kommunen samtidigt. Vår arena tillfredställer behoven för svensk fotboll. Vår arena är vårat hem. Ett hem som inte kostar Solnaborna välfärd, pengar och välmående. Råsunda berikar våra liv och vår stad.
  Hemma på Råsunda.


  Har även en tillhörande källförteckning men den är nog inte relevant för er och gör det bara rörigt.

 15. Följande 5 medlemmar gillade det här inlägget av M10:


 16. #9
  Medlem Konnes avatar
  Reg.datum
  Mar 2011
  Ort
  Råsunda
  Tycker det var en bra uppsats. Har din lärare gjort klart för dig/er om wikipedia tillåts som källa? Annars bör du överväga om du verkligen ska ha den sidan som en källa då en del anser att den är opålitlig. Jag skulle föreslå att du i så fall använder dig av den källan som finns på wikipedia istället.

  Återigen, bra jobbat med uppsatsen!

 17. #10
  Medlem SuperGnaget1891s avatar
  Gruppering
  § JuristGnagarna §
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm
  Väldigt bra initiativ, däremot tycker jag att det saknas något för att göra den till en slagkraftig artikel. Att säga att det inte behövs bostäder i Solna är till exempel raka motsatsen till verkligheten (hela Stockholm behöver cirka 500 000 bostäder över 10-20 år), däremot finns det mycket bättre ställen att bygga dessa. Detta är bara ett exempel. Däremot har du rätt i att det inte behövs en 000-arena och köpcentrum. En till reflektion, vad jag vet byggs ingenting i grönområden, jag jobbar precis bredvid och det var bara spår och betongskit där sedan innan, där typ mitt kontor är det enda värdiga huset i hela området. Enligt mig skall man riva hela skiten och bygga bostäder där, kanske de 600 plus många fler, istället för att riva Råsunda? Så hade jag sett det.

  Angående miljön så har du helt rätt, däremot ser jag det i ett större perspektiv. Det kommer byggas, hellre nånstans där det inte idag är står träd och grönt som man faktiskt kan njuta av (t.ex. i Hagaparken).

  Det ekonomiska perspektivet var bra, Arenastaden i allmänhet och arenan + gallerian i synnerhet kommer aldrig gå runt som det ser ut idag, Arenastaden hade funkat utan arena och galleria (med butiker i nedre botten i husen). Då hade man kanske kunnat bygga som i innerstan och med cykelbanor som dominant ingrediens? Hela staden är i grund och botten feltänkt med andra ord.

  Det jag hade fokuserat på mest vid det här laget hade vara att försöka tilltala folks logik enligt det ovan om ekonomin (en massa skattepengar kommer att gå åt) och deras känslor iom. att det är bedrövligt att riva en arena som varit en naturlig bild i Solna under lång tid, redan innan Solna kunde kalla sig stad till och med. Att dra till med AIK kan skapa antingen gemenskap eller splittring så det beror helt klart på var debattartikeln publiceras. Jag hade inte gjort det i DN Debatt, då man vill verka vara helt klubbneutral, men på svenskafans.com hade jag definitivt haft AIK som röd tråd genom arbetet.

  I övrigt en mycket bra skriven debattartikel som var nästintill fullbordad om den gick till människor som stod med blankt papper. Däremot tränade människor på "andra sidan" skulle ha svårt att ta till sig något, och icke-fotbollsintresserade människor men ändå kunniga inom ämnet (t.ex. nätverket YIMBY) hade nog kunnat replikerat ganska bra. Tyvärr är ju en debattartikel idag för sent ute, vore nästan bättre att bara skriva ett utredande reportage då allt i praktiken redan skitit sig.

  Vill gärna veta betyget, nyfiken på dagens krav :P När jag gick svenska c (märk, just C-kursen, B-kursen var annorlunda) för något år sedan fick jag MVG för vad fan som helst haha. Hoppas jag inte varit elak då det känns spontant som att det inte var mycket konstruktivt att jobba med, men mitt jobb går ut på att såga folk så det sitter i fingrarna. Ses på norra!


  OBS: inlägget skrivet i onyktert tillstånd (helt sant!)

 18. #11
  M10
  M10 är inte uppkopplad
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Norrort
  Tackar för all feedback.
  Uppsatsen är inlämnad och betyget sätts antagligen någon gång nästa vecka. Jag återkommer när jag har det.

 19. Följande medlem gillade det här inlägget av M10:


Liknande ämnen

 1. Svenska Spel
  Av GoldenGnaget i forum Blandat
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2011-11-29, 16:02
 2. C-uppsats, hjälp gärna till!
  Av sthlmuni i forum Blandat
  Svar: 32
  Senaste inlägg: 2011-04-26, 09:51
 3. Svar: 1
  Senaste inlägg: 2011-04-14, 21:56
 4. Svar: 2
  Senaste inlägg: 2010-09-04, 20:42

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •