Resultat 1 till 4 av 4

Ämne: Det nya TV-avtalet

 1. #1
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010

  Det nya TV-avtalet

  Är det nya TV-avtalet mer förmånligt för AIK?

  "Fördelning
  TV- och Svenska Spel-avtalen fördelas bland medlemsklubbarna och största delen går till de allsvenska föreningarna. En grundersättning som är lika för alla, en placeringsbonus efter vilken placering man når i serien, ersättning för de matcher som man spelar i TV4 huvudkanal och Veckans Match i CANAL+ (både hemma- som bortalag får ersättning). Så om exempelvis Malmö FF spelar borta i en TV4 lördagsmatch får Malmö FF också ersättning.
  Fördelningen sker enligt en överenskommelse som gjorts upp och beslutats av samtliga allsvenska klubbar. Tidigare var fördelningen lika för alla allsvenska klubbar men är numera uppbyggd enligt ovan och samtliga föreningar har lämnat klartecken till ovan fördelning. Avtalsersättningarna är tillsamman i storleksordningen 260 miljoner kronor Och som exempel kan anges att varje allsvensk klubb får mellan 10 till 15 miljoner kronor beroende på hur framgångsrik man varit."

  SEF-svar om det allsvenska programmet

  Hur många tittare ett lag har verkar inte påverka, bara placering, och detta i ett ganska begränsat spann.

 2. #2
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Nu är det iofs mer synd om Bajen än AIK. Bajen är fortfarande ett stort publiklag men TV-intäkterna i Superettan måste vara betydligt mindre än i Allsvenskan.

  Bara Bajen » Blog Archive » Andras pengar

  Många kloka tankar i kommentatorsfältet (från Bajare, som i mycket delar AIK:s situation). TV-avtalet gynnar en liten grupp (10-15) mediokra klubbar på större och mindre klubbars bekostnad. En helt jämn fördelning på samtliga klubbar i alla serier skulle gynna AIK och andra publikklubbar mer.
  Senast redigerad av Lavazza' den 2010-09-18 klockan 18:16.

 3. #3
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Jag minns inte exakt hur fördelningsnyckeln ser ut men den är väldigt egalitär. Typ 50% delas ut lika till alla klubbar, 25% baserat på placering och 25% baserat på tv-matcher. I andra ligor är det oftast en tredjedel på varje parameter. Relativt normalsystemet subventioneras småklubbarna av storklubbarna. Nån som har exakta siffror? Vet att de fanns på "osynliga handen".

  "Folk snackar ofta om att allsvenska är så jämn men ingen pratar om VARFÖR allsvenskan är så jämn." (Dagens litterära referens: Ludvig Holberg)

 4. #4
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Råsunda
  Småklubbarna gottade sig åt att intresset för Allsvenskan steg ordentligt i början på decenniet och TV-avtalen blev mer lukrativa. Givetvis har denna lantiskartell med "demokratins" medel röstat fram gynsam uppdelning för deras del. Rättvisa? I helvete heller. Skulle Sthlm-lagen, Malmö och IFK Gbg valt en annan väg, t.ex. klivit in i en Skandinavisk liga, så skulle Lagrells myspysklubbar fått bygga Allsvenskans image kring Stadskampenjippon med Tomas Ledin i mittcirkeln och detta med sämre publiksiffror än Svenska cupen. TV-avtal? Knappast.

  Att de klubbar som gick i bräshen och lyfte Allsvenskan har missgynnats av TV-avtal med mera säger ju sig självt. Visserligen har AIK i synnerhet, men även andra klubbar, haft sport/supporterinkompetenta företagare i beslutsfattande positioner som styrt klubbens ekonomi ner i botten. Men att det har blivit så är ju för att de större klubbarna, som från början låg före de mindre sett till ekonomiska basförutsättningar, sedermera hamnat i en position där man måste ta risker för att bibehålla sin storhet. De mindre klubbarna fick mycket mer pengar än man förtjänade redan från början. De tar del av pengar som i grunden kommer in i svensk fotboll genom publik/fans/sponsorer till de klubbar som för att locka och ge service till denna större och mer krävande publik även måste lägga mer pengar på arrangemang och säkerhet. Lägg där till att storstadslag har högre kostnader för i princip allt utom resor. Det har alltså svängt till att de mindre lagen kunnat snåla sig fram på bekostnad av de större klubbarnas missöden i våra försök att trappa upp kampen om topplaceringarna.

  Att vara störst, eller åtminstonde lika stor som alla andra, verkar vara samtliga klubbars mål i Svensk Elitfotboll. Men nu måste väl ändå gubbjävlarna ute i de faluröda kanslihusen på vischan inse att deras möjligheter till högre spelarlöner inte beror på att landslaget gick till mästerskap då och då, att Kopparvallen är ett idylliskt fotbollsparadis eller att Lagrell fifflat sig kvar som ordförande för SvFF gång efter annan. Det måste ske förändringar i svensk fotboll så att de som ror båten får brödfödan för att orka ro den vidare.
  Senast redigerad av Putte den 2010-10-27 klockan 20:54.

Liknande ämnen

 1. Svar: 508
  Senaste inlägg: 2014-12-26, 11:01
 2. Nya ramsor
  Av Da_Bomb i forum Supportrar
  Svar: 2028
  Senaste inlägg: 2013-04-25, 16:18
 3. Bästa TV-Spelen som gjorts?
  Av HolyJonte i forum Blandat
  Svar: 214
  Senaste inlägg: 2011-07-01, 17:23
 4. Nya Europaligan
  Av AIK#14 i forum AIK Ishockey
  Svar: 28
  Senaste inlägg: 2011-04-06, 18:32
 5. Svar: 10
  Senaste inlägg: 2010-06-11, 20:40

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •