Resultat 1 till 1 av 1

Ämne: En beskrivning av AIK

 1. #1
  AIK:s huvudstyrelse Lottas avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Sundbyberg

  En beskrivning av AIK

  AIK Nordens största idrottsförening med över 20 000 medlemmar

  Organisationen AIK (klicka på länken Föreningen AIK.png för organisationsplan)

  Föreningen AIK.png

  Sektioner i föreningen AIK
  Föreningar, som har mer än en idrott på programmet, delar ofta upp sin verksamhet i sektioner. I åtskilliga fall blir en sådan sektion alltmer självständig i förhållande till föreningsstyrelsen.
  AIK har idag 3 sektioner i föreningen: AIK Bowling, AIK Boxning och AIK Friidrott.
  Varje sektion har en egen styrelse.

  Specialidrottsförening i föreningen AIK
  En förening är en sammanslutning av personer eller andra typer av intressenter, det vill säga en organiserad grupp medlemmar som ägnar sig åt en avgränsad verksamhet. Man skiljer på ideella föreningar och ekonomiska föreningar. En förening är en juridisk person.
  En specialidrottsförening är en egen juridisk person i en moderförening som bedriver idrottslig verksamhet i moderföreningens namn och färg.
  I AIK har vi 6 specialidrottsföreningar: AIK Bandyförening, AIK Bouleförening, AIK Golf, AIK Handbollsförening, AIK Innebandyförening, AIK Ishockeyförening, AIK Fotbollsförening.
  Varje förening, specialidrottsförening och idrottsaktiebolag har en egen styrelse.

  Föreningen AIK
  AIK:s huvudstyrelse fick på föreningens årsmöte i mars 2002 uppdraget att se över föreningens organisationsstruktur och komma med ett förslag som säkerhetsställer de bolagiserade idrotternas licenskrav och därmed också elitverksamheten inom dessa idrotter. Förslaget skall dessutom så långt som möjligt värna om vår devis ”AIK är en sammanhållen klubb”.
  Arbetsgruppen presenterade för huvudstyrelsen två förslag, en renodlad alliansförening alternativt en ”moderförening” där de bolagiserade idrotterna bildar egna föreningar kopplade till denna med stadgar och avtal.
  På ett extra medlemsmöte föreslogs en ny organisation för föreningen enligt alternativ ”moderförening”. Beslut om detta skulle fatta på AIKs historiska årsmöte 2003.
  171 röstberättigade AIK-medlemmar samlades i Vasalundsskolans aula för Allmänna Idrottsklubbens årsmöte för att ta beslut om uppdelningen.
  För att förslaget slutligt skulle godkännas krävdes bifall från 75 procent av de röstande, vilket blev fallet när 113 medlemmar gav sitt stöd och 23 röstade för avslag.

  Moderföreningen, huvudföreningen eller förening AIK?
  Som supporter håller man på AIK. Om det är en förening, sektion eller specialidrottsförening spelar ingen roll, så länge klubbmärket är AIK. Därför är det lätt att det uppstår förvirring när man pratar om föreningen och dess olika styrelser och möten.
  Sen årsmötet 2003 har man använt både moderförening och huvudförening när man pratar om AIK. Idag väljer vi att kalla oss för föreningen AIK.

  Vilka är AIK:s styrelse?
  Föreningen AIK:s styrelse (den så kallade huvudstyrelsen/HS) består av ordförande och ett jämnt antal, lägst fyra och högst tolv, övriga ledamöter.
  Vi som sitter i styrelsen idag är:
  Andres Muld Ordförande
  Mats Gustavsson Vice Ordförande
  Olov Lindquist Sekreterare
  Göran Cederwall Kassör
  Lotta Lindholm
  Mona Enander
  Jonny Jergander
  Tommy Lindqvist
  Lars Rekke

  Vad har AIK och dess huvudstyrelse för uppgift?
  Föreningen AIK äger rätten till varumärket. AIK Merchandise AB hyr rättigheten till att använda varumärket till souvenirer. Vi ansvarar för och förvalta AIK:s medel, att verka för och bevaka att AIK:s klubbmärke, färger och andra immaterialrättsliga kännetecken inte missbrukas eller används på ett obehörigt sätt.

  När du blir medlem i AIK så är det i föreningen AIK du tecknar ditt medlemskap.
  Föreningen AIK äger medlemskapet och det är vår uppgift att utveckla det i AIK men vi har även ett stort ansvar att vårda och använda intäkterna. Bland annat genom att stödja den idrottsliga verksamheten inom AIK-familjen.

  Vår vision är att AIK som helhet ska vara Sveriges mest välskötta, respekterade och attraktiva idrottsklubb med landets mest nöjda medlemmar.
  Vår verksamhetsidé är att:
  – utveckla medlemskapet i AIK
  – vårda och utveckla varumärket
  – stödja den idrottsliga verksamheten inom AIK-familjen
  – hålla ihop ”AIK-familjen”

  Sedan 2012 har vi bidragit och stöttat med över 3 miljoner kronor till våra sektioner och föreningar.

  AIK är medlemmarna!
  AIK är Nordens största idrottsförening med en fantastisk och anrik historia. Känner Du samma glädje och stolthet att vara AIK:are som 20 000 medlemmar ska naturligtvis även Du bli medlem i Allmänna Idrottsklubben!
  Som medlem förklarar Du din kärlek till AIK extra mycket och är med och påverkar Allmänna Idrottsklubbens framtid. Ju fler medlemmar vi är desto starkare blir AIK ekonomiskt. Överskottet av medlemsintäkterna går tillbaka till våra idrotter i AIK-familjen!
  Bli medlem redan idag!
  2015 hoppas vi kunna återföra ännu mer av medlemsavgiften till sporten!

  /AIK Huvudstyrelse

 2. Följande 3 medlemmar gillade det här inlägget av Lotta:


Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •