Sidan 2 av 2 FörstaFörsta 12
Resultat 21 till 38 av 38

Ämne: Res Isidor - Statyn

 1. #21
  Medlem
  Reg.datum
  Dec 2014
  Citat Ursprungligen postat av AIK15 Visa inlägg
  Så ska han peka mot Väst där Götet ligger
  Sydväst menar du va. ;)

 2. #22
  Medlem strickens avatar
  Reg.datum
  Jun 2010
  Vi ska resa en staty


  AIK Fotboll och supportrarna reser en staty. Det har ni alla som köpt årets matchtröja nu bestämt.

  AIK Fotboll vill återigen rikta ett stort tack till er alla som bidrog till den mycket framgångsrika Res Isidor-kampanjen som resulterade i att vi sålde den på förväg limiterade upplagan på 3 000 tröjor på mindre än åtta dygn. Detta har medfört till att våra supportrar finansierat produktionen av statyn. Helt naturligt följs nu kampanjen av en rad frågor som AIK Fotboll gärna vill redogöra för.

  Bakgrund till kampanjen
  Idén med att resa en staty över vår grundare Isidor Behrens har kommit och gått i olika skepnader under en väldigt lång tid. I och med flytten från Råsunda till den nya Nationalarenan 2013 så har debatten kring vår hemvist nästan uteslutande handlat om hur arenaområdet kring Friends Arena kan bringa känslan av AIK på allra bästa sätt. Det allra enklaste hade givetvis varit att stoppa alla våra rutiner, känslor och intryck från de många fina år vi hade på Råsunda Fotbollstadion i en låda som vi bara kunde öppna i den nya arenan. Så självklart är det inte.

  Man måste bygga känslor. Man måste låta tiden sätta avtryck och man måste äga övertygelse för att grundsätta kulturer. AIK är en klubb med en anrik historia och en storhet som förpliktigar. AIK:s framgångar genom 125 år förbinder oss till en rad olika för klubben betydelsefulla platser i Stockholm. Men AIK är inte en gata. Det är inte heller en arena. AIK bär vi alla inom oss och AIK är där vi är.

  Av dessa anledningar ville vi inte snegla på historisk AIK-mark. Vi vill sätta ett historiskt avtryck i den oskrivna framtiden. Vi ville ha en plats och ett monument där vi fanns nu som ett led i att samla upp oss kring den långsiktiga och aldrig avstannande processen med att bygga AIK-kultur.

  Skulptör
  Skulptör till statyn är Jonas Högström, utbildad på Konstfacks skulpturavdelning i Stockholm och numera baserad i Höganäs. Jonas arbetar företrädesvis i brons och med ett eget bronsgjuteri så ansvarar han för hela processen själv. Han har tidigare avbildat bland annat Selma Lagerlöf (Nordkap i Landskrona) och Nils Poppe (Fredriksdal trädgårdar i Helsingborg). Statyn är under produktion och arbetet kommer att dokumenteras i officiella AIK-kanaler fram till färdigställandet.

  Motivet
  Då kampanjen lever vidare under året och där tanken med resandet av en staty äger en stundande avtäckning så kommer vi inte att avslöja motivet på statyn i detalj. Vi är övertygade om att effekten vid en avtäckning blir större när motivet är okänt. Vi kommer dock resa en staty föreställandes AIK:s grundare Isidor Behrens. Form, skala och tolkning av motivet vilar av ovanstående skäl i mystikens kammare.

  Placeringen
  I dagsläget arbetar vi utifrån två potentiella placeringar av lite olika karaktär och miljöer. Det handlar i bägge fall om placering i samband med AIK Fotbolls hemvist Friends Arena. Förutsättningen och grundvillkoret i dessa förhandlingar är från AIK Fotbolls sida att statyn fortsatt och i all framtid ägs av AIK Fotboll.

  Beslutet
  Det slutgiltiga beslutet angående statyns placering kommer att tas av styrelsen för AIK Fotboll AB efter att VD med medarbetare utrett och berett ärendet. Däremot kommer en utvärdering av placeringen ske som beslutsunderlag. Till den läggs alla de känslor, åsikter och värderingar som hamnar i debattens omlopp via kommunikation med alla former av AIK-intressen.

  Tidpunkten
  Givet att förhandlingarna med markägare löper som planerat så kommer en avtäckning att ske i samband med AIK Fotbolls hemmamatch i årets allsvenska mot IFK Norrköping FK. Formerna kring denna ceremoni kommer att kommuniceras framöver.

  Projektgruppen för Res Isidor
  AIK Fotboll

 3. Följande medlem gillade det här inlägget av stricken:


 4. #23
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Djursholm
  Placeringen av statyn är givetvis bedrövlig.

  Isidor är Allmänna Idrottsklubbens grundare och förste fanbärare. Isidor är AIK, och inte enbart AIKs fotbollssektion. Som väntat gör man det här till något för fotbollssektionen. Att placera den på en så historielös plats som vid Friends Arena är inte bara just historielöst utan också att inte värna om AIKs arv. Men jag utgår att man har utforskat i princip alla andra möjligheter och fått avslag innan man beslutat sig för att placera den vid Friends Arena? Argumentet att statyn då kommer "passeras av många" är givetvis ett riktigt skitargument.

  Jag citerar mitt tidigare bidrag i debatten:

  Citat Ursprungligen postat av King Visa inlägg
  Prioritet borde vara att placera statyn på en för AIK historiskt viktig och/eller betydelsefull plats. För AIK. Inte specifikt för AIK Fotboll. Att ställa AIKs grundare utanför en nybyggd arena är historielöst. Ambitionen kan ju inte vara att välja geografiskt läge för att så många AIK:are som möjligt ska passera den, för då kan vi ställa den utanför Arlanda eller vid T-Centralen. Statyn är inte enbart för inbördes beundran utan också för att berätta en viktig del av Stockholms kulturhistoria för den som inte redan är AIK.

  Statyn ska givetvis stå i innerstaden. I anknytning till Biblioteksgatan, Norrmalmstorg eller i andra änden Stureplan. Plats för AIKs grundande eller traditionella AIK-områden.
  Tråkigt.


 5. #24
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2015
  Jag skulle hällre viljat ha statyn vid Hovet eller Solnahallen en NA. Det är faktiskt platser vi har spelat vid i mer än 4 år.

 6. #25
  Medlem Borges Bolltouchs avatar
  Reg.datum
  Aug 2014
  King har givetvis helt rätt kring det han skriver ovan.

  Gör om, gör rätt, AIK.

 7. Följande medlem gillade det här inlägget av Borges Bolltouch:


 8. #26
  Supermoderator Vasas avatar
  Gruppering
  Kritiker
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Vasastan
  Förbannat trist och kort tänkt där alltså.

  Vad ska vi göra om vi i framtiden har en egen arena att spela på, ta med oss statyn då eller? Eller är detta ett tecken på att man givit upp den egna arenan? Har man bara tänkt fotboll = staty hela tiden? Har man fört samtal med Wienercafeet över huvud taget? En placering intill dörren hade fungerat bra det också.

  Blir så trött.

 9. Följande medlem gillade det här inlägget av Vasa:


 10. #27
  Medlem Patrik Sundbergs avatar
  Reg.datum
  Aug 2010
  Citat Ursprungligen postat av Vasa Visa inlägg
  Vad ska vi göra om vi i framtiden har en egen arena att spela på, ta med oss statyn då eller?
  Statyn tillhör AIK Fotboll så ja, då tar vi den med oss. Det här har ingenting med egen arena-spåret att göra.

 11. Följande medlem gillade det här inlägget av Patrik Sundberg:


 12. #28
  Medlem Hasss avatar
  Gruppering
  Mentala 2(27)
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Orminge
  Håller inte riktigt med King.
  AIK värnar redan över historien och traditionerna.
  Jag vågar påstå att vi är bäst på det i hela sverige.
  Men allt behöver inte vara tradition.
  Vi är överallt. Det betyder i mina ögon att Isidor kan stå just överallt.
  Den enda plats som andas AIK huvudförening, och så kommer göra länge till, är Biblioteksgatan alt. Norrmalmstorg, men det förstnämnda är allt för sällanbesökt. (Dra gärna ingen Arlanda-referens här tack)
  Jag tycker att en alldeles utomordentlig plats skulle vara framför (något så själlöst som) ingången till MoS direkt efter pendelbron.
  Det är i hjärtat av där flest AIKare rör sig, men även väldigt många andra. Stockholmare som turister.

  Hur mycket vi än gråter efter motsatsen så är globenområdet dif. De har i princip hela sin publikbesökta verksamhet där.
  Det går i min bok bort.

  Statyer går att flytta på om förutsättningar ändras eller om den initiala platsen inte känns rätt.

 13. Följande 5 medlemmar gillade det här inlägget av Hass:


 14. #29
  Medlem
  Reg.datum
  Apr 2016
  Är väl bra att göra området kring Friends mer AIK i värsta fall känner några personer sig mer hemma och om det, mot förmodan, byggs en ny egen fotbollsarena så kan vi flytta med statyn.

 15. #30
  Supermoderator ryckets avatar
  Gruppering
  AÜA
  Reg.datum
  May 2010

  Res Isidor - Statyn

  Detta är en staty som finansierats och framtagits av/med/pga AIK Fotboll så det ter sig som en självklarhet att de ska äga frågan om placeringen. Självklart är Bilbioteksgatan/Norrmalmstorg helt otänkbart för en privat framtagen och finansierad staty. Det måste väl vem fan som helst av er se.

  Vad finns det då kvar för rimliga alternativ? Globenområdet? Solnahallen?
  Skärpning nu. Vad är det för jävla alternativ?


  Självklart är den enda rimliga platsen i anslutning till AIK Fotbolls arena.

  Förstår inte ens er diskussion och då anser jag mig vara väldigt konservativ i liknande frågor.

 16. Följande 7 medlemmar gillade det här inlägget av rycket:


 17. #31
  Medlem SuperGnaget1891s avatar
  Gruppering
  § JuristGnagarna §
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm
  Citat Ursprungligen postat av rycket Visa inlägg
  Detta är en staty som finansierats och framtagits av/med/pga AIK Fotboll så det ter sig som en självklarhet att de ska äga frågan om placeringen. Självklart är Bilbioteksgatan/Norrmalmstorg helt otänkbart för en privat framtagen och finansierad staty. Det måste väl vem fan som helst av er se.

  Vad finns det då kvar för rimliga alternativ? Globenområdet? Solnahallen?
  Skärpning nu. Vad är det för jävla alternativ?


  Självklart är den enda rimliga platsen i anslutning till AIK Fotbolls arena.

  Förstår inte ens er diskussion och då anser jag mig vara väldigt konservativ i liknande frågor.
  Håller med det här inlägget så mycket att det inte räcker att gilla det.
  Seriöst - är det någon som ens trodde på centrala Stockholm från början? Du kan fan knappt odla en häck utan att det ska ältas i domstolsprocesser i 5-6 år. Att få till det i närheten av AIK Fotbolls arena - vilket är lämpligt - är svårt i sig.
  Lite verklighetsuppfattning måste man ha.

 18. Följande 8 medlemmar gillade det här inlägget av SuperGnaget1891:


 19. #32
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2011
  Placera den vid Råsunda ("AIK-parken"). Även om Råsunda inte finns kvar så är den grusgropen mer AIK än ytan mellan Mall of Scandinavia och förfärliga Friends Arena.

 20. #33
  Medlem Patrik Sundbergs avatar
  Reg.datum
  Aug 2010
  Citat Ursprungligen postat av Sprawl Visa inlägg
  Placera den vid Råsunda ("AIK-parken"). Även om Råsunda inte finns kvar så är den grusgropen mer AIK än ytan mellan Mall of Scandinavia och förfärliga Friends Arena.
  Är det inte bättre att placera den i närheten av där AIK spelar sina hemmamatcher i fotboll snarare än i anslutning till Telenors blivande kontor? För som du säger är den platsen redan AIK.

 21. #34
  Medlem
  Reg.datum
  Jul 2010
  Ort
  Stockholm
  Citat Ursprungligen postat av Patrik Sundberg Visa inlägg
  Är det inte bättre att placera den i närheten av där AIK spelar sina hemmamatcher i fotboll snarare än i anslutning till Telenors blivande kontor? För som du säger är den platsen redan AIK.
  Telenor, med en VD Patrik Hofbauer, som sagt så här:
  ”Som djurgårdare värmer det extra mycket att få ställa min egen byggnad ovanpå ett Råsunda som är jämnat med marken”

 22. #35
  Medlem
  Gruppering
  DSM, AIK
  Reg.datum
  Jun 2010
  Ort
  Lidingö
  Flyttat statyer och monoliter har man gjort i alla tider. Ser inga problem att även göra det i det här fallet när vi äntligen lämnar mässan

 23. #36
  Medlem Itchys avatar
  Reg.datum
  Sep 2012
  Äntligen något nytt i angående statyn:
  AIK Fotboll - Information gällande Isidor-statyn

 24. #37
  Medlem strickens avatar
  Reg.datum
  Jun 2010
  Förlåt men vart är Putte kocks plats i Arenastaden? Det Var mkt Putte nu och lite lite Isidor men det kanske var dealen för att ens få ställa en staty någonstans, tvunget att ha båda med då?

  Oavsett så är det kul att det går framåt

 25. #38
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm
  Citat Ursprungligen postat av stricken Visa inlägg
  Förlåt men vart är Putte kocks plats i Arenastaden? Det Var mkt Putte nu och lite lite Isidor men det kanske var dealen för att ens få ställa en staty någonstans, tvunget att ha båda med då?

  Oavsett så är det kul att det går framåt
  Torget mellan Friends Entré A/ Carlsberg bar & Mos, det är Puttes torg det.

 26. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av Zenil:


Sidan 2 av 2 FörstaFörsta 12

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •