Resultat 1 till 6 av 6

Ämne: Vägen upp och ner i tre delar.

 1. #1
  Supermoderator Erics avatar
  Reg.datum
  May 2010

  Vägen upp och ner i tre delar.

  " Those who cannot remember the past are condemned to repeat it "
  (TLDR finns längst ner)

  Alla åsikter är subjektiva och mina egna och bör därför inte tolkas som någon sanning. Vissa spelare pekas ut, andra inte. Jag har missat saker som ni andra tycker är viktiga, det är dessa jag vill läsa om eller om ni anser jag har fel!

  Anledningen till tråden är att analysera vad som gick fel och inte bara enskilda händelser utan hela förloppet. Därför ber jag er att inte skriva "det var xxx fel" utan ha en djupare analys. Låt gärna det ta ett tag innan ni skriver inlägget, fundera. Tanken är att vi endast diskuterar de senaste säsongerna i högsta serien. DET FINNS EXPRESSEN LÄNKAR (!)

  2009-2010 var säsongen då det som satsningen var menad för också slog in. Vi tog oss tillbaka till högsta serien. Det var mycket tack vare en person som jag högt aktar och älskar i Gozzi, men som i denna text får en hel del skit. Men jag vill inte blunda för misstag som hänt bara för gamla meriter.

  Målet var satt från början utav Gozzi.
  Nya mål sattes direkt upp. Först bli av med skulder, sedan etablera sig i Elitserien och sedan ta SM-guld fem år efter avancemanget.
  Säsongen 2010-2011 trupp började forma sig, Gozzi valde att våga värva spelare som ingen annan sportchef i elitserien gjorde. AIK blev utdömda utav "experterna". Billiga spelare som ingen trodde på och Melin fick ta in Gunnar Persson som assisterande tränare gav en framgång. Slutspel efter en berg och dalbana säsong.

  Säsongen 2011-2012 skulle nu vara den svåra säsongen. Efter endast 14 matcher såldes Videll till KHL och efter ännu en liknande grundserie som föregående år lyckades AIK ta sig till slutspel, mycket tack vare Horan "Rosen". Ännu en spelare som Gozzi hittade och lyckades med Melin vända till en framgångs saga. Slutspel med semifinal återigen, Rosen som såldes till växjö för stora summor pengar.

  Det är också här som den största delen utav de närmsta framtiden bärgades ut. Mellantiden mellan säsongerna 11/12-12/13. Nu skulle skulderna som vi haft kvar sedan tidigare vara betalda . "
  Men de skulderna har klubben städat upp under förra och den här säsongen i Elitserien."
  Billiga trupper, sålda spelare till andra klubbar och slutspel. Pengarna som kom in bör ha varit en hel del, men nu kom tiden när man skulle förvalta dem.

  Nu försvann flera spelare och många av dem de främsta i truppen men även breddspelare. Fasth, Bång, Gynge, Horan, Salmonsson, McDonell. Men den kanske största förlusten var på tränarsidan. Något som först såg ut att bli en lycka för mig personligen var när det talades om att Melin skulle skriva ett långtidskontrakt.

  Men här uppstod det som jag menar på kanske är det största misstaget som skett under denna tid enligt mig. Förhandlingarna avbröts även fast båda partner lät positiva. Vad var det som avbröt dem? Ryktena var många. Melin ville ha GP, det ville inte Gozzi. Melin ville ha mer en sportchefs roll också, men det ville inte Gozzi. Melin gick för pengarna. Vi vet inte riktigt sanningen.

 2. Följande 10 medlemmar gillade det här inlägget av Eric:


 3. #2
  Supermoderator Erics avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Men efterspelet till säsong 2012-2013 var kanske det som verkligen skapade de framtida problemet. Vi skulle ha en ny tränare, och nya spelare som kunde bära truppen. Förslag som Sundblad, Sam Hallam tyckte experterna. Vi fick Per Erik Johansson, en tränare som precis kört Timrå ut ur elitserien. Truppen "spetsades" utav etablerade spelare som Melin, Pirnes ,Larsson, Josefsson. Men även chansningar som Little och juniorer som Janmark. Här är året då helvetet skapades i sin grund, och tyvärr var det Gozzi fel.

  Nu skulle alla backar vara små, duktiga skridskoåkare och tvåvägsspelare. Ett av de största misstagen som skett. När Nemeth tex försvann som folk underskattade enorm och Tärnström blev skadad så försvann även två av våra bästa rollspelare på backlinjen. Det går i mitt tyckte inte ha en homogen backlinje där alla ska vara liknande varandra. Man behöver en tuffing, man behöver defensiva och offensiva backar man BEHÖVER rollspelare.
  På backsidan så har vi förlorat lite storlek med Svensson och Nemeth, hur går resonemanget där?
  – Det är inte så många kilon vi har tappat ändå. Däremot har vi fått lite mer skridskoåkning. Jag tycker det går jämnt ut på något sätt.
  Ett annat problem var också hur vi skulle spela. Gozzi valde att rekrytera en tränare utifrån att han skulle träna AIK och ha ett spelsätt som Gozzi valt ut. Ett "AIK-spel". Det är en av de större anledningarna till att vi inte fick en bättre tränare är vad jag tror. Ska vi få en bra tränare måste också den tränaren tillåtas träna sin trupp på det sättet han vill spela hockey. På samma sätt som vi tillät Melin bygga upp sitt spelsätt.
  Förutom en stor omsättning av spelare har även en stor del av ledarstaben bytts ut. Men någon större skillnad på hur laget spelar kommer det inte att bli.
  – Vi kommer även fortsättningsvis stå för samma typ av ishockey som vi gjort de senaste säsongerna. Givetvis kommer det skilja en del på detaljnivå men i stort ska vi fortsätta stå för en positiv och kreativ ishockeý.
  Förlängningar och nyförvärv Vi hade nu en större spelarbudget innan de tidigare åren och pengarna spenderas helt fel i mina tankar. I denna artikel får vi reda på att snittlönen för en spelare i SHL är 90-100 t.kr. De säger att en junior tjänar runt 25 t.kr och en landslagsspelare runt 150-200 t.kr.

  Samtidigt kan vi se hur det kommer uppgifter om att spelare som Daniel Josefsson tjänar mellan 100-200 t.kr i AIK och en av de spelare som tog ut mest lön i AIK. Även spelare som Pirnes och Melin sägs tjäna runt 200-300 t.kr. Även Daniel Larsson får ett bra kontrakt. Så verkar även Sandberg ha fått som må vara en viktig spelare för klubben men inte för en hög lön. Han har inte kapaciteten att producera höga siffror men är en ytterst viktig rollspelare och kulturbärare som tredje och ibland andra kedjespelare.

  Här ligger det ekonomiska problemet som även varit problem i år. Vi värvade inte längre billiga spelare utan nu var det dyra spelare men istället för att vara billiga och producera vart dem dyra och producerade inte så bra. Samtidigt förlängde vi med spelare som varit hyfsat duktiga men inte fyllt någon roll i laget. Ahlström bröderna. De producerade inte tillräckligt för att vara top-2 kedja och de var inte tillräckligt bra defensiva (eller unga,billiga heller) för tredje och fjärde kedja. Roger Melin ville inte ha kvar bröderna, det ville Gozzi.
  Om det inte hade blivit ny coach?
  – Då hade det nog känts som att liksom, att vi trampade i samma spår och då hade nog blivit en ändring från våran sida
  Men vi lyckades klara oss undan grundserien mycket tack vare tre spelare som blommade ut och en tränare. Janmark, Little & Jensen. Tre spelare som alla kunde på egen sätt göra mål och skapa chanser. Sedan fick vi in Eldebrink som kunde visa oss skillnaden mellan en bra tränare och en dålig tränare.

  Gozzi fick nu för första gången riktiga motgångar med sina nyförvärv och planer. Säsongen gick inte alls som han hade tänkt sig och spelare som han trodde skulle leverera och bära AIK mot SM-guld klarade knappt att få oss utanför kvalserien. Gozzi klarade inte längre utav stressen och avgick som sportchef. Innan dess skrev han dock kontrakt med Markus Nilsson, en av allsvenskan minsta spelare till nästa säsong.

 4. Följande 9 medlemmar gillade det här inlägget av Eric:


 5. #3
  Supermoderator Erics avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Säsongen 13-14 fick vi en ny sportchef i Daniel Rudslätt. Hans jobb var nu att hitta en ny tränare och ersätta billiga spelare som lyckats (Jensen, Little) och hitta nya backar som kunde vara i ett första backpar (Viklund, Steffe, Tärnström). Men Rudslätt satt på dyra kontrakt redan på spelare som skulle vara bärande för laget och en ekonomiskt situation som inte var den bästa.

  Men jag anser att Rudslätt gör samma misstag som Gozzi när det gäller att hitta en ny tränare. Han försöker värva en tränare som ska använda en AIK modell istället för sitt eget spel. Lösningen efter en lång tid blir Franzen utan tidigare huvudtränar uppdrag. Han värvar in en dyr och slö spelare som Ramstedt. Ramstedt är en typiskt spelare som passar i ett vinnande och skicklig lag, inte ett hårt jobbade och skridskoåkande lag så som AIK ska vara enligt "modellen". Men även många av de andra valen som görs är misslyckade.

  Man väljer att värva in Fredrik Svensson 38 som hade svårt att hänga med i Luleå och istället för att förlänga med Nils Bäckström som gjorde det bra och kunde vara en rollspelare.

  Hurtubise värvas in som en chansning och visar sig även vara en spelare som inte alls passar in i någon AIK modell där man ska kämpa hårt och jobba hela tiden. Får sina ryck ibland men alldeles för dåligt hemjobb.

  Markus Nilsson som var Gozzi sista värvningar är något av de sämsta jag sett på senare år. En spelare som åker runt i bandysvängar, kan inte ta närkamper och gör även han ett dåligt hemjobb.

  Carson värvas in och man har en klausul att bryta kontrakt efter några matcher i SHL. Själva värvningen är inte misstaget och felet Rudslätt gör utan felet och misstaget är att inte utnyttja klausulen och bryta kontraktet. De flesta av oss såg redan de första matcherna att detta inte skulle bli någon större framgång och hoppades att pengarna då istället skulle utnyttjas på en annan spelare. Rudslätt väljer att inte avbryta avtalet.

  Nu visar de sig att vi har en "AIK-modell" men inte spelare som passar in i denna modell. Franzen försöker, men har inte kvalitéerna som tränare att få detta lag att bli någorlunda. Rudslätt har tagit en nödlösning som inte bör ha tagits i första hand och Franzen avgår inte för att han vet att Rudslätt har uppenbarligen problem att hitta ny tränare. Här hamnar vi i en ond cirkel där Franzen ändå vill visa sig vara någorlunda och hjälpa klubben samtidigt som Rudslätt inte har möjligheterna/viljan att förstå faran och hitta en ny tränare. Resultatet är det vi ser nu, och troligtvis kommer vi inte spela i Sveriges högsta liga nästa år. Det året vi skulle ta SM-guld.

  TLDR
  Gozzi lyckades inte förlänga med Melin
  Gozzi väljer att ha en AIK modell som spelsätt.
  Gozzi får panik när Rosen lämnar och värvar spelare som han inte gjort tidigare samt skriver dåliga kontrakt.
  Perra Johansson blir tränare.
  Rudslätt får ta över en dålig trupp
  Rudslätt lyckas inte värva in någon som kan höja truppen
  Franzen tillkommer som nödlönsing.
  Franzen ersätts inte under säsongen.

 6. Följande 15 medlemmar gillade det här inlägget av Eric:


 7. #4
  Medlem Obabos avatar
  Reg.datum
  Dec 2010
  Bra text, tillägg dock till sista stycket: Tycker det kan vara värt att nämna att vi hade en ny tränare på gång efter OS-uppehållet, vilket jag tror hade räddat oss ganska enkelt i KS eftersom Frasse tappat omklädningsrummet fullständigt och det var där största problemet låg. I alla fall, det som fick den nya tränaren Per Bäckman att hoppa av berodde på en spelare som jag tycker kommit jävligt lindrigt undan i efterspelet. Esa h**an Pirnes. Hans svek mot rudan, laget och inte minst oss fans är så jävla ynkligt. Om nu någon skulle haft ett grishuvud på sin bil skulle det varit han. Sett till hur säsongen blev och att vi faktiskt hade en reservplan vilken jag tror hade klarat oss kvar, så väljer jag att hålla E*a som, kanske inte enskilt ansvarig, men nära därpå till att vi åkte ur. (Sett till att han sabbade nödlösningen, mycket skulle kunnat gjorts annorlunda från början, jag vet). Detta skulle jag klassa som den mest kritiska händelsen efter de strandade förhandlingarna med Melin, att det även sket sig med Bäckman.

  Esa Pirnes - persona non grata
  Senast redigerad av Obabo den 2014-08-01 klockan 12:40.

 8. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av Obabo:


 9. #5
  Medlem
  Gruppering
  Bästa Plats
  Reg.datum
  Aug 2012
  Ort
  Stockholm
  Jag håller verkligen med angående Esa. Men det är märkligt - i alla fall så här i efterhand - att inte vår nuvarande ordförande lånade ut pengar till Esa som täckning för pensionscashen och sedan tog tillbaka pengarna när klubben kunde lägga undan för pensionen.
  Istället fick han låna ut massor av pengar för att undvika konkurs i sista sekunden.

 10. #6
  Medlem Caligulas avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Citat Ursprungligen postat av Viera Visa inlägg
  Jag håller verkligen med angående Esa. Men det är märkligt - i alla fall så här i efterhand - att inte vår nuvarande ordförande lånade ut pengar till Esa som täckning för pensionscashen och sedan tog tillbaka pengarna när klubben kunde lägga undan för pensionen.
  Istället fick han låna ut massor av pengar för att undvika konkurs i sista sekunden.
  Men hela pensiongrejen var väl bara ett svepskäl för Pirnes att bryta? Han ville ju bryta, så oavsett om det hade fixats fram pengar så hade han väl hänvisat till sin klausul och stuckit?

Liknande ämnen

 1. Vägen till slutspel
  Av Eric i forum AIK Ishockey
  Svar: 11
  Senaste inlägg: 2012-03-17, 15:51
 2. Böter, vart tar pengarna vägen?
  Av Dur och moll omvartannat i forum AIK Fotboll
  Svar: 18
  Senaste inlägg: 2011-05-18, 19:38

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •