Sidan 3 av 3 FörstaFörsta 123
Resultat 41 till 59 av 59

Ämne: Intressant läsning

 1. #41
  Medlem
  Gruppering
  BondeGnagare
  Reg.datum
  Oct 2010
  Ort
  Nyköping
  Läs inte Expressen om du nu läser den blaskan o ser nånting kan du ju kopiera in texten här istället för att länka och ge dem fler klick!!!

 2. #42
  Medlem Johan1891s avatar
  Reg.datum
  May 2011
  Citat Ursprungligen postat av MidoNyk Visa inlägg
  Läs inte Expressen om du nu läser den blaskan o ser nånting kan du ju kopiera in texten här istället för att länka och ge dem fler klick!!!
  Han har ju länkat till en sida som inte ger dem klick...

 3. #43
  Medlem Biskops avatar
  Gruppering
  Flaggmålarna
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm
  Ja, självklart länkar jag inte direkt till Expressen. De som vill bojkotta bojkottar och läser inte alls vilket jag har respekt för. Jag kände dock att det var en såpass intressant debattartikel att jag både ville läsa och dela den, trots att det är just Expressen.

 4. #44
  Medlem
  Reg.datum
  Oct 2010
  www.unvis.it är en utmärkt sida för att länka sidor man ej vill ge klick. Värt att lägga på minnet.

 5. Följande medlem gillade det här inlägget av EricBerglund17:


 6. #45
  Medlem Castrums avatar
  Reg.datum
  Feb 2011
  Ort
  Stockholm
  Vår alldeles eminente VD skrev idag en krönika om föregående säsong och lite om den som komma skall. Han summerar årets händelser och får till en slutkläm som sätter ett startskott inför kommande säsong.

  Läs den!
  AIK Fotboll - Krönika: VD har ordet

  Krönika: VD har ordet

  Läs Thomas Edselius, VD för AIK Fotboll AB, ord inför den kommande säsongen. En tillbakablick på 2013 och allt som hände då och längtan efter att AIK ska sparka igång den allsvenska säsongen hemma mot IFK Göteborg den 31 mars.

  Med huvudet högt mot en ny säsong.

  Om vi AIK:are trodde att vi var luttrade tidigare så var det inget mot vad vi skulle komma att bli under år 2013. Ivan Turinas plötsliga bortgång har etsat sig fast i AIK:s historia för all framtid. Det var, och är, en tragedi som saknar motstycke för många av oss. Vi AIK:are har gjort vårt bästa för att hedra Ivans minne – och det kommer vi fortsätta att göra. Samtidigt hämtar vi kraft ur minnet av Ivan Turina; en fantastisk person, en utmärkt målvakt och en föredömlig representant för AIK. Som förebild lever Ivan kvar i AIK för all evighet. Och det är allas vårt ansvar att föra minnet av Ivan Turina vidare till framtida generationer AIK:are.


  Precis som så ofta förr sätter AIK-Tifo ord och bilder på det som vi AIK:are känner. Låt mig citera deras banderoll från förra årets sista allsvenska hemmamatch mot Helsingborgs IF: "Vi går stärkta ur denna mörka säsong. Ivan ler mot oss från Råsundas betong."  Dessutom har vi varit med om flera andra stormar, som till skillnad från Ivans bortgång faktiskt går att lämna bakom sig, men som ändå förtjänar att nämnas när vi summerar året. Uppdrag Granskning är ett exempel, liksom Expressens artikelserie efter Ivans minnesmatch som till mångt och mycket var en uppvisning i såväl okänslighet som osaklighet.


  Med facit i hand tycker jag att vi efter omständigheterna lyckades hantera dessa svåra mediefrågor på ett bra sätt. Jag är stolt över våra medarbetare som har arbetat i rekordtempo för att hantera krissituationerna som periodvis avlöste varandra. AIK Fotboll är en liten organisation med få anställda, men som omgärdas av ett medietryck som motsvarar Sveriges största varumärken som ofta har flera hundra anställda bara på sina kommunikationsavdelningar.


  Vi är fortfarande inte perfekta i något avseende, men det står klart att vi utvecklats mycket av alla dessa prövningar.


  Vår kommunikativa förmåga har också satts på prov i positiva sammanhang. För att backa bandet till början av säsongen så kan vi konstatera att Paint it Black-kampanjen för att öka årskortsförsäljningen och locka folk till premiären blev ett internationellt framgångsexempel på hur man som fotbollsklubb kan arbeta med kampanjer. 14 387 sålda årskort är nytt all-time-high i Norden och 43 463 åskådare på hemmapremiären mot Syrianska FC är den högsta allsvenska publiksiffran sedan 1970-talet. Vi ökade årskortsförsäljningen med drygt 18 procent och publiksnittet med 32 procent jämfört med 2012.


  Kampanjen Paint it Black uppmärksammades som en framgång av Uefas officiella webbplats och belönades på den svenska pr-galan Spinn som årets mest nyskapande kampanj. Det var en fantastisk kraftansträngning av alla supportrar, anställda och inte minst det nätverk av AIK:are i kommunikationsbranschen som låg bakom framgångarna med kampanjen.


  Vi har under året också varit drivande och lagt ner ett hästjobb i arbetet med att få bort de polisnotor som slagit hårt mot fotbollens - men även hockeyns - ekonomi. Vår annons “Gå 2 - betala för 3”, som släpptes veckorna innan meddelandet att notorna skulle avskaffas, belönades med ett hederspris i Årets Lobbyist. Att polisnotorna avskaffades av regeringen från och med årsskiftet sparar åtskilliga miljoner åt AIK varje år.


  Daniel Tjernström… Ja, Daniel Tjernström - AIK:s meste spelare genom tiderna efter totalt 395 tävlingsmatcher - slutade 15 säsonger efter att han började i AIK. Jag måste låna några ord av Sportbladets Simon Bank för att beskriva hur Tjerna alltid har varit en fast punkt i klubbens tillvaro: “Han har alltid varit AIK:are, och han har alltid varit AIK:s totala motsats. När AIK varit kaos och kris har han haft en puls som aldrig stigit över 60. När AIK varit febrig sinnessjukdom har han varit en våt handduk. När AIK varit en snurrande svängdörr har han stadigt stått still. Det är klart att de älskar honom. AIK är en klubb som skriker, Tjernström är en spelare som vänligt sänker rösten.”  Jag är väldigt glad att vi lyckats behålla Tjerna inom klubben. I sin nyinrättade roll som CSR-ansvarig jobbar han med ett av våra viktigaste områden för de kommande åren. AIK har alltid haft en viktig samhällsroll, det ligger i en idrottsklubbs natur, men vi måste bli betydligt bättre på att utveckla den och på att kommunicera den. Det blir allt viktigare för att klubbens intressenter oavsett om det gäller att öka marknadsintäkterna eller att AIK:s supportrar och medarbetare ska ha positiva exempel att lyfta fram när de möter fördomar om AIK i sina sociala liv. Om bilden av AIK som en samhällsförbättrare överskuggar negativa inslag så kommer det att bli lättare att attrahera både sponsorer och publik samtidigt som det minskar risken för märkliga politiska förslag, som polisnotor. Men kanske framförallt - det gör människor ännu stoltare över att vara AIK:are.


  Redan under 2013 har vi bland annat sponsrat fotbollsturneringen ”Vem äger förorten?” och AIK-alliansens initiativ Supporterakademin. Dessutom engagerar AIK tusentals unga och ideella i sin verksamhet. Det gör vi sedan länge. Så vi börjar absolut inte från noll med vårt CSR-arbete.


  Vi vann tyvärr inte Allsvenskan 2013. Men det gjorde Ivan Turina, som toppade den allsvenska målvaktstabellen med 81,48 i räddningsprocent.
  Tack för den här tiden, Martin Kayongo-Mutumba, Helgi Daníelsson, Daniel Gustavsson, Alhassan ”Crespo” Kamara och Robert Åhman Persson. Lycka till och vi ses! Välkomna tillbaks, Kenny Pavey, Ibrahim ”Teteh” Bangura och Jens T Andersson. Ni har varit saknade!


  Vi går in i 2014 med en god kontinuitet och en klart AIK-mässig hybris. 12 213 sålda årskort per den 4 februari är radikalt bättre än någonsin tidigare vid samma tidsperiod. Vi AIK:are går in i 2014 med huvudet högt. Vi ses den 31 mars.


  Text: Thomas Edselius, VD AIK Fotboll AB

 7. Följande medlem gillade det här inlägget av Castrum:


 8. #46
  Medlem
  Reg.datum
  Feb 2011
  Tack för den här tiden, Martin Kayongo-Mutumba, Helgi Daníelsson, Daniel Gustavsson, Alhassan ”Crespo” Kamara och Robert Åhman Persson. Lycka till och vi ses!
  Synd att han glömde Lundberg där.

 9. #47
  Medlem
  Gruppering
  Bonde Ultras
  Reg.datum
  Dec 2010
  Citat Ursprungligen postat av Pertan Visa inlägg
  Synd att han glömde Lundberg där.
  Egen "produkt" dessutom.

 10. #48
  Paz
  Paz är inte uppkopplad
  Medlem Pazs avatar
  Reg.datum
  Feb 2011
  Ort
  Kungsholmen
  Mannen, myten, legenden Urban i en längre intervju med Oscar. Klistrar in den här i sin helhet, annars finner ni den på blackbeat.se.


  "The Urban legend
  - Jag har börjat se mig själv som en liten maskot

  AIK har precis inlett sin första träning på Shenzhen University Stadium när jag går upp på läktaren till de tillresta AIK-supportrarna. Flera har efterfrågat en intervju med ”den äldre mannen med rollator” som syns på AIK-matcher runt om i hela Sverige. För några veckor sedan kunde vi även läsa om ”planinvasion” efter att Urban blivit fotad med rollatorn på planen nere i Spanien.

  Jag berättar att hans livshistoria är efterfrågad och ber försiktigt om en intervju.
  - Jag har ju sagt nej till allting i flera år och nobbade både Expressen och Aftonbladet nere i Spanien, men till AIK kan jag givetvis inte säga nej.

  Så slår vi oss ner. Jag frågar hur det kom sig att han blev AIK:are från början.
  - Det var de äldre killarna i området som fick mig att bli det. Vi traskade gemensamt till Råsunda från Tegnérlunden och Vasastan och då satt vi på Södra Stå, motsvarande Norra Stå idag. De flesta AIK:are kom från innerstan på den tiden eftersom Solna inte hade byggts ut och blivit så stort som det är idag. Så det var Södra Stå man var på då, det här var från 1948 till 1951.

  Har du varit på AIK regelbundet varje år efter det?

  - Jag har arbetat en del utomlands genom åren och då har det varit svårt att se AIK på plats. Men varje år som jag har bott i Stockholm så har jag nog ändå sett en fyra-fem matcher. Sen har det ju ibland varit familjen också som har tagit tid som gjort att jag haft annat att göra.

  Var har du bott när du jobbade utomlands?

  - Bland annat var jag i Sri Lanka ett par år, och så bodde jag och läste i Lund i fyra-fem år och då kunde jag ju inte gå och se AIK på Råsunda. Jag läste matematik, statistik och nationalekonomi. Sen började jag arbeta på Statistiska centralbyrån och hade blivit expert på skördeskadeförsäkring, så där nere var jag och hjälpte till och fixade med deras risförsäkring som de höll på och bygga upp statligt.

  Hur har ditt familjeliv sett ut under åren?

  - Jag är gift och har tre barn, varav den äldsta sonen varit landslagsläkare för friidrottslandslaget och nu för någon vecka sedan skrev han kontrakt med Tyresö FF och ska jobba med deras damlag i fotboll. Men ingen av barnen är AIK:are, det är väl bara äldsta sonen egentligen som är intresserad av fotboll också. Men jag var ju väldigt fanatisk så kanske har de på något sätt protesterat mot det, så ingen av dem ville vara AIK:are. Däremot är alla mina elva barnbarn AIK:are.

  Elva barnbarn, det är ju en hel AIK-elva?

  - Just det, elva barnbarn. Det är en hel elva, ja det stämmer.

  * * * *

  Hur kom det sig sedan att du började resa med AIK?

  - Det var när jag började ta ett av mina barnbarn till den södra Familjeläktaren och det var nästan han som fick mig att börja gå så intensivt, att vi gick på alla matcher. Sen pensionerade jag mig 1998 och då såg jag att Smokinglirarna hade något som de kallade Mazarinbuss för familjer. Det var det som lockade mig, men när jag kom dit så fanns det ingen sådan buss så jag fick hoppa på den ”vanliga” bussen för ungdomar istället. Men jag tyckte det var så trevligt så jag fortsatte helt enkelt att åka på bortamatcherna. Sen året efter kom ju Champions League och då var jag på alla hemmamatcherna.

  Vilka favoritspelare har du haft genom åren då?

  - Min stora favorit var Henry ”Garvis” Carlsson som spelade i slutet på 1940-talet, han var lite kraftig och körde bara raka spåret. Han kunde ta bollen och bara springa förbi hela backlinjen. Han fick en son sen också som kallades för ”Lill-Garvis”. Han var i Atletico Madrid också ett tag och spelade riktigt bra. ”Gre-No-Li” (Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm) var ju de stora på den tiden, men ”Garvis” var ett av de första proffsen och samtida med dem.

  Du som har sett fotboll i mer än ett halvt sekel, hur har du sett på förändringen att alltfler unga spelare blir proffs och tjänar stora pengar på fotbollen?

  - Det är ju som med alla förändringar, de sker ganska sakta. Men det är inget att uppröras över det är ju inga brott de begår direkt. Sen vill man såklart ha 21 stycken med ett riktigt AIK-hjärta som alla är uppfödda i AIK. Men jag har inget emot att det kommer hit även spelare från andra världsdelar, det är roligt att se dem och de tillför variation. Sen kan jag med glädje även gå och titta på damlaget. Jag tycker de spelar ett enklare och rakare spel mer som man gjorde förr, mycket trevligt att se på.

  Hur fick du för dig att åka hit till Kina då, det är ändå en ganska lång resa?

  - Det här blir mitt andra läger, jag var i Spanien också för någon månad sen. Men ja du, jag tänkte väl att jag kan passa på och ha det trevligt så länge jag kan. Jag behöver inte begära semester eller så. Och sen min fru gick bort så lever jag ju ensam också.

  Urban berättar vidare att han alltid reser med Smokinglirarna och ”det som vi kallar för Bortaresesällskapet”. Det är även tjejerna här, säger han och pekar mot Pia och Pia som sitter på sektionen bortanför oss och tittar på träningen.
  - Vi åker på alla matcherna tillsammans och har blivit kamrater i AIK och sitter även tillsammans på hemmamatcherna. Vi sitter på Östra högst upp på nedersta etaget.

  På frågan om han märker att han är uppmärksammad av övriga supportrar så svarar han att han är förvånad.
  - Jag har märkt att det är så, men det förvånar mig. Det kommer ofta fram folk på stan som klappar mig på ryggen och säger ”tjena Urban” och vill säga några ord och sådär, människor som jag aldrig sett förut. Oftast vill de bara hälsa och fråga hur jag mår. Det har blivit så, jag har börjat se mig själv som en liten maskot. Men jag har inte kontakt med laget eller någon av spelarna.

  Är det skönt att ha det så, att inte vara för nära utan ha distans till laget som supporter?

  - För mig är det så. Det är klart att det är kul och vinka till dem och säga hej någon gång, men mer än så vill jag inte ha det. Jag är vän med väldigt många AIK:are på Facebook till exempel men jag skulle inte kunna tänka mig att vara vän med spelarna där.

  När jag frågar vilket som är hans finaste AIK-minne så tvekar inte Urban många hundradelar
  - Det är Novaković mål mot Barcelona, det var ju otroligt snyggt. För det första var det snyggt och för det andra oväntat. Det var elegans i det hela. Det är mitt finaste minne!

  * * * *

  Vi kommer vidare i historien och pratar nutid. Urban berättar att han blev chockad den där morgonen i maj när Ivan Turina gick bort.
  - Det var så man inte kunde tro att det kunde hända en sån stor världsmålvakt. Jag kände stor ledsnad som alla andra, man var i stilla sorg. Det var fint att kunna gå till Karlberg och lägga en blomma. Jag var relativt tidig så det var inte så många där då. Sen såg jag på bilder hur den där högen av blommor bara växte och växte. Det var enormt många som kom dit med en blomma eller något annat. Jag märkte också hur det blev mer familjärstämning inom AIK då, och där gjorde AIK det väldigt fint med allt runtomkring.

  Om vi tittar från 1998 och framåt sen du började gå regelbundet på fotboll, vilka spelare är det från den generationen som du imponerats av och haft som personliga favoriter?

  - Tjerna har man ju alltid uppskattat hela tiden, självklart. Och om man pratar om de nya spelarna så… du vet jag och namn alltså. Jag känner ju igen dem allihop, men… vad är det han heter högerbacken? – Lorentzson, fyller jag i. Lorentzson, ja. Jag uppskattar faktiskt Lorentzson väldigt mycket, han gör ju alltid bra matcher och är säker. Jag har en speciell känsla för honom.

  Gillar du sådana spelare mer, lojala och somalltid jobbar för laget som han och Tjerna, än kanske lirare som Mutumba och Quaison idag till exempel?

  - Jag gör nog det, ja. Gillar de som jobbar och lirar och gör ett stort jobb på ett enkelt sätt, utan några konstigheter. Där man vet att det funkar hela tiden. Så när Lorentzson får bollen blir jag nöjd, får då vet jag att det kommer hända någonting.

  Vad tror du om AIK:s chanser det här året, alla AIK:are tror ju som vanligt att vi ska vinna guld?

  - Det är självklart att jag tror att vi kommer slåss om guldet. Det tror jag. Och vi kan verkligen ta guld, men då gäller det att de fullföljer alla matcherna ordentligt, inte göra sådana där bottennapp som hände lite då och då förra året. Som jag dessutom är väldigt förvånad över när det händer. För det borde inte bli så.

  Hur är du på läktaren då under match, ställer du dig upp och skriker när det inte går som vi vill?

  - Hörrödu när det inte går som vi vill, då sitter jag bara tyst och är lite lätt sorgsen eller vad man ska kalla det. Däremot om de gör något bra, att de gör något snyggt mål till exempel då ställer jag mig upp och skriker. Men det skulle aldrig falla mig in att säga något illa om en spelare, vad de än gör på planen. Nej, det gör jag inte.

  Hur var det att byta Råsunda mot Friends Arena då, med hela avtackningen och allt som var häromåret?

  - Till att börja med blev jag lite förtjust på den nya arenan när vi var där och tittade och jag fick den plats jag ville ha och så. Men sen har jag blivit lite mer besviken. Speciellt i min situation då har jag problem att röra mig obehindrat. Ibland får jag sitta två timmar efter matchen och vänta på färdtjänsten. De kommer ju inte fram eftersom poliserna spärrar av allting i området så där får jag sitta och vänta och ibland är det kallt och jävligt. Det gör mig lite förbannad ibland till och med.

  Jag känner att jag knutit ihop säcken. Fått med Urbans historia i kronologisk ordning. Som ett fint sammanträffande började vi båda två gå regelbundet på AIK 1998 och vi har båda som bästa AIK-minne Nebojšas mål i Champions League. Hur gammal Urban var då kommer jag på mig själv efteråt med att inte ens frågat. Och det känns heller inte relevant. När jag lyssnar på bandupptagningen på telefonen spricker jag upp i ett stort leende efter Urbans spontana ”Jaha…” när jag meddelar att ”Tack, jag tror det var allt”. Ungefär som att, vill du inte höra mer. Men jo, det var en sak till som jag bara måste fråga. Jag inser att jag fått sitta ner med en man med stor integritet och ett enormt AIK-hjärta som trots att alla rycker i honom ändå väljer att inte prata med vem som helst.

  Så jag frågar Urban hur det kommer sig att han nekat att göra intervjuer med kvällspressen?

  - Det är gammalt groll, de var taskiga mot en god vän en gång. Och det har jag inte glömt.

  Oscar Lindgren Ortiz"


 11. #49
  Medlem katlas avatar
  Gruppering
  WG13
  Reg.datum
  Nov 2012
  Ort
  Karlstad
  Såg att den postats i inlägget ovan men bumpar lite. Här är den Robban:

  AIK Fotboll - The Urban legend

  Edit: slutar med att jag är 3a på bollen...

 12. Följande medlem gillade det här inlägget av katla:


 13. #50
  Medlem katlas avatar
  Gruppering
  WG13
  Reg.datum
  Nov 2012
  Ort
  Karlstad

 14. Följande 6 medlemmar gillade det här inlägget av katla:


 15. #51
  Medlem katlas avatar
  Gruppering
  WG13
  Reg.datum
  Nov 2012
  Ort
  Karlstad
  Slår till med en trippelpost!

  Finns det någon här som är prenumerant på dagens media och kan dela med sig av artikeln http://www.dagensmedia.se/nyheter/by...cle3820462.ece

  Tack isf

 16. #52
  Medlem
  Gruppering
  Black Army - Stockholm, Sektion Arboga
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Arboga

 17. Följande 5 medlemmar gillade det här inlägget av Jonny.Olsson:


 18. #53
  Medlem Whippos avatar
  Gruppering
  ASK
  Reg.datum
  Mar 2011
  Ort
  Söder
  Skönt att börja dagen med att smågrina lite på jobbet.

 19. Följande medlem gillade det här inlägget av Whippo:


 20. #54
  Paz
  Paz är inte uppkopplad
  Medlem Pazs avatar
  Reg.datum
  Feb 2011
  Ort
  Kungsholmen
  Smått sorglig läsning om tiden innan Friends.
  Tidskrift.nu: Chick-e-chack

  "Chick-e-chack
  Ur Tattersall #2

  Vi går nerför Hamngatan. Vi kommer fram till NK. Mina svarta lågskor låter mot den gråa trottoaren. De andra har på sig Clark’s ökenkängor, Diadora Borg Elite eller Adidas Forest Hills. Dessa skodon låter inte alls. Poängen är att vi flanerar längs Hamngatan. På Norrmalm. Solen lyser i ansiktet. Livet är bra.

  AIK har tagit tre poäng. Egentligen vill vi vara på Hovet. Eller hemma på Råsunda. Men just nu i detta ögonblick är Hamngatan – på Norrmalm – alldeles utmärkt. Särskilt när vi kommer fram till NK. Inne på NK säljer de jeans – nej, modärn konst - av Helena af Sandeberg. Ett par Levis’ 501 med inbroderat AIK-märke. Så vackert. Så enkelt. Så rätt. Vi måste gå på Stadsteatern oftare. Vi gillar modärn konst. Massorna som strömmar förbi oss kan komma från Nävragöl, Värnamo, Grev Magnigatan, Sköndal, Skövde eller andra perifera platser. Det spelar ingen roll. Vi besitter det inre lugn och den ro som endast tre poäng till AIK kan skänka oss.

  Norrmalm är Stockholms hjärta. En del gator har trots planeringsteknopater, byggherrar och politiker utan ryggrad eller hjärna bevarat en del av sin charm som t ex Luntmakargatan, Regeringsgatan mellan Kungsgatan och Engelbrektsplan, övre delen av Drottninggatan, Holländargatan, Kammakargatan, David Bagares gata, Döbelnsgatan… Norrmalm är en riktig stadsdel. Här finns småbutiker som mirakulöst har överlevt den ”moderna” stadsplaneringen till exempel sybehörsaffären på Regeringsgatan eller antikvariatet på Drottninggatan. På det äkta Norrmalm – vårt Norrmalm - gäller inga tramsiga snegla-jätteängsligt-på-New-York-amerikaniserade påfund som ”SoFo” eller ”City”. Det är Norrmalm. AIK.

  Nu heter det att Fotbollstadion i Solna ska rivas. Detaljplanen för marken ska ändras av politikerna i Solna stad för att tillåta det felstavade Svenska Fotbollförbundet att ge sig in på fastighetsspekulation tillsammans med en skånsk byggentrepenör.
  Råsunda Fotbollstadion där Garrincha, Garvis, Hamrin, Terry Butcher, Dala, Vadim Jevtusjenko, Zola, Figo, Ronaldo, Mjällby, Pelé, Andreas Andersson och ett otal spelare lämnat sina avtryck ska rivas. Enligt FIFA är Råsunda Fotbollstadion en av världens 10 mest klassiska arenor.
  Hänger ni med? Vi gör det inte. Det enda vi kan se med säkerhet är att det felstavade Svenska Fotbollförbundet inte är med i matchen. De är fintade upp på läktaren till en av de 90 loger som skulle stå tomma på Swedbank (uttalas ”Svedd bank”) Arena om projektet blir av.

  Swedbank Arena ska ligga bredvid ett slags köpcentrum – ”Mall” på nysvenska – där Råsundas publik - ”konsumenterna” enligt marknadsfolket inom projektet - är ett ”bra mervärde till produkten”. Vi ska bevara ”Norra Stå” i det nya projektet utbrister en marknadsförare till en grupp missnöjda ”konsumenter”. Åter andra tjänstemän inom projektet muttrar bakom lyckta dörrar om att man ska byta ”konsumenter” när AIK väl sitter fast på Swedbank Arena. Tjänstemännen har i tidningarna läst om vilka nidingar och ogärningsmän som bevistar AIK:s matcher. Det kan väl inte vara så svårt att byta ut dessa huliganer mot högkonsumerande barnfamiljer? Nej just det. Att ingen har tänkt på det förut?

  Det har naturligtvis andra människor redan gjort. AIK Hockey flyttade från ”uttjänta” Hovet till nya moderna Globen. Hejaklackar skulle bytas mot cheerleaders och cirkusmusik. Skränig publik skulle ersättas av events och kundarrangemang. Spelare med AIK-hjärta hamnade i HV71, Malmö, Timrå och Dif. De ersattes med snart sagt varenda finne som gick av finlandsbåten och påstod sig kunna åka skridskor. Det gick åt helvete. Idag är AIK Hockey tillbaka på Hovet, i hockeyallsvenskan, och vädjar till publiken att komma tillbaka. Det är kvala till Elitserien som gäller. Att vinna - eller försvinna som de klassiska stockholmslagen IK Göta och Bamsingarna.

  Projektledaren för Globen, och dess ”koncept”, är samme man som ligger bakom utformningen av Swedbank Arena. ”Huka er i kyrkbänkarna, gûbbar och käringar! För nu laddar han om!” som Tage Erlander (AIK) sa på sin tid.
  Marknadsplanen för Swedbank Arena är framtagen av den entusiast som med skattepengar anordnade en tänkt megakonsert med Dr Alban i Sydafrika där det dök upp typ två besökare.
  Nyligen har Swedbank Arena dessutom engagerat Sune Hellströmer som framförallt är känd för att ha fört AIK till konkursens brant efter att bland annat ha gjort av med alla Champions League-miljoner.
  Swedbank Arena påminner mera om intrigen i ”Det våras för Hitler” än ett seriöst affärsprojekt.

  Men vad vet vi öldrickande huliganer där vi går nerför Hamngatan? ”Vi är nog inte Guds bästa barn” som AIK-klacken brukade sjunga tidigt 80-tal när Docent Död släppt sin singel om dem.

  Vi vet till exempel att Åke Hedtjärn ledde Stockholms stads planberednings expertutskott under 50- och 60-talen. Han är anonym för de flesta trots att han betytt lika mycket för Stockholms stadsplanering som Air Chief Marshal ”Bomber” Harris har betytt för stadsbilden i Essen, Dresden och Berlin. Åke Hedtjärn var en ärkebyråkrat och teknopat som styrde bakom kulisserna (”Bomber” Harris tog åtminstone ansvar för sina bombräder).
  Teknopaten Hedtjärn spelade ut politiker, handelskammare, banker och storföretag mot varandra. Åke Hedtjärn och hans bulvaner kunde riva till exempel Blancheteatern, Sidenpalatset, Intiman, gamla Konstfack, Odeon, Sagerska husen, Hotell Gillet (dit AIK förlade middagarna på 50-talet enligt Kurre Hamrin), tidningskvarteren i Klara, fullt beboeliga bostadshus från 1800-talet och adelspalats.
  Istället fick vi parkeringshuset Elefanten och en samling själlösa huskroppar där ingen bor och ingen lever. ”City”.

  Vi går in i Gallerian. En annan ”Mall”. Där lyser inte solen. Där finns inga årstider. S:t Eugenia katolska kyrka som låg på den gamla Norra Smedjegatan har ersatts av en skobutik. Eller är det en elektronikbutik? Nej, vänta, de säljer ekologisk kosmetika, spa-kurer, ört-téer och inpackningar. I nästa vecka ska en ny kedja kränga kläder tillverkade av tolvåringar i Asien. Eller var det gympa-dojjor? Eller var det kläder från... Köparna har glömt. De vill inte veta. De är inte intresserade. Tattersall vet inte heller. Vi handlar aldrig där. I mitten av Gallerian - där den gamla Norra Smedjegatan drog fram mellan hantverkare, ölcaféer och småbutiker - kränger franchisecaféer och kedjebarer förfinad junkfood till konsumenterna. Det kan röra sig om bakade potatisar med taco-fyllning, bastard-espresso, amerikanska muffins, pizza, cheesecake eller pajer med sallad. Det som fåkunniga och stockholmspolisen gärna refererar till som ”City” är idag snarare det ”Grönköpings Manhattan” som Kar De Mumma (AIK) förutspådde att det skulle bli.

  Försök att känna ”atmosfären i gamla Klara” inne i Gallerian. Det går inte. Rivet är rivet och kommer aldrig igen. Det gäller kvarteren på nedre Norrmalm, och det kommer att gälla atmosfären på Råsunda.

  Gallerian vill vara New York, men den liknar allra mest en film av bröderna Coen som utspelar sig i de tristare delarna av Cleveland, Ohio eller Bismarck, North Dakota. Det kunde vara varsomhelst i de mest stereotypa delarna av Storbritannien. Ett modernt köpcentrum i Stevenage eller Woodford. Eller en förort till en stad i Ruhr-området. Alla har samma butikskedjor. Alla kränger de samma smörja. Det är likriktat, trist, oförargligt och oerhört förutsägbart. Hur många åker för övrigt till London för att strosa runt i ett förortscentrum? Zero. Zilch. Ingen. I Stockholm har man lagt ett av världens mest intetsägande förortscentrum mitt i stan. Gallerian är inte Norrmalm. Gallerian är inte AIK.

  Senast Tattersalls redaktion gick nerför Hamngatan och svängde in i Kungsträdgården fanns emellertid de berömda almarna kvar. En av dem har ett läkt ärr efter en kommunal motorsåg. Som genom ett mirakel har just dessa almar på Norrmalm i centrala Stockholm undgått de parasiter, inklusive Åke Hedtjärn, och den så kallade almsjuka som förstört så många andra bestånd av almar i andra delar av Sverige.

  När det begav sig 1971 var alla där i Kungsträdgården. Ynglingar i Alternativ Stad. Gamla Kårhusockupanter. Gentlemän som tvekade mellan lunch på Stora eller Lilla Sällskapet stannade till. Evert Taube (AIK). Östermalmsprofilen Kar De Mumma (AIK). Gamla kommendörer. Arga medborgare i kostym, rock och hatt blandades med 68-vänsterns chica trasproletariat i tröja och matchande helskägg. Cornelis Vreeswijk (AIK) sjöng och underhöll. En ung MFF-supporter som Johannes ”Joker” Brost hängde i almarna för att skydda dessa mot de kommunala huliganerna. Medborgarna vann och Åke Hedtjärn förlorade.

  Det var enligt teknopaterna ”omöjligt” att behålla almarna. Almarna var predestinerade att huggas ner och lämna plats för t-banestation Kungsträdgården. Den första stationen på en linje som via Skeppsholmen och Djurgården skulle fortsätta till Nacka.

  Det ”omöjliga” den gången 1971 bestod i att Pressbyrån och Storstockholms Lokaltrafik (SL) hade ingått preliminära avtal om att samtliga tunnelbaneuppgångar skulle innehålla en Pressbyrå.
  Arkitekter och byggingenjörer hade i och för sig räknat ut att uppgången kunde flyttas till en försumbar kostnad. De hade rapporterat detta till Hedtjärn som ej vidarebefordrade informationen till politiker som Hjalmar Mehr. Problemet, för Hedtjärn, var nämligen det där preliminära avtalet med Pressbyrån. När man flyttade uppgången fick inte Pressbyrå-kiosken plats. För en teknopat som Hedtjärn var valet lätt. Pressbyrå-kiosk eller almar? Pressbyrån!
  En närmast komisk katt-och-råtta-lek inleddes mellan ”huliganerna” som ville rädda almarna och Gatukontoret som skulle hugga ner almarna. Datum sköts upp och till sist kom männen med motorsåg om natten. De gamla militärerna hade emellertid tillfört organisation bland ”huliganerna” och satt ut bevakning. En klassisk telefonkedja kallade in den legendariska samling medborgare som till stäckte Hedtjärns dolska anslag mot almarna i Kungsträdgården.
  Pappret med avtalet om att Kungsträdgårdens t-baneuppgång måste innehålla en Pressbyrå-kiosk vittrade. När stationen invigdes 1975 var uppgången flyttad till Arsenalsgatan.

  En stilla tanke kan därför slå en som sitter i skuggan av almarna och betraktar löven och ärren på stammen. Efter att ha gått ner för Hamngatan. Det kanske trots allt är fullt möjligt att bevara och utveckla den världsunika Råsunda Fotbollstadion? Trots ”preliminära avtal”. Bara den politiska viljan finns. Som med almarna den där gången 1971 när medborgarna grep in – och vann på övertid.

  "Master" "

 21. Följande 9 medlemmar gillade det här inlägget av Paz:


 22. #55
  Medlem OnlyOneKennyPaveys avatar
  Reg.datum
  May 2013
  Citat Ursprungligen postat av Paz Visa inlägg
  Smått sorglig läsning om tiden innan Friends.
  Tidskrift.nu: Chick-e-chack

  "Chick-e-chack
  Ur Tattersall #2

  Vi går nerför Hamngatan. Vi kommer fram till NK. Mina svarta lågskor låter mot den gråa trottoaren. De andra har på sig Clark’s ökenkängor, Diadora Borg Elite eller Adidas Forest Hills. Dessa skodon låter inte alls. Poängen är att vi flanerar längs Hamngatan. På Norrmalm. Solen lyser i ansiktet. Livet är bra.

  AIK har tagit tre poäng. Egentligen vill vi vara på Hovet. Eller hemma på Råsunda. Men just nu i detta ögonblick är Hamngatan – på Norrmalm – alldeles utmärkt. Särskilt när vi kommer fram till NK. Inne på NK säljer de jeans – nej, modärn konst - av Helena af Sandeberg. Ett par Levis’ 501 med inbroderat AIK-märke. Så vackert. Så enkelt. Så rätt. Vi måste gå på Stadsteatern oftare. Vi gillar modärn konst. Massorna som strömmar förbi oss kan komma från Nävragöl, Värnamo, Grev Magnigatan, Sköndal, Skövde eller andra perifera platser. Det spelar ingen roll. Vi besitter det inre lugn och den ro som endast tre poäng till AIK kan skänka oss.

  Norrmalm är Stockholms hjärta. En del gator har trots planeringsteknopater, byggherrar och politiker utan ryggrad eller hjärna bevarat en del av sin charm som t ex Luntmakargatan, Regeringsgatan mellan Kungsgatan och Engelbrektsplan, övre delen av Drottninggatan, Holländargatan, Kammakargatan, David Bagares gata, Döbelnsgatan… Norrmalm är en riktig stadsdel. Här finns småbutiker som mirakulöst har överlevt den ”moderna” stadsplaneringen till exempel sybehörsaffären på Regeringsgatan eller antikvariatet på Drottninggatan. På det äkta Norrmalm – vårt Norrmalm - gäller inga tramsiga snegla-jätteängsligt-på-New-York-amerikaniserade påfund som ”SoFo” eller ”City”. Det är Norrmalm. AIK.

  Nu heter det att Fotbollstadion i Solna ska rivas. Detaljplanen för marken ska ändras av politikerna i Solna stad för att tillåta det felstavade Svenska Fotbollförbundet att ge sig in på fastighetsspekulation tillsammans med en skånsk byggentrepenör.
  Råsunda Fotbollstadion där Garrincha, Garvis, Hamrin, Terry Butcher, Dala, Vadim Jevtusjenko, Zola, Figo, Ronaldo, Mjällby, Pelé, Andreas Andersson och ett otal spelare lämnat sina avtryck ska rivas. Enligt FIFA är Råsunda Fotbollstadion en av världens 10 mest klassiska arenor.
  Hänger ni med? Vi gör det inte. Det enda vi kan se med säkerhet är att det felstavade Svenska Fotbollförbundet inte är med i matchen. De är fintade upp på läktaren till en av de 90 loger som skulle stå tomma på Swedbank (uttalas ”Svedd bank”) Arena om projektet blir av.

  Swedbank Arena ska ligga bredvid ett slags köpcentrum – ”Mall” på nysvenska – där Råsundas publik - ”konsumenterna” enligt marknadsfolket inom projektet - är ett ”bra mervärde till produkten”. Vi ska bevara ”Norra Stå” i det nya projektet utbrister en marknadsförare till en grupp missnöjda ”konsumenter”. Åter andra tjänstemän inom projektet muttrar bakom lyckta dörrar om att man ska byta ”konsumenter” när AIK väl sitter fast på Swedbank Arena. Tjänstemännen har i tidningarna läst om vilka nidingar och ogärningsmän som bevistar AIK:s matcher. Det kan väl inte vara så svårt att byta ut dessa huliganer mot högkonsumerande barnfamiljer? Nej just det. Att ingen har tänkt på det förut?

  Det har naturligtvis andra människor redan gjort. AIK Hockey flyttade från ”uttjänta” Hovet till nya moderna Globen. Hejaklackar skulle bytas mot cheerleaders och cirkusmusik. Skränig publik skulle ersättas av events och kundarrangemang. Spelare med AIK-hjärta hamnade i HV71, Malmö, Timrå och Dif. De ersattes med snart sagt varenda finne som gick av finlandsbåten och påstod sig kunna åka skridskor. Det gick åt helvete. Idag är AIK Hockey tillbaka på Hovet, i hockeyallsvenskan, och vädjar till publiken att komma tillbaka. Det är kvala till Elitserien som gäller. Att vinna - eller försvinna som de klassiska stockholmslagen IK Göta och Bamsingarna.

  Projektledaren för Globen, och dess ”koncept”, är samme man som ligger bakom utformningen av Swedbank Arena. ”Huka er i kyrkbänkarna, gûbbar och käringar! För nu laddar han om!” som Tage Erlander (AIK) sa på sin tid.
  Marknadsplanen för Swedbank Arena är framtagen av den entusiast som med skattepengar anordnade en tänkt megakonsert med Dr Alban i Sydafrika där det dök upp typ två besökare.
  Nyligen har Swedbank Arena dessutom engagerat Sune Hellströmer som framförallt är känd för att ha fört AIK till konkursens brant efter att bland annat ha gjort av med alla Champions League-miljoner.
  Swedbank Arena påminner mera om intrigen i ”Det våras för Hitler” än ett seriöst affärsprojekt.

  Men vad vet vi öldrickande huliganer där vi går nerför Hamngatan? ”Vi är nog inte Guds bästa barn” som AIK-klacken brukade sjunga tidigt 80-tal när Docent Död släppt sin singel om dem.

  Vi vet till exempel att Åke Hedtjärn ledde Stockholms stads planberednings expertutskott under 50- och 60-talen. Han är anonym för de flesta trots att han betytt lika mycket för Stockholms stadsplanering som Air Chief Marshal ”Bomber” Harris har betytt för stadsbilden i Essen, Dresden och Berlin. Åke Hedtjärn var en ärkebyråkrat och teknopat som styrde bakom kulisserna (”Bomber” Harris tog åtminstone ansvar för sina bombräder).
  Teknopaten Hedtjärn spelade ut politiker, handelskammare, banker och storföretag mot varandra. Åke Hedtjärn och hans bulvaner kunde riva till exempel Blancheteatern, Sidenpalatset, Intiman, gamla Konstfack, Odeon, Sagerska husen, Hotell Gillet (dit AIK förlade middagarna på 50-talet enligt Kurre Hamrin), tidningskvarteren i Klara, fullt beboeliga bostadshus från 1800-talet och adelspalats.
  Istället fick vi parkeringshuset Elefanten och en samling själlösa huskroppar där ingen bor och ingen lever. ”City”.

  Vi går in i Gallerian. En annan ”Mall”. Där lyser inte solen. Där finns inga årstider. S:t Eugenia katolska kyrka som låg på den gamla Norra Smedjegatan har ersatts av en skobutik. Eller är det en elektronikbutik? Nej, vänta, de säljer ekologisk kosmetika, spa-kurer, ört-téer och inpackningar. I nästa vecka ska en ny kedja kränga kläder tillverkade av tolvåringar i Asien. Eller var det gympa-dojjor? Eller var det kläder från... Köparna har glömt. De vill inte veta. De är inte intresserade. Tattersall vet inte heller. Vi handlar aldrig där. I mitten av Gallerian - där den gamla Norra Smedjegatan drog fram mellan hantverkare, ölcaféer och småbutiker - kränger franchisecaféer och kedjebarer förfinad junkfood till konsumenterna. Det kan röra sig om bakade potatisar med taco-fyllning, bastard-espresso, amerikanska muffins, pizza, cheesecake eller pajer med sallad. Det som fåkunniga och stockholmspolisen gärna refererar till som ”City” är idag snarare det ”Grönköpings Manhattan” som Kar De Mumma (AIK) förutspådde att det skulle bli.

  Försök att känna ”atmosfären i gamla Klara” inne i Gallerian. Det går inte. Rivet är rivet och kommer aldrig igen. Det gäller kvarteren på nedre Norrmalm, och det kommer att gälla atmosfären på Råsunda.

  Gallerian vill vara New York, men den liknar allra mest en film av bröderna Coen som utspelar sig i de tristare delarna av Cleveland, Ohio eller Bismarck, North Dakota. Det kunde vara varsomhelst i de mest stereotypa delarna av Storbritannien. Ett modernt köpcentrum i Stevenage eller Woodford. Eller en förort till en stad i Ruhr-området. Alla har samma butikskedjor. Alla kränger de samma smörja. Det är likriktat, trist, oförargligt och oerhört förutsägbart. Hur många åker för övrigt till London för att strosa runt i ett förortscentrum? Zero. Zilch. Ingen. I Stockholm har man lagt ett av världens mest intetsägande förortscentrum mitt i stan. Gallerian är inte Norrmalm. Gallerian är inte AIK.

  Senast Tattersalls redaktion gick nerför Hamngatan och svängde in i Kungsträdgården fanns emellertid de berömda almarna kvar. En av dem har ett läkt ärr efter en kommunal motorsåg. Som genom ett mirakel har just dessa almar på Norrmalm i centrala Stockholm undgått de parasiter, inklusive Åke Hedtjärn, och den så kallade almsjuka som förstört så många andra bestånd av almar i andra delar av Sverige.

  När det begav sig 1971 var alla där i Kungsträdgården. Ynglingar i Alternativ Stad. Gamla Kårhusockupanter. Gentlemän som tvekade mellan lunch på Stora eller Lilla Sällskapet stannade till. Evert Taube (AIK). Östermalmsprofilen Kar De Mumma (AIK). Gamla kommendörer. Arga medborgare i kostym, rock och hatt blandades med 68-vänsterns chica trasproletariat i tröja och matchande helskägg. Cornelis Vreeswijk (AIK) sjöng och underhöll. En ung MFF-supporter som Johannes ”Joker” Brost hängde i almarna för att skydda dessa mot de kommunala huliganerna. Medborgarna vann och Åke Hedtjärn förlorade.

  Det var enligt teknopaterna ”omöjligt” att behålla almarna. Almarna var predestinerade att huggas ner och lämna plats för t-banestation Kungsträdgården. Den första stationen på en linje som via Skeppsholmen och Djurgården skulle fortsätta till Nacka.

  Det ”omöjliga” den gången 1971 bestod i att Pressbyrån och Storstockholms Lokaltrafik (SL) hade ingått preliminära avtal om att samtliga tunnelbaneuppgångar skulle innehålla en Pressbyrå.
  Arkitekter och byggingenjörer hade i och för sig räknat ut att uppgången kunde flyttas till en försumbar kostnad. De hade rapporterat detta till Hedtjärn som ej vidarebefordrade informationen till politiker som Hjalmar Mehr. Problemet, för Hedtjärn, var nämligen det där preliminära avtalet med Pressbyrån. När man flyttade uppgången fick inte Pressbyrå-kiosken plats. För en teknopat som Hedtjärn var valet lätt. Pressbyrå-kiosk eller almar? Pressbyrån!
  En närmast komisk katt-och-råtta-lek inleddes mellan ”huliganerna” som ville rädda almarna och Gatukontoret som skulle hugga ner almarna. Datum sköts upp och till sist kom männen med motorsåg om natten. De gamla militärerna hade emellertid tillfört organisation bland ”huliganerna” och satt ut bevakning. En klassisk telefonkedja kallade in den legendariska samling medborgare som till stäckte Hedtjärns dolska anslag mot almarna i Kungsträdgården.
  Pappret med avtalet om att Kungsträdgårdens t-baneuppgång måste innehålla en Pressbyrå-kiosk vittrade. När stationen invigdes 1975 var uppgången flyttad till Arsenalsgatan.

  En stilla tanke kan därför slå en som sitter i skuggan av almarna och betraktar löven och ärren på stammen. Efter att ha gått ner för Hamngatan. Det kanske trots allt är fullt möjligt att bevara och utveckla den världsunika Råsunda Fotbollstadion? Trots ”preliminära avtal”. Bara den politiska viljan finns. Som med almarna den där gången 1971 när medborgarna grep in – och vann på övertid.

  "Master" "
  Mycket fint och bra skrivet, måste verkligen köpa böckerna.

 23. #56
  Medlem
  Gruppering
  ASK, Black Army, DSM
  Reg.datum
  Jun 2013
  Kokopelli är en puckelryggig flöjtspelande figur i nordamerikansk mytologi, särskilt bland indianer i sydvästra USA.

  https://www.google.se/search?q=kokop...ed=0CAYQ_AUoAQ
  Bifogade bilder Bifogade bilder
  Senast redigerad av Rossi1891 den 2015-02-05 klockan 20:36.

 24. Följande medlem gillade det här inlägget av Rossi1891:


 25. #57
  Supermoderator Vasas avatar
  Gruppering
  Kritiker
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Vasastan

 26. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av Vasa:


 27. #58
  Medlem
  Reg.datum
  Sep 2013

 28. #59
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2013
  Citat Ursprungligen postat av ville91 Visa inlägg
  Bara expressen som jagar lite klicks, låt hyndan hålla på.

Sidan 3 av 3 FörstaFörsta 123

Liknande ämnen

 1. Utlänningar om AIK (ROLIG LÄSNING)
  Av ganjagood i forum Övrig supporter/läktarkultur
  Svar: 14
  Senaste inlägg: 2011-12-12, 20:39

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •