Sidan 12 av 14 FörstaFörsta ... 21011121314 SistaSista
Resultat 221 till 240 av 278

Ämne: AIKs historia

 1. #221
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Denna dag 1988 besegrades IFK Luleå med 4-1 i Hallsvenskan. Hallsvenskan var en Inomhusturneringen som skapades för att spelarna skulle få matchträning året runt.

  Denna dag 2004 anordnades julgransplundring, en fin tradition som AIK haft sen 40-talet. På länken finns en liten redogörelse för dagen för tio år sen. (Länken längst på artiklar)

  http://tinyurl.com/l6s3d9m

 2. Följande 5 medlemmar gillade det här inlägget av mange:


 3. #222
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Ni får ursäkta det sena inlägget.
  Men det är i alla fall på rätt sida dygnet.

  Denna dag spelades den upplagan av Nackas minne. 1977. Vilka som vann? AIK såklart.

  Denna dag 1959 föddes också Mats Rohdin. Lagkaptenen som vunnit JSM-guld i brottning men ändå fick domarnas pris som största gentlemannen på planen.

  Då det är på tapeten med "politik" publicerar jag även lagkapten Mats Rohdins öppna brev i Expressen från 1988 inkl ingressen:

  I juni 1988 hade flera färgade fotbollsspelare häcklats på arenor, både på AIK:s och andra lags matcher. Mats Rohdin skrev då ett "öppet brev till alla rasist-löss" som publicerades i Expressen. Mats belönades senare med "Ronny Landin-priset" för sina insatser mot rasism. Här följer det öppna brevet i sin helhet.

  Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves. Så resignerat uttryckte sig den grekiske filosofen Zenon för nästan 2 500 år sedan, och så skulle han nog även ha sagt i dag, om han levt och hade kunnat bevittna vad som händer på vissa fotbollsläktare runt om i landet.

  Det är nog ingen överdrift att påstå att klimatet hårdnat i Sverige på senare tid, när det gäller invandrarhat och rasistiska tendenser. Att även idrotten, som den samhällets spegel den är, förr eller senare skulle drabbas av dessa idioter är väl rätt så logiskt, om man följt utvecklingen från den riksbekante bonden i Sjöbo till Sverigepartisternas demonstrationer på Sergels torg i deras strävan att förvärva anständighetsstämpel.

  Som aktiv spelare skäms man oerhört när lagkamrater och motståndare häcklas för sin hudfärgs skull. Spelare, som kan vara ens bäste vän, som tränar kopiöst hårt dagligen och som vigt sitt liv åt fotbollen för att de älskar den, för att de får förmånen att glädja andra, det vill säga publik och supporters - dessa spelare hånas nu och bespottas inför öppen ridå av vissa publikdelar på våra största idrottsarenor runt om i landet. DET ÄR SKAMLIGT!

  En del av dessa skriande rötägg menar, att de bara vill psyka en duktig motståndare, få honom ur balans. Att det hela inte alls handlar om rasism. Men vad som i går var en psykning på Råsunda eller Ullevi blir lätt i morgon ett glåpord på Drottninggatan eller Avenyn. Klotet sätts så lätt i rullning...

  Det vore att göra det enkelt för sig att säga att rasisterna borde bort från idrottsarenorna, men i så fall dyker de bara upp någon annanstans i samhället, med sitt dravel.

  Den enda lösningen på problemet, som jag ser det, är att vi alla fortsätter att reagera, fortsätter att säga ifrån när vi stöter på rasismen i alla dess former både på och utanför idrottsarenorna. Vad det hela handlar om är ju den grymma sanningen att en människa gör en annan människa illa enbart på grund av att denne fötts med en annan hudfärg. Så enkelt och så hemskt är det.

  PS. Glöm ej det gamla ordspråket: "Den som tiger, han samtycker." DS.

 4. Följande 17 medlemmar gillade det här inlägget av mange:


 5. #223
  Medlem
  Gruppering
  Kulturgnagare, ASK, DSM
  Reg.datum
  Aug 2011
  Ort
  Kungsholmen
  Det var värt väntan Mange - magnifikt inlägg!

 6. #224
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  20 januari:
  Idag fyller Håkan Svensson 45 år som spelade i AIK 2003-2004. Håkan värvades som en av våra mest rutinerade spelare någonsin, men lämnade klubben i samband med degraderingen '04.


  Denna dag 1940 föddes Thore Persson som spelade i klubben 1962-1963. Thore gjorde inte så många matcher i AIK, och hans allra bästa match gjorde han då Nordsverige mötte Nordfinland 1960 då Thore gjorde 5 mål på en halvlek.


  21 januari
  Denna dag 2010 spelade AIK mot Singapore Armed Forces på bortaplan i en träningsmatch. Nisse Johansson hade ingen jättematch och lyckades både göra självmål och bli utvisad. I motståndarlaget fanns AIK-bekantingen Niklas Sandberg.

  Denna dag 1997 gick Gunnar Galin bort. Gunnar gjorde bara 7 matcher i AIK fotboll, men var desto mer känd som hockey och bandyspelare då han lyckades vinna 4 SM-guld i vardera sport. Gunnar var även ordförande i Internationella bandyförbundet, svenska bandyförbundet, AIK Fotboll och AIK huvudstyrelse. Sammanlagt representerade AIK i fotboll, hockey, bandy, tennis, bordtennis och curling och har kallats Sveriges största bollbegåvning genom tiderna på grund av sin allsidighet.

 7. Följande 5 medlemmar gillade det här inlägget av mange:


 8. #225
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Idag är det exakt två år sedan som Robin Quaison gjorde sin första A-landskamp. Bara tre dagar senare kom också första landslagsmålet.

 9. Följande 4 medlemmar gillade det här inlägget av mange:


 10. #226
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Idag fyller Dick Lidman 48 år. Dick som vann SM-guld 92 och på säsongerna 93 och 94 gjorde totalt 30 allsvenska mål.

  Denna dag 2003 kom också domen från den sk galgningen som skedde på ett ungdomsläger 2002. Mycket hemsk händelse, men det bidrog till att AIK:s värdegrundsarbete och AIK-stilen idag är oerhört framgångrik och välarbetad genom alla led.

 11. Följande 6 medlemmar gillade det här inlägget av mange:


 12. #227
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Då en del av mina grejer är nyare och inte riktigt går att klassa som historia (än) så får modsen bestämma om mina uppdateringar ligger i rätt tråd eller om de bör ligga någon annanstans. Det här är ju ert hus, jag bara mässar.
  -------------------

  Idag fyller Mats Rubarth 38 år. Mats var stor publikfavorit med sin aggressiva och aviga stil tog sig fram på vänsterkanten.  Denna dag 1948 föddes Göran Åberg. Bifogat här finns minnestexten som Jörgen Bengtsson (spelade tillsammans med Göran) skrev till minne av Göran när Göran gick bort augusti 2001.

  IN MEMORIAN
  Göran Åberg
  f. 25 januari 1948, d 23 augusti 2001

  Göran Åber avled den 23 augusti 2001, alldeles för tidigt endast 53 år gammal.
  När alla hoppades att han övervunnit sin svåra sjukdom slog den till igen och denna gång var Göran chanslös.
  Göran debuterade i AIK:s allsvenska lag 1966, då bara 18 år och hans kariiär som allsvensk spelare i AIK varade i hela 12 år, fram till och med 1977.
  Han spelade totalt 135 allsvenska matcher för AIK.
  På grund av svåra skador fick han göra några längre uppehåll, men Göran gav aldrig upp utan kom alltid tillbaka till sin högerbacksplats. Göran var en tuff, stark och brytsäker back som även hade snabbhet och ork att delta i anfallsspelet. En riktig lagspelare som ansåg att laget var viktigare än att profilera sig själv.
  Åren med AIK:s fotbollslag betydde mycket för Göran. Han tyckte att de var de bästa åren i hans liv.
  Göran var från födseln Solnabo och i hela sitt liv AIK:are.
  Han kunde kanske upplevas som litet tvär och avvaktande för personer som inte kände honom eller dem han inte hade förtroende för. Vi som fick förmånen att ha honom som nära vän såg snart att Göran var helt annorlunda. En ärlig och riktig kompis som man alltid kunde lita på och som alltid ställde upp i alla väder.
  Våra tankar går nu till hans familj och barn. Vi sörjer tillsammans med Er.
  Men vi minns honom med ljusa tankar.
  Han spelar säkert högerback uppe i himlen också.

  Jörgen Bengtsson
  vän till Göran och företrädare
  för AIK-spelarna under 190-talet

 13. Följande 9 medlemmar gillade det här inlägget av mange:


 14. #228
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Tjena!

  Nyårslöften är till för att brytas.
  Som ni märkt har jag slutat posta här.
  Det är för pilligt att varje dag ladda upp bild till någon bilduppladdningssida och klippa länk och koda för forum via mobilen där alla mina bilder ligger. Ni som har Twitter är välkomna att följa AIKHistoria där. Känner ni er manade är ni välkomna att ladda upp det här istället för mig också.

  Fridens liljor.

 15. Följande 4 medlemmar gillade det här inlägget av mange:


 16. #229
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Då mod på detta forum är vänliga och bussiga så kör vi igång AIK-bildningen igen. Håll till godo!

  14 februari:

  Idag är det exakt sju år sedan Dulee Johnson åkte dit för rattfylla och olovlig körning efter ett nattklubbsbesök.
  http://www.aftonbladet.se/sportblade...cle11351314.ab (Observera att det krävdes sex journalister att skriva den artikeln)

  Denna dag 1987 vann AIK för andra året i rad Hallsvenskan. Denna gång var det Bajen som fick pisk i finalen efter 4-2 på straffar. Finalarena: Mälarforum i Strängnäs inför 707 åskådare.

  Denna dag hade backgiganten Svenne Vrålis fyllt 108 år. Vrålis dominerade backlinjen på 30-talet och var en fantastisk straffskytt. Smeknamnet kommer från att han brukade skrika: "Håll dig undan, för nu smäller det" när motståndarnas anfallare kom i närheten.

  AIKs historia-imageuploadedbyaikforum1423905579.719372.jpg

 17. Följande 17 medlemmar gillade det här inlägget av mange:


 18. #230
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Råsunda
  Citat Ursprungligen postat av mange Visa inlägg
  "Håll dig undan, för nu smäller det"

  Klicka på bilden för en större version

Namn:	ImageUploadedByAIKforum1423905579.719372.jpg
Visningar:	1298
Storlek:	23.5 KB
ID:	7212
  Med den där mördarlooken skulle jag lyda hans ord alla dar i veckan!

 19. Följande 10 medlemmar gillade det här inlägget av Putte:


 20. #231
  Medlem
  Gruppering
  Kulturgnagare, ASK, DSM
  Reg.datum
  Aug 2011
  Ort
  Kungsholmen
  Vill verkligen tacka dig Mange för inspirationen till oss i historiegruppen i supporterakademin.

  Kan hälsa alla historieintresserade gnagare att inslagen i Radio Råsunda bara är början. Det finns väldigt stora planer för framlyftande av vår fantastiska historia.

  Nästa steg kommer lanseras under våren och sen finns ännu mer långsiktiga planer som vi kommer att avslöja när vi gått ut akademin i slutet av mars
  Senast redigerad av Murnau den 2015-02-15 klockan 10:33.

 21. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av Murnau:


 22. #232
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Putte:
  Ja, Vrålis var precis lika hård som han ser ut.
  Men han beskrivs vid sidan av planen som en "snäll och rar karl" av bland annat Gurra Sjöberg.

  Murnau:
  Kul! Tack! Ni är bra ni. Jag uppskattar att ni slår ett slag för och belyser vår fantastiska historia. Vi måste komma ihåg var vi kommer ifrån för att kunna påverka vart vi är på väg.

 23. Följande medlem gillade det här inlägget av mange:


 24. #233
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  15 februari:
  Idag bildades som ni alla känner till den Allmänna idrottsklubben. Året var 1891.
  Här är en intervju med klubbens första ordförande, Isidor Behrens från 1951.

  AIKs historia-image.jpgAIKs historia-image.jpg

 25. Följande 11 medlemmar gillade det här inlägget av mange:


 26. #234
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  16 februari:
  Denna dag 1897 blev Fritz Carlsson-Carling medlem i klubben. Fritz var aktiv som löpare, men anledningen till att jag tar med honom är att det var Fritz som ritade vår fantastiska sköld. Nedan: En text av Fritz från 1951 som förklarar bland annat hur fotbollssektionen startade.

  AIKs historia-imageuploadedbyaikforum1424100296.724899.jpg

 27. Följande 6 medlemmar gillade det här inlägget av mange:


 28. #235
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Hade varit intressant att veta mer om Isidor Behrens. Det lilla man vet är ju det som också är allmänt känt, grundandet av klubben. Antingen var han ganska mediaskygg eller så har vi inte grävt tillräckligt i gamla arkiv.

  Kanske var han inte speciellt intresserad av att ta en ledande roll i klubben efter bildandet, han var ordförande 1891-92. Han drog också igång skridskosektionen 1892.

  Från vad jag läst i boken AIK Fotboll de första 112 åren, så är det svårt att hitta dokument från AIK:s första år. Men det betyder ju inte att det är omöjligt att hitta mer information om Isidor och hans bakgrund.

  Enligt engelska wikipedia är Behrens ett efternamn med ursprung i Tyskland. Kanske var någon av Isidors förfäder tysk, det skedde en del arbetskraftsinvandring därifrån.
  Senast redigerad av lampan den 2015-02-16 klockan 19:44.

 29. #236
  Medlem
  Gruppering
  DSM, AIK
  Reg.datum
  Jun 2010
  Ort
  Lidingö
  Lampan//
  Har en del info om familjen Behrens. Sitter på en buss nu men ska försöka.
  Behrens farfar föddes i Sachsen i Tyskland som du skriver. Han var boktryckare och fick troligtvis anställning av Bonnier i Stockholm. Ingen i familjen skrev in sig i den mosaiska församlingen (judiska församlingen), så kanske var dom av judisk börd, men farfadern släppte isf det när han flytta hit. Jag är osäker på om det var Behrens far eller farfar som drunknade i St: Petersburg (familjen bodde där ett tag) men efter olyckan flytta dom tillbaka till Stockholm. Behrens mor arbetade iaf med att stoppa möbler.

  Jag återkommer med årtal och födelseår mm imorgon fm!

 30. Följande 9 medlemmar gillade det här inlägget av SuttonHoo:


 31. #237
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Citat Ursprungligen postat av SuttonHoo Visa inlägg
  Jag återkommer med årtal och födelseår mm imorgon fm!
  Tack för info!

  Generellt så plockades folk från Tyskland, Belgien, Nederländerna osv för sin spetskompetens inom vissa yrken, inte förvånande att farfar Behrens kom till Sverige av den anledningen. Klassiskt exempel är vallonerna som ofta arbetade på bruken.

  Den judiska invandringen till Sverige tog fart efter Gustav III (1780-tal) tillät dem att bosätta sig i vissa städer (Sthlm, Gbg, Malmö, Norrköping). Även här ville man ha folk med spetskompetens, köpmän osv.

  Behrens farfar kan ha konverterat, det kan man inte veta förrän man gräver i arkiven i Sachsen. Efter upplysningstiden skedde en reformationsvåg bland judar i västeuropa, i kombination med antisemitiska lagar i exempelvis Tyskland ledde det till att många konverterade för att fullt ut kunna komma in i samhället.

  Edit, saxat från Bonniers hemsida:

  1804 Gerhard Bonnier startar bokhandel och förlag i Köpenhamn.

  1827 Ett av Gerhard Bonniers tio barn, Adolf, flyttar till Göteborg och öppnar en bokhandel. Några år senare etablerar han bokförlag i Stockholm.

  1832 Adolf Bonnier ger ut den första boken på svenska under Bonniers förlagsnamn, en översättning av tysken Christoph von Schmids Barndoms-hjertat, eller huru Henrik af Eichenfels lärde känna Gud.
  Senast redigerad av lampan den 2015-02-17 klockan 11:28.

 32. Följande 4 medlemmar gillade det här inlägget av lampan:


 33. #238
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Idag får ni nutidshistoria:
  Idag är det exakt ett år sedan Niklas Backman lämnade AIK för spel i kinesiska ligan. Gilla detta inlägg om du tycker att AIK ska försöka värva hem honom.


 34. #239
  Medlem
  Gruppering
  DSM, AIK
  Reg.datum
  Jun 2010
  Ort
  Lidingö
  Lampan// Helt riktigt! Kul med ännu en historienörd.

  Här kommer lite info som utlovat

  Franz Louis Behrens (Grosse)
  Född 1821 i Grimma, Sachsen - Tyskland

  1859-> Flyttar till Stockholm och skriver in sig i Tyska församlingen (Sankta Gertrud) med sina två söner Karl August Heinrich (född 1842) och Ludvig Robert (född 1847). Karl August är Isidors pappa.

  1868-> Henrik Enoch Isidor Behrens föds

  1877-> Franz Louis (farfar) dör av "kronisk njurinflammation", skriven i Hedvig Eleonora (Östermalm)

  1882-> Isidors pappa Karl August drunknar i Sankt-Petersburg (vad han nu gjorde där)


  Jag började kolla upp lite eftersom jag ville veta hur det egentligen var. Trädet jag har är inte offentligt eftersom jag vill inte ta ifrån det roliga från den som nu visar sig vara släkt med dessa. Släktforska ska man göra själv :)

 35. Följande 5 medlemmar gillade det här inlägget av SuttonHoo:


 36. #240
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Citat Ursprungligen postat av SuttonHoo Visa inlägg

  1859-> Flyttar till Stockholm och skriver in sig i Tyska församlingen (Sankta Gertrud) med sina två söner Karl August Heinrich (född 1842) och Ludvig Robert (född 1847). Karl August är Isidors pappa.
  Tyska församlingen lyder under Svenska Kyrkan och är således lutheransk. I Saxen där farfar Beherens kom från är majoriteten lutheraner, även om dom flesta är ateister/liknande nuförtiden.

  Grimma verkar ha anor från 1000-talet. Finns säkert något arkiv där att gräva i, kyrkböcker och så. Kan försöka googla lite och se, min tyska är dock inte så bra.

 37. Följande medlem gillade det här inlägget av lampan:


Sidan 12 av 14 FörstaFörsta ... 21011121314 SistaSista

Liknande ämnen

 1. AIKs biljettpriser
  Av lampan i forum AIK Fotboll
  Svar: 46
  Senaste inlägg: 2010-08-18, 22:36

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •