Sidan 1 av 5 123 ... SistaSista
Resultat 1 till 20 av 90

Ämne: SHL vill "stänga" ligan till säsongen 15/16

 1. #1
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Uppsala

  SHL vill "stänga" ligan till säsongen 15/16

  Idag publicerar expressen en artikel som beskriver shls ambition att (nästan) stänga ligan. Om jag förstår det rätt så ska nästa säsongs SHL-lag inte kunna åka ur. Dessutom vill SHL plocka upp två klubbar som anses lämpliga för SHL-spel (läs dif och malmö). Tanken är sedan att endast ett lag har chans att gå upp varje säsong.


  Vad är era åsikter om detta? Personligen är jag extremt anti. Det ska inte bli svårare att gå upp, det är nog svårt idag med tanke på ddt ekonomiska glappet mellan serierna.

 2. #2
  Medlem Whippos avatar
  Gruppering
  ASK
  Reg.datum
  Mar 2011
  Ort
  Söder
  Fullkomligt vidrigt förslag. Undrar när de vaknar ur drömmen om att vi kan bli NHL.

 3. Följande medlem gillade det här inlägget av Whippo:


 4. #3
  Medlem
  Reg.datum
  Oct 2012
  För att ni ska slippa gå in deras hemsida:


  SPORT-Expressen kan i dag avslöja den största förändringen av svensk elitidrott i modern tid.

  SHL planerar att göra om hockeyns ligasystem med start redan kommande säsong, enligt dokument som SPORT-Expressen tagit del av.

  I planerna ingår att skrota kvalserien, införa lönetak, ge de två klubbar i hockeyallsvenskan som genererar mest pengar en gratisplats i SHL – och att betala ut en fallskärm till lag som åker ur den högsta serien i framtiden.

  – Det finns delar av det där som vi har diskuterat med Svenska Ishockeyförbundet, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren när SPORT-Expressen konfronterar honom med uppgifterna.
  Mejla

  Till våren spelas den sista kvalserien någonsin. Från och med säsongen 2014/15 kommer det sist placerade laget i SHL och ett lag från hockeyallsvenskan mötas i en matchserie över sju matcher. I dokument som SPORT-Expressen har fått tillgång till lägger SHL upp en strategi för att förändra svensk elitishockey i grunden.
  Vill dela ut "wild cards"

  Till kommande säsong vill man förutom att skrota kvalserien även kunna dela ut vad man kallar "wild cards" till två lag. Det innebär att två lag från hockeyallsvenskan kan flyttas upp till SHL baserat på ekonomiska kriterier och inte sportsliga. De lag i hockeyallsvenskan som har bäst förutsättningar för att få "wild cards" är Malmö och Djurgården, som har stora marknader och organisationer och kan leva upp till de nya kraven för spel i SHL.

  I framtiden vill SHL även att klubbar ska kunna ansöka om att få spela i Sveriges högsta liga. Lagen i hockeyallsvenskan kommer att få det betydligt svårare att avancera i seriesystemet. Jörgen Lindgren, vd för SHL, vill inte kommentera förändringen.

  – Det finns flera punkter som vi har diskuterat med förbundet, men att ta ut en enskild punkt och diskutera känns inte aktuellt. Det är en lösryckt fråga som du står och pratar om, man måste se en helhet. Det är inte säkert att kvalserien kommer att försvinna, säger han.

  Men det är vad ni vill?

  – Det finns ett antal punkter som vi diskuterar för att bestämma hur ligan ska se ut och operera i framtiden.

  Det står "vad vi vill göra" med stora bokstäver på presentationen?

  – Det är en bruttolista med förslag som vi diskuterar med förbundet. Vi får se vad den diskussionen leder fram till.
  Stora krav på klubbarna

  SHL kommer därmed att ha tävlingsbestämmelser som helt skiljer sig från resten av svensk idrott.

  Utöver reglerna för det sportsliga kommer SHL i framtiden att ställa stora ekonomiska och organisatoriska krav på klubbarna. Det kommer att införas en max- och mininivå för klubbarnas lönebudgetar, i stil med det lönetak och lönegolv som finns i NHL.

  Man kommer att ställa krav på storleken på upptagningsområdet för klubbarna, arenakapaciteten, och klubbarnas ekonomi. Lag från mindre orter kommer i framtiden få det betydligt svårare att ta sig upp till SHL. Själva kallar man det för att "freda SHL-lagen". I klarspråk betyder det att SHL vill ha kontrollen över hur klubbarna är uppbyggda och hur deras ekonomi ser ut.

  – Vi för samtal med svenska ishockeyförbundet om det här, men det är inget som är klart än, säger Jörgen Lindgren.

  Det står ju klart och tydligt i dokumentet att det ska vara genomfört säsongen 14/15?

  – Återigen så är det här ett antal punkter som vi diskuterar med förbundet, för att bestämma hur det ska se ut i framtiden och hur ligan ska operera.
  12-18 städer

  SHL öppnar även för att utöka ligan ytterligare kommande säsonger, så länge de som vill ansöka om spel i SHL uppfyller de ekonomiska och organisatoriska kraven.

  Man kommer även att ställa krav på vad man kallar för "orten, klubben och regionens varumärke". Enligt dokumenten som SPORT-Expressen har tillgång till räknar SHL med att 12-18 städer i Sverige har kapacitet för ett SHL-lag.

  Ytterligare ett sätt för SHL att koppla sig fria från Svenska ishockeyförbundet är att bilda sin egen disciplinära organisation. Ett så kallat "war room" planeras vara klart till nästa säsong.
  Har förhandlat

  Enligt de dokument som SPORT-Expressen fått tillgång till har SHL förhandlat med Svenska Ishockeyförbundet under en tid, och man skulle ha diskuterat dessa förhandlingar på en konferens med alla distrikt den 15 november. SHL ville dock inte medverka på konferensen, och har sedan dess kontaktat distriktsförbunden direkt.

  SHL har enligt SPORT-Expressens uppgifter vägrat kompromissa med förbundet, och kräver att förbundet förbehållningslöst ska gå med på ligans krav. Förbundet är reserverade till förändringarna, men sitter samtidigt i en svår förhandlingsposition.

  Jörgen Lindgren tycker dock att förhandlingarna går bra.

  – Det rullar på, vi har suttit ett par gånger och har ett antal nya möten inbokade, säger han.

  DET HÄR INNEBÄR SHL-DOKUMENTET

  SLOPAD KVALSERIE
  Kvalserien kommer inte att finnas kvar. Från och med säsongen 14/15 spelas en matchserie om bäst av sju mellan sista laget i SHL och vinnaren av hockeyallsvenskan.

  "WILD CARDS"
  SHL skriver själva att valet av lag som får så kallade "wild cards" till att spela i SHL inte enbart kommer att baseras på sportsliga grunder. Man planerar att flytta upp två lag genom att ge dem wildcards efter säsongen 14/15.

  NYA KRAV PÅ SHL-KLUBBARNA
  I framtiden ska klubbar få ansöka om att få spela i SHL. Krav kommer att ställas på ekonomisk stabilitet, storleken på arenan, klubbens varumärke och även storleken på orten som klubben kommer från.

  NY EKONOMI
  Det kommer också ställas skarpare ekonomiska krav än vad som görs i dag i samband med utfärdandet av elitlicensen. Klubbarna som spelar i SHL kommer att vara tvungna att driva aktiebolag.

  NYTT DISCIPLINÄRT SYSTEM
  Enligt SHL ska ett så kallat "war room", som har ansvar för disciplinfrågor, vara färdigt till nästa säsong. Man kommer att ändra i organisationen kring disciplinära frågor.

  LÖNETAK OCH LÖNEGOLV
  SHL vill införa max- och mininivåer för klubbarnas lönebudgetar, som liknar det system som finns med lönetak och lönegolv i NHL. Det innebär att lag som ska spela i SHL är tvungna betala en viss summa i löner. Samtidigt kommer man inte

  Det här är bland det värsta jag läst på väldigt länge. Hur verklighetsfrånvända är människorna i SHL egentligen. Blir riktigt jävla mörkrädd

 5. #4
  Medlem
  Gruppering
  Vi som gillar att slå någon/något med en driver!
  Reg.datum
  Aug 2010
  Ort
  Stockholm
  Utökad liga, lönetak, bort med den förbannade kvalserien, War room m.m. Tycker nog att det låter helt ok faktiskt. Iaf betydligt bättre än vad vi har idag.

 6. #5
  Medlem
  Reg.datum
  Oct 2012
  Visst, utökad liga och lönetak är något jag ställer mig positiv till men resten är enligt mig skit. Att ekonomin etc ska ha större inverkan än det sportsliga är fel på så många nivåer. Får en rejäl klump i magen av tanken på det. Fatta vad vidrigt om dif skulle hamna i botten på HA men gå upp via ett wild card. Nej usch.

 7. Följande 3 medlemmar gillade det här inlägget av Kasslern:


 8. #6
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Uppsala
  Citat Ursprungligen postat av Happy Gilmore Visa inlägg
  Utökad liga, lönetak, bort med den förbannade kvalserien, War room m.m. Tycker nog att det låter helt ok faktiskt. Iaf betydligt bättre än vad vi har idag.
  War room tyckte jag lät som en bra ide. Utökad liga skulle också vara bra, om shl inte väljer lagen som det ska utökas med.

  Fler lag borde tvärtom öppna för en serie somr lättare att ta sig upp till. Säg top 2 i ha direktkvalificerade och 4 lag som får slåss i en kvalserie tsm med 2 lag från shl.

  Jag är inte heller för lönetak, däremot borde det kontrolleras att inte skattemedel används för att finansiera elitidrott.

  Anledningen till att du tycker "förslaget är helt ok" är ju för att du plockar ur russinen ur en kaka som smakar helvete - eller vad tycker du egentligen som en (nästan) stängd liga?
  Senast redigerad av tooooobbe den 2013-12-13 klockan 10:10.

 9. #7
  Medlem dagottos avatar
  Gruppering
  EPA-åkande Wermlandsgnagare
  Reg.datum
  Mar 2011
  Ort
  Karlstad
  Utöka ligan och möt varandra tre gånger tycker vore det ultimata.
  Lönetak tycker jag inte! Har man en god ekonomi så borde man få spendera de pengarna hur man vill. Där emot så tycker jag att man skall stoppa den kommunala dopingen i form av ett tak på hur mycket Kommuner(LEksand,Växjö, Ö-vik mfl)/kommunala bolag (tex Skelleftekraft) får pumpa in. Givetvis ingår arenastödet i den summan.

  Wild Card är det mest patetiska förslaget. Ett verkligt bevis på att pengarna till ligan är viktigare än det sportsliga.

  Kvalserie i form av en bäst av sju-serie kan jag gå med på. Dock att det är de två sista i SHL mot de två första i HAS. Ettan i Has möter det sista laget i SHL och tvåan i HAS möter de näst sista.
  Jag tycker ändå att skillnaden mellan de bästa i HAS och de sämsta i SHL har blivit mindre och mindre att två lag skall få chansen att gå upp.

  Hårdare ekonomiska krav borde ha funnits för länge sedan. Då hade vi sluppit mygel-leksand.

 10. #8
  Medlem Kung Davids avatar
  Reg.datum
  Sep 2010
  Ort
  Nynäshamn
  - Utökad liga till 16 lag.
  - Två, alternativt tre möten per lag.
  - Skippa slutspelet, låt bästa lag vinna.
  - Ha kvar kvalserien, men låt sämsta lag i ES bli direktnedflyttat.
  - Mörda ett djurgårdsbarn.
  - Ta bort powerbreak.
  - Minska pauserna till 10 minuter.
  - Låt folk kröka inne på läktarna, för nu sjungs det mer i baren än under själva matchen.
  - Höj domarnivån.
  - Reglera kommundoping.
  - Uteslut Leksand för att de fuskar och SHC för att de är kopior utan egen kultur.
  - Ta bort den där jävla extrapoängen, låt oavgjort vara oavgjort efter tre perioder.

  Har jag missat något?

  Edit
  Senast redigerad av Kung David den 2013-12-13 klockan 11:49. Anledning: Missade en punkt

 11. Följande 7 medlemmar gillade det här inlägget av Kung David:


 12. #9
  Medlem Jamans avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Om Djurgårn exkluderas? Ja tack. Annars? Nja.

  "The original twelve"!

 13. #10
  Medlem psykfalls avatar
  Reg.datum
  Nov 2013
  Citat Ursprungligen postat av Kung David Visa inlägg
  - Utökad liga till 16 lag.
  - Två, alternativt tre möten per lag.
  - Skippa slutspelet, låt bästa lag vinna.
  - Ha kvar kvalserien, men låt sämsta lag i ES bli direktnedflyttat.
  - Mörda ett djurgårdsbarn.
  - Ta bort powerbreak.
  - Minska pauserna till 10 minuter.
  - Låt folk kröka inne på läktarna, för nu sjungs det mer i baren än under själva matchen.
  - Höj domarnivån.
  - Reglera kommundoping.
  - Uteslut Leksand för att de fuskar och SHC för att de är kopior utan egen kultur.

  Har jag missat något?
  Håller med om allt förutom att ta bort slutspelet. Eftersom det inte finns någon europa cup i hockey så måste det ändå finnas en belöning för att komma bra till i serien.

 14. #11
  Medlem Kung Davids avatar
  Reg.datum
  Sep 2010
  Ort
  Nynäshamn
  Citat Ursprungligen postat av psykfall Visa inlägg
  Håller med om allt förutom att ta bort slutspelet. Eftersom det inte finns någon europa cup i hockey så måste det ändå finnas en belöning för att komma bra till i serien.
  Okej, kan tänka mig att 1-4 får spela semifinaler, men allt annat än det är bara orättvist mot laget som vinner serien.

  Vi kan ju hypotetiskt vinna guld i år om vi bara har ett jävla flyt i slutspelet, det tycker jag är ett rätt konstigt system.
  Senast redigerad av Kung David den 2013-12-13 klockan 11:04.

 15. Följande medlem gillade det här inlägget av Kung David:


 16. #12
  Medlem
  Reg.datum
  Jun 2010
  Ort
  Västerort
  Hur vore det om vi utökade till 18-20 lag och sänkte antalet matcher från fem till tre matcher inbördes? I hockey är det många matcher men fem matcher mot samma lag är lite väl extremt. T.o.m derbyna blev urvattnade vid femte matchen.

  Jag anser att vi har kvalité nog att ha 18-20 elitlag. Till skillnad då från fotbollen...

 17. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av Crozz:


 18. #13
  Medlem dagottos avatar
  Gruppering
  EPA-åkande Wermlandsgnagare
  Reg.datum
  Mar 2011
  Ort
  Karlstad
  Citat Ursprungligen postat av Crozz Visa inlägg
  Hur vore det om vi utökade till 18-20 lag och sänkte antalet matcher från fem till tre matcher inbördes? I hockey är det många matcher men fem matcher mot samma lag är lite väl extremt. T.o.m derbyna blev urvattnade vid femte matchen.

  Jag anser att vi har kvalité nog att ha 18-20 elitlag. Till skillnad då från fotbollen...
  Exakt min tanke!

 19. #14
  Medlem
  Gruppering
  De Alm Kritiska
  Reg.datum
  Jul 2010
  Ort
  Norrtälje
  Från våran synvinkel: skulle vi klara dom ekonomiska kraven? klarar vi att komma över det lönegolv som nämns?

  hur ser SHL på oss, storstadslag sant, men samtidigt den näst lägsta? pubiksiffran i SHL. Finns det andra lag dom tycker bör ha vår plats. Kan dom se oss som ett solna lag utan godkänd arena och ge hovet till is apa?

  klarar vi ekonomin och dom andra SHL påhitten som kan hota oss så är vi ju ganska safe, åker vi ur i år kan vi ju bara ansöka om att flyttas upp igen.

  ser man sportsligt på det är det ju ganska många grejer som är underliga i dom här förslagen.

 20. #15
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2013
  Citat Ursprungligen postat av Happy Gilmore Visa inlägg
  Utökad liga, lönetak, bort med den förbannade kvalserien, War room m.m. Tycker nog att det låter helt ok faktiskt. Iaf betydligt bättre än vad vi har idag.
  Utökad liga genom Wild Card pga ekonomi
  Kvalserien försvinner men ändå svårare att gå upp

  "Låter helt ok"

 21. #16
  Medlem
  Gruppering
  DSM
  Reg.datum
  Nov 2011
  Ort
  Stockholm
  Jag är riktigt kluven.

  Kortsiktigt skulle det nog gynna AIKs existens men det skulle ju innebära ännu mindre publikintresse om det inte spelar någon roll egentligen om vi torskar massa matcher och matcherna ändå är nästintill betydelselösa.

  Som det ser ut nu så är ju alla matcher viktiga för oss därför att vi ligger där vi ligger. Det innebär ju också att publiken tycker det är roligare att gå på hockey när matchens utfall har en betydelse för laget.

  Tanken med lönetak är ju i praktiken riktigt bra för oss ( i dagsläget), men om man vänder på det och skulle säga att det blev samma regel i fotbollen så skulle det ju vara rent förkastligt för AIK.

  Istället för Lönetak kan man väl fan införa två transferfönster så inte lag som HV kan köpa spelare när dom vill fram till 31 januari, det skulle ju göra mer för sporten än att dom kan bränna 10 millar när dom inser att deras luftslott faller. Ett sommarfönster och ett kortare jul/vinterfönster är roligare.

 22. #17
  Medlem Konnes avatar
  Reg.datum
  Mar 2011
  Ort
  Råsunda
  På det stora hela ett uruselt förslag som skriker mindervärdeskomplex gentemot NHL. Ett rop på hjälp kan jag tycka.
  War room och strängare regler kring ekonomin, fine! Tänker bland annat på kommundoping osv.
  Att man tar bort kvalserien kan jag också gå med på. Låt dom 2 sämsta lagen bli nedflyttade direkt!

  Lönetak och lönegolv - kom igen... Så monstruösa löner har vi inte så det skulle behövas. I nuläget är det kanske bra för oss men jag tror det är illa på längre sikt för ligan .

  Dom på SHL (Swedish Hockey League som det så fint heter) snackar hela tiden om att "höja statusen och det internationella erkännandet" på ligan, för att göra det behövs klasspelare. Dessa drar hög lön.
  Statusen höjs inte för att man inför ett "wild card".

  Kortsiktigt gynnar inte detta oss men på längre sikt tror jag garanterat att vi kommer gagnas av det jag nämner ovan.
  Alltså: Jag tror inte vi kommer gynnas av att deras idiotier går igenom på lång sikt!

  Sen bör dom sluta med att blanda in fjantiga engelska ord.
  Senast redigerad av Konne den 2013-12-13 klockan 11:40. Anledning: Förtydligande. Blev ganska luddigt

 23. #18
  Medlem Björn Kindlunds avatar
  Gruppering
  A.I.K.
  Reg.datum
  Jun 2010
  Elitserien ska se ut så här (shl)

  1.slutspel
  2.
  3.
  4.
  5.
  6.
  7.
  8.
  ------------
  9. Kvalserie
  10. Kvalserie
  ---------------
  11. Åker ut
  12. Åker ut

  Allsvenskan
  1. Upp direkt
  2. Upp direkt
  -------------
  3. Kvalserie
  4. Kvalserie

  Alternativt att man kör 2 kvalserielag till, 2-4 och 9-11 gör upp i kval. 12 åker ur och 1 upp direkt.

 24. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av Björn Kindlund:


 25. #19
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Djursholm
  Tycker det absolut viktigaste hamnar i skymundan - nämligen att svenska lag måste börja få skäligt betalt när spelare plockas frikostligt från NHL och KHL. Men i det avseendet skiter ju givetvis Hockeyligan ned sig för att de har "en otroligt bra relation med NHL".

  Pinsamt. Lägg ned verksamheten.

 26. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av King:


 27. #20
  Medlem Kung Davids avatar
  Reg.datum
  Sep 2010
  Ort
  Nynäshamn
  Björn Kindlund

  Du menar att endast laget som vinner serien går till slutspel?

  Vore kanske inte så dumt. Laget som vinner serien får möta sina juniorer i bäst av sju matcher. Juniorerna får ha reflexvästar på sig så det inte blir någon förvirring.
  Senast redigerad av Kung David den 2013-12-13 klockan 12:07. Anledning: Glömde citering

Sidan 1 av 5 123 ... SistaSista

Liknande ämnen

 1. Svar: 83
  Senaste inlägg: 2016-12-15, 22:39
 2. Svar: 18
  Senaste inlägg: 2014-01-05, 03:10
 3. Svar: 66
  Senaste inlägg: 2013-08-02, 15:09
 4. Svar: 37
  Senaste inlägg: 2012-01-19, 16:41
 5. Ramsa: "Ta mig med till Norra Stå"
  Av and3n i forum AIK Fotboll
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2010-05-23, 18:59

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •