Sidan 6 av 6 FörstaFörsta ... 456
Resultat 101 till 102 av 102

Ämne: 51%-regeln

 1. #101
  Medlem Ikaros Tasss avatar
  Gruppering
  АИК Солн
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Östermalm, Stockholm
  Frågor så som supporterkontrakt, ståplats och annat som vi medlemmar idag har beslutanderätten om. Jag förstår inte hur man kan tänka sig att lämna över klubbens framtid till någon som enbart ser på klubben som ett varumärke och något ägaren i fråga ska kunna tjäna pengar på. Jag ogillar den strukturen. Där förlorar man hela föreningens syfte. Isidor skulle vrida sig i graven.

  Det finns andra sätt vi bör kunna arbeta på för att hitta nya intäktskällor. Ett försök till omförhandling av TV-avtalet kan vara ett första steg som ger oss bättre ekonomiska muskler.

  Idag är det inte gynnsamt för ett företag att gå in som sponsor i AIK. Den bild media målar upp av Svensk fotboll blir för företag inte attraktiv att förknippas med och det stjälper mer än vad det hjälper. Speciellt för de stora bolagen som redan är etablerade och har stor allmän kännedom. Vad har dessa att vinna på att förknippas med AIK i dagsläget? Man har ju bara att förlora på det. Det är sanningen.

  Vi skulle behöva ta CSR-frågan på ett betydligt mycket större allvar. Där tror jag att det finns massor med intäktsmöjligheter.

  Kan AIK tydligt påvisa att man bidrar till integrationen genom ett stort CSR-arbete så bör det mycket väl kunna locka till sig stora sponsorer.

  Speciellt då just CSR är något så pass nytt inom företagsvärlden och något som företagen är angelägna om att syssla med på sikt. Det enda företagen behöver göra i det här fallet är att pumpa in pengar i projekten för en god sak, vilket gynnar deras varumärken enormt.

  Att slopa 51%-regel är en lat och kortsiktig lösning som kan få ödesdigra konsekvenser.

  Vi måste våga pröva vägar som ingen annan provat förut.

  Att fotboll idag är väldigt mycket business råder det inga tvivel om, men att slopa 51%-regeln känns så ogenomtänkt.

  Se också till de resurserna AIK har på ideell nivå. Jag menar, säg mig vilka företag dom har en så pass villkorslöst hängiven "kundkrets". Vilken tillgång! Högstanivån är så otroligt mycket högre.

  51%-regeln bör inte ens diskuteras innan vi fått ut maximalt av den potentialen vi har nu och först då känner att medlemsdemokratin bromsar klubbens utveckling.

  Nu tror jag dock inte att medlemsdemokratin är en bromskloss, så som många verkar vilja få det till. Jag tror snarare att det handlar om brist på tålamod och nya, kreativa sätt att hitta intäktskällor.

 2. Följande 7 medlemmar gillade det här inlägget av Ikaros Tass:


 3. #102
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Råsunda
  Citat Ursprungligen postat av staropramen Visa inlägg
  Känns helt meningslöst att slåss mot väderkvarnar. Spelarlönerna stiger tack vare konkurrens från klubbar i utlandet och vi lever i en globaliserad värld. Att försöka begränsa löner i Sverige skulle bara göra att spelare drar ännu tidigare från Sverige, alternativt går direkt till utlandet utan att passera Allsvenskan. Således helt meningslöst och skulle bara skada svensk fotboll ännu mer. Ibland är det bättre att bara följa strömmen och spela efter spelets regler istället för att leka revolutionär.

  Jag är helt emot vad som exempelvis händer med Hull i England, att en ägare byter namn på klubben och gör annat som för en supporter känns helt respektlöst mot klubbens historia. Jag har däremot ingenting emot ifall 51 % regeln skulle ryka, vår "medlemsdemokrati" idag består i att 100 pers av många tusen dyker upp på mötena. Lyssna på Lundhs podcast på fotbollskanalen avsnitt 5 med Bosse Lundqvist, han går igenom rätt bra hur det egentligen står till med "demokratin", eller snarare skendemokratin, inom fotbollsförbundet och SEF men som jag befarar även råder inom föreningarna. Bara för att en klubb är privatägd måste det inte betyda att allt som har med tradition att göra kastas ut genom fönstret. Det måste finnas en mellanväg. Exempel: En privatperson äger en klubb/förening, men föreningen har ensamrätt på namn, färger osv.

  Jag förstår även att en investerare eller någon som är beredd att gå in med mycket pengar i en klubb kräver någon form av inflytande eller vetskap av att pengarna kommer användas rätt. Nu kommer några börja ropa på att det finns klubbar i Tyskland och Spanien som är medlemsägda och att dessa klarar sig bra. Sant - med modifikation. Deras exempel går inte att applicera rakt av på svensk fotboll. I Spanien sitter de med mest pengar som "presidenter" och styr, samt att Real är kraftigt subventionerade av staden Madrid. Lite som "bondelagen" i hockey är kommundopade. I Tyskland sitter exempel många styrelser på långtidsmandat och har olika men rätt kompetenser. Det är med andra ord inte bara polare eller folk med "hjärta" som är invalda. Hjärtat sitter säkerligen "på rätt plats" men det är framförallt kompetensen de sitter där för. Långtidsmandatet och kompetensen gör att företag är beredda att gå in med mycket sponsring då de vet att klubben är stabil och personerna som ska disponera pengarna går att lita på.

  Smått OT, men jag kände bara att jag var tvungen att ge en alternativ och mer rationell syn än den rådande mer revolutionära "MDMF".
  Vill bara ge svar på svaret du gav mig, annars har Ikaros Tass sagt det bra.

  Du missuppfattade nog mina åsikter och tog dem för att bara gälla svensk fotboll. Givetvis handlar hela rörelsen om fotbollen i stort, internationellt men kanske främst inom Europa. "Against modern football", "Gegen den modernen fußball" och "No al calcio moderno" är äldre och tyngre begrepp än svenska MDMF och det finns många fotbollssupportrar runt om i Europa som ser avundsjukt på vårt folkrörelseliknande fotbollsklimat i Sverige och våra relativt fria läktare. Kampen mot den moderna fotbollen förs över nationsgränserna och gemensamt är UEFA den största fienden.

  Och det handlar inte om att revolutionera någonting. Det räcker med att bromsa, justera och anpassa fotbollen mer efter supportrarna och mindre efter företagens och miljardärernas kapprustning i deras kommersiella cirkus som de omformat fotbollen till att vara.
  Senast redigerad av Putte den 2014-05-19 klockan 18:32.

 4. Följande medlem gillade det här inlägget av Putte:


Sidan 6 av 6 FörstaFörsta ... 456

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •