Resultat 1 till 10 av 10

Ämne: Chatten

 1. #1
  Grundare/Administratör
  Reg.datum
  Apr 2010

  Chatten

  Vi har en fullt fungerande chat på AIKforum, vilket vissa av er märkte under matchen Ängelholm-AIK. Somliga upplevde att den fungerade väldigt bra, somliga upplevde att den fungerade väldigt dåligt och somliga upplevde att den var OK minus en kort period i första halvlek.

  Chatten är i dagsläget avstängd/osynlig men kan vid behov visas och användas inom någon minut. Det finns dock ett par frågetecken som jag gärna vill diskutera och reda ut med er alla.

  Först och främst. En av grundtankarna med ett trådat forum som AIKforum är att alla ämnen ska diskuteras i separata, relevanta trådar. Anledningarna till dessa är många och avhandlas bland annat i introduktionstråden. Syftet med att ha en chat är primärt att få bort "livesnacket" från matchtrådarna i den mån det är möjligt och hålla dessa till mer konstruktivt inför/eftersnack (kontra 10 x "JAAA!" när Gnaget gjort mål). Dessutom är det givetvis snabbare och mer praktiskt för såväl läsare som skribenter att tillsammans följa händelser i realtid.

  Fråga 1: När ska chatten finnas tillgänglig?

  Min kommentar: Att chatten alltid ska finnas tillgänglig ser jag personligen inte som ett bra alternativ då vissa inlägg som hör hemma i olika trådar istället skulle hamna att hamna huller om buller i en chatlog. Dessutom kommer vi säkerligen att få se en hel del "Hallå, någon här?!" klockan 02:30 på nätterna.

  Mitt förslag är att chatten endast bör finnas tillgänglig under matcher och större "events", t.ex. presskonferenser, cuplottningar etc.

  Fråga 2: För vilka ska chatten finnas tillgänglig?

  Min kommentar: Under Ängelholm-AIK så hade vi endast chatten tillgänglig att läsa/skriva i för inloggade medlemmar. Alternativet vore att besökare kunde få läsa chatten men att enbart inloggade medlemmar skulle få skriva. Det alternativet har dock implikationer som t.ex. högre krav på prestanda. Att anonyma besökare skulle få skriva känns uteslutet från mitt perspektiv.

  Fråga 3: Ska chatten finnas tillgänglig trots att god prestanda inte kan garanteras för samtliga?

  Min kommentar: AIKforum drivs i dagsläget helt ideellt och servers/bandbredd, mjukvara (vBulletin/vBSEO etc) har vi finansierat med privata pengar. Som ni förhoppningsvis har märkt så är dock forumet ganska snabbt och lider hittills inte av någon downtime överhuvudtaget. Med det sagt så kan det vara bra om alla förstår att vi inte kan garantera att en chatt alltid är tillgänglig och snabb etc.

  Vi gör vårt bästa men om inte alla kan acceptera de förutsättningarna så är det förmodligen bättre att inte ha någon chat överhuvudtaget.

  Fråga 4: Ska chatten finnas tillgänglig även om det inte finns någon administratör/moderator online?

  Min kommentar: Samtliga administratörer och moderatorer på AIKforum är engagerade AIK:are som är bosatta i Stockholm. Då vi besöker samtliga hemmamatcher (och många bortamatcher) så kan moderationen under matcherna - plus ett par timmar innan och efter - bli lidande. Spam/skräpinlägg i forumet kan ganska enkelt och snabbt hanteras via t.ex. mobiltelefoner men en realtidschatt blir svårare att sköta på ett bra sätt. Med anledning av det kan vi inte garantera att chatnivån är godtagbar (även om det gick bra under Ängelholmsmatchen). Vi loggar dock allt som skrivs och de som missbrukar chatten kan räkna med att bli varnade eller bannade i efterhand.

  Kommentarer?

 2. #2
  Medlem Ikaros Tasss avatar
  Gruppering
  АИК Солн
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Östermalm, Stockholm
  Låter strålande även fastän jag går på alla matcher!

 3. #3
  Medlem
  Gruppering
  Råsundafetton
  Reg.datum
  Jun 2010
  Fråga 1: Håller med dig, Victor (d.v.s låt chatten vara tillgänglig endast vid events)

  Fråga 2: (Att ge anonyma personer läsrättigheter eller ej) Spelar ingen större roll. Skippa det gärna om det behövs av prestandaskäl.

  Fråga 3: Förslag: Skriv en stor fet varning vid chatt-fönstret om det där med ideella medel och att inga prestandagarantier ges, men att ni gör ert bästa och försöker hitta en optimal lösning. Kör så några matcher och utvärdera sen.

  Fråga 4: Förslag: Kör chat utan moderering som experiment några matcher, och utvärdera sen. (Jag tror det kommer funka.) Skriv varning nära chatfönstret: Vi loggar dock allt som skrivs och de som missbrukar chatten kan räkna med att bli varnade eller bannade i efterhand.

 4. #4
  Medlem Holms avatar
  Gruppering
  AIK Norge
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Oslo
  Låter bra Victor. Som sagt, så kan jag säkert hjälpa till. Följer ju alla matcher via datan, tyvärr.

 5. #5
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Nu skulle den kunna vara uppe en stund?

 6. #6
  Medlem rat69s avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  exilgnagare
  Kan ni lägga fram chatten snart eller iaf under matchen, GF verkar blivit hackad igen.

 7. #7
  Medlem Christopher Andertons avatar
  Reg.datum
  Jun 2010
  Ort
  Stockholm, Bromma
  Jag har satt upp en temporär chattserver. Postar länk vid matchstart om inget annat fungerar.

 8. #8
  Medlem rat69s avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  exilgnagare
  Måste verkligen hylla apornas internet-kunnande. Samtidigt som dom flesta av oss vill spendera tid på GF som hackas inför varje match.

  ...antar att en apa hackar

 9. Följande medlem gillade det här inlägget av rat69:


 10. #9
  Medlem
  Gruppering
  Ensam hårding Göteborg
  Reg.datum
  Aug 2014
  Ort
  Göteborg
  Ett jävla djur helt enkelt

 11. #10
  Medlem
  Reg.datum
  Jun 2013
  När öppnar chatten?

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •