Sidan 2 av 3 FörstaFörsta 123 SistaSista
Resultat 21 till 40 av 59

Ämne: Intressant läsning

 1. #21
  Medlem
  Reg.datum
  Apr 2013
  Fasen, kan vi inte få inklippta Expressen-artiklar ;)

 2. Följande medlem gillade det här inlägget av Bubbe:


 3. #22
  Medlem Björn Kindlunds avatar
  Gruppering
  A.I.K.
  Reg.datum
  Jun 2010
  Hundra år med huliganism

  Våldskulturen har präglat fotbollen i ett sekel

  I år är det hundra år sedan publikbråken startade på svensk fotboll. En stökig match mellan Örgryte IS och IFK Göteborg 1913 ledde till att situationen togs upp i Riksdagen. I pressen hördes förslag om höjda biljettpriser för att byta ut arbetarklasspubliken. Samma år stängdes den första idrottsplatsen av – i Sandviken – efter vad som med tidens terminologi kallades för ett publikuppträde. År 1919 slogs en domare medvetslös i Karlskoga. Förövarna straffades i landets första huliganrelaterade dom.
  I dag diskuteras fortfarande publikproblemen på högsta nivå, men nu under samlingsnamnet huliganism och i form av statliga offentliga utredningar. I år har också den första avhandlingen om huliganismen kommit ut, sociologen Aage Radmanns Huliganlandskapet. Man kan fråga sig vad som egentligen skett under dessa hundra år? Finns det några skillnader mellan olika tiders bråk?
  Det finns en lång historisk kontinuitet med bråk runt matcher. Under femhundra år var den brittiska folkfotbollen mer att likna vid dagens firmauppgörelser än våra dagars fotbollsspel. Vid 1800-talets mitt skapades den moderna fotbollen i de engelska privatskolorna. Snart spreds spelet till arbetarklassen och publiken slöt upp bakom sina lokala klubbar.
  Tåg och populärpress var samtida fenomen. Supportrar åkte på bortamatcher och i pressen rapporterades om oroligheter och fylleri. I Glasgow var stämningen som allra mest hetlevrad. Där kunde till och med kvinnliga supportergrupper slåss med varandra under 1800-talets slut! Bråk mellan protestantiska Rangers och katolska Celtics fans blev tidigt vardagsmat.

  Men situationen i Glasgow var speciell. Överlag finns en avgörande skillnad mellan gårdagens och dagens bråk. I Storbritannien och Sverige slogs inte supportrar med varandra förr. Det var domaren och bortalagets spelare som utgjorde måltavlan. Ilskan hade sin logik: åskådarna hade upprörts över något som hänt på planen under prestigefyllda derbymatcher. Det var frågan om oplanerade känslouppbrott hos unga och ofta fulla män. Någon huligan identitet fanns inte. Få platser hade långlivade publikproblem.
  Mönstret i England och Sverige var att publiken var orolig under fotbollens barndom för att sedan lugna ned sig.
  I England var tiden före första världskriget stökig, medan mellankrigstiden var lugnare. I Sverige var mellankrigstiden orolig, medan 50- och 60-talen var stillsamma. En bild skapades av att fotbollen haft en golden age utan publikproblem.
  I själva verket tycks idén om en gyllene era ha varit baserad på en engelsk tolkning av historien. I Sydeuropa och Sydamerika har problemen varit mer konstanta. Värst har nog situationen varit i Argentina. Där skördades inte mindre än 118 dödsoffer mellan 1958 och 1992, de flesta i konfrontationer mellan supportrar och poliser. Sverige har drabbats av ett dödsfall (2002), så nog skiljer sig allvarsgraden åt i olika länder.

  För Sveriges del representerar de senaste 15 årens firmauppgörelser något nytt, vars rötter kan spåras till 1960-talets Storbritannien. Vid denna tid samlades unga män på kortsidornas ståplatsläktare och följde matcherna en masse. Far och son stod inte längre tillsammans. Det var nu som sången föddes i Liverpool och därifrån spreds den snabbt till andra brittiska arenor. Rivaliteten mellan supportergrupperna ökade; det blev till en sport i sig att erövra motståndarnas ståplatsläktare. Dagens moderna fotbollssupporter hade därmed fötts. Värt att notera är att det var samma ungdomar som förde in både sången och bråken på läktarna.
  Det dröjde ytterligare några årtionden innan supporterkulturen differentierades och en grupp valde att prioritera stämningen och en annan – firman – slagsmålen. En rad ungdomsgrupper har under årens lopp slagits i samband med fotbollsmatcher: mods, skinheads, punkare och casuals. Vi har att göra med en osedvanligt lång subkulturell företeelse. Ingenting tyder på att fenomenet är på väg bort.

  Med globaliseringens tv-styrda storfotboll har supporterlandskapet blivit mer komplext. Sydamerikanska och sydeuropeiska inflytanden har kommit in i bilden. Rötterna kan härledas till den utlevande brasilianska supporterkultur som föddes under VM 1950. Musik, bomber och banderoller förgyllde matcherna på nybyggda Maracanã i Rio de Janeiro; via journalfilmer spreds beteendet till länder som Jugoslavien och Italien.
  Det sena 60-talets Italien var politiserat och präglat av fascistiska, kommunistiska och anarkistiska gatudemonstrationer. Demonstrationskulturen fördes in på läktarna med trummor, banderoller och skanderanden då fanatiska tifosi tog över kortsidornas kurvor. Det italienska tifot föddes med olika slags läktarkoreografier och pyroteknik. I Italien kom ultras och huliganer att få ett större inflytande på klubben, inte minst genom den hotkultur som utvecklades. I England nöjde man sig med att slåss mot varandra utan att blanda sig i klubbens inre verksamhet.
  Dagens svenska publikkultur är en lokal hybrid av olika internationella influenser. Engelsk sång och slagsmål blandas med italienska tifon och hot mot klubb-representanter. En gråzon i form av en kulturell stridslinje existerar. Under olika årtionden har allt ifrån blåsorkestrar, harskramlor och vuvuzelor till ett organiserat hejande varit omstridda företeelser
  i fotbollsvärlden. Förbund och media har sällan haft samma syn som ståplatsfolket. Med tiden har dock enighet uppstått om att en publik stämning är önskvärd. Fotbollens unika läktaratmosfär är det som skiljer den från andra sporter. Den eviga stridsfrågan är var gränsen ska sättas mellan önskvärt och förkastligt beteende.

  I dagens Europa rasar striden runt ståplatskulturen och de bengaliska eldarna. Åsikterna går isär och begreppsförvirringen är besvärande. Vad menas egentligen med huliganism? Forskningen ger inget entydigt svar på den frågan. I USA – ett land som faktiskt har publikbråk runt sina lagsporter – menar sociologen Jerry M. Lewis att man inte kan definiera något som publikvåld om färre än fem personer varit inblandade. Enligt detta synsätt är de två mest uppmärksammade incidenterna under senare år inte ens att betrakta som huliganism! De enskilda attacker som företogs under matcherna mellan Danmark och Sverige 2007 och Malmö FF mot Helsingborgs IF 2011 bör inte ses som något stort socialt problem.
  I Sverige definieras huliganismen brett och händelserna ges vanligtvis en stor massmedial uppmärksamhet. Är det någonting den internationella forskningen är enig om är det att kvällspressen förvärrat problematiken genom sin ivriga rapportering. Dessutom råder sedan några år tillbaka en misslyckad nolltolerans från förbundshåll. Matcher har avbrutits för än det ena, än det andra.

  Allmänhetens uppfattning är att publikproblemen är grava. De mer insatta talar om att situationen var värre för tjugotalet år sedan. Ingen debatt förekommer som ställer huliganismen mot annan brottslighet eller mot förhållandena
  i andra länder vars fotbollskulturer vi gärna beundrar. Det är synd för med en mer nykter grundsyn skulle svensk fotboll bättre kunna fokusera på att lösa de publikproblem som onekligen finns. Därmed inte sagt att fotbollen bör bli fullt rumsren. Fotbollens globala storhet ligger i att den mer än andra sporter formats av sin entusiastiska publik.

  Torbjörn Andersson
  lektor i idrottsvetenskap på Malmö högskola

  Hundra år med huliganism | Bokrecensioner | Kultur | Aftonbladet

 4. Följande 3 medlemmar gillade det här inlägget av Björn Kindlund:


 5. #23
  Medlem
  Gruppering
  Sektion Arboga, Black Army, DSM, ASK
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Arboga
  Ber om ursäkt om denna redan är postad tidigare i en annan tråd

  "Det vore ju trist om det skulle hända en olycka…"

  Det vore ju trist om det skulle hända en olycka… - Smokinglirarna

 6. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av HenrikOlsson:


 7. #24
  Medlem Tjerna till landslaget!s avatar
  Gruppering
  "Min tid med er, på läktaren, den har precis börja
  Reg.datum
  Jul 2010
  Här föddes det nya AIK | AIK | Allsvenskan | Sverige | Fotboll | Sportbladet | Aftonbladet

  Erik Niva är en klass för sig. Han är utomjordisk. Helt briljant.

 8. Följande 8 medlemmar gillade det här inlägget av Tjerna till landslaget!:


 9. #25
  Medlem
  Reg.datum
  Apr 2013
  Citat Ursprungligen postat av Tjerna till landslaget! Visa inlägg
  Här föddes det nya AIK | AIK | Allsvenskan | Sverige | Fotboll | Sportbladet | Aftonbladet

  Erik Niva är en klass för sig. Han är utomjordisk. Helt briljant.
  Tror detta är det bästa jag någonsin läst i en kvällstidning.

 10. #26
  Supermoderator Heidi Flums avatar
  Gruppering
  Sol Invictus
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Blood Line
  Erik Niva är för bra för journalistik, alternativt journalistik bör vara lika bra som Erik Niva.

 11. #27
  Supermoderator Vasas avatar
  Gruppering
  Kritiker
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Vasastan

 12. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av Vasa:


 13. #28
  Medlem JEATB.s avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Norra
  Intressant krönika av Ronnie Sandahl. Även om det inte är någon nyhet att det är publiken som lockar folk till svenska fotbollsarenor så tycks förbundet inte se det.



  Huliganerna vill likna sig med frihetskämpar


  Terrorister, det var ordet Karl-Erik Nilsson använde, den annars så stillsamme ordföranden i fotbollförbundet.
  Antagligen ville han finna ett kraftuttryck hårt nog för de huliganer som härförleden stormade en familjeläktare. Men med ett enda ord lyckades han i stället uppgradera svenska huliganer, annars regelmässigt framställda som våldstörstande neanderthalare, till målmedvetna politiska motståndare.
  Ordet kommer från latinets terror, som betyder rädsla eller fruktan. Det brukar användas för att beskriva grupperingar som syste*matiskt använder våld för att tvinga fram politiska förändringar.
  Gjorde inte därmed Karl-Erik Nilsson huliganerna en tjänst? För ”risksupportrar” vill ju gärna betrakta sig som arenakulturens frihetskämpar, likt medlemmar av en gerillarörelse. Med den moderna fotbollens representanter som fiender: Fotbollför*bundet och klubbarnas styrelser.
  Egentligen är det en fråga om tolkningsföreträde.

  Vad utgör en fotbollsklubb? Spelarna? Styrelsen? Supportrarna? Och vilka ska därmed bestämma?

  I en tid då fotbollen blivit en del av underhållningsindustrin, då klubbmärken antagit formen av varumärken och spelare förvandlats till handels*varor, tycks behovet av en definition allt större. Och det har blivit svenska huliganfirmors kärnverksamhet att göra anspråk på det svaret.
  Under den här säsongen har ovanligt många matcher försenats på grund av bengaler och rökbomber som avfyrats just före avspark.
  Naturligtvis är det ett sätt att säga: Matchen börjar när vi är redo, för vi är klubben, vi är fotbollen.
  Och längst fram i ledet står ”risk*supportrarna”. På så vis kan ståplatsläktarna liknas vid vänsterns demonstrationståg. Relationen mellan fans och våldssupportrar liknar delvis den mellan fredliga demonstranter och maskerade våldsverkare i ”det svarta blocket”. Det tysta med*givan*det. Våldet, eller hotet om våld, som skapar handlingsutrymme och makt.

  Samtidigt är hatet på läktarna pikant nog ett säljargument för svensk fotboll. Även om ingen vill erkänna det.
  I takt med att svensk klubbfotboll blivit allt sämre har supporterkulturen i sig själv blivit en attraktion. Exempelvis rankas AIK som Europas 194:e bästa lag – medan deras fans i våras utsågs till Europas sjätte bästa.
  Och anledningen till att 27 000 människor fick derbyt mellan Djur*gården och AIK att koka likt en syd*europeisk toppmach var knappast ytterbacken Nils-Eric Johanssons rofyllda ruscher längs vänsterkanten. Inte heller var det enbart kärleken till det egna laget, för då skulle även en hemmamatch mot Gefle få arenan att koka. Det var hatet, ruset, rivaliteten.
  Vågar Karl-Erik Nilsson se sambandet och komplexi*teten? Kan han måhända finna ett ord för det också?



  Källa: Aftonbladet.se

 14. Följande medlem gillade det här inlägget av JEATB.:


 15. #29
  Medlem Biskops avatar
  Gruppering
  Flaggmålarna
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm
  Även om tanken bakom texten säkert är god och de sista meningarna faktiskt är bra så känns det som att resten av texten bara är en massa oinsatt goja.

 16. Följande medlem gillade det här inlägget av Biskop:


 17. #30
  Medlem JEATB.s avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Norra
  Citat Ursprungligen postat av Biskop Visa inlägg
  Även om tanken bakom texten säkert är god och de sista meningarna faktiskt är bra så känns det som att resten av texten bara är en massa oinsatt goja.

  Håller med dig helt och hållet. Men faktum kvarstår att vi går framåt när journalister skriver att det är supportrarna som gör svensk fotboll till vad den är!

 18. #31
  Medlem Joffes avatar
  Gruppering
  GI
  Reg.datum
  Mar 2011

 19. Följande 14 medlemmar gillade det här inlägget av Joffe:


 20. #32
  Medlem
  Reg.datum
  Oct 2012
  Alltså jag fick svälja gråten flera gånger. Fortfarande så jäkla tungt att läsa om Turinas bortgång.

 21. #33
  Supermoderator Vasas avatar
  Gruppering
  Kritiker
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Vasastan
  Ruskigt känslosam text.

 22. #34
  Medlem korvelitens avatar
  Gruppering
  DSM, FPB
  Reg.datum
  Sep 2012
  Ort
  Stockholm
  I dag, nästan sex månader efter hans död, står hans plats i omklädningsrummet fortfarande orörd.
  Grinvarning.

 23. #35
  Medlem Affes avatar
  Gruppering
  Fullast På Bussen
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Hässelby
  Usch vilken tung läsning. Tänker bara tillbaka på den där hemska vårdagen när man satt utanför Karlberg, i solen och bara kände sig helt jävla tom.

 24. #36
  Supermoderator Vasas avatar
  Gruppering
  Kritiker
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Vasastan
  Jävligt intressant! Niva är en riktigt bra skribent.

  From Here To Eternity | Bank & Niva

 25. Följande 4 medlemmar gillade det här inlägget av Vasa:


 26. #37
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm

 27. Följande 10 medlemmar gillade det här inlägget av Linus:


 28. #38
  Medlem
  Reg.datum
  Dec 2010
  Fick tag på en bra artikel från tidningen Iusbäraren. Har ingen scanner dessvärre så det fick bli till att fota, inte bästa kvalitén men det går att läsa.

  Länkar till filerna då dessa ligger på 4MB styck.

  Sida1

  Sida2

  Sida3

 29. #39
  Medlem korvelitens avatar
  Gruppering
  DSM, FPB
  Reg.datum
  Sep 2012
  Ort
  Stockholm
  Om den ekonomiska djungel som omger Nationalarenan.

  Här är den ekonomiska verkligheten runt Nationalarenan | Idrottens Affärer

 30. #40
  Medlem Biskops avatar
  Gruppering
  Flaggmålarna
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm

 31. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av Biskop:


Sidan 2 av 3 FörstaFörsta 123 SistaSista

Liknande ämnen

 1. Utlänningar om AIK (ROLIG LÄSNING)
  Av ganjagood i forum Övrig supporter/läktarkultur
  Svar: 14
  Senaste inlägg: 2011-12-12, 20:39

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •