Sidan 1 av 2 12 SistaSista
Resultat 1 till 20 av 23

Ämne: Vår/Höst- kontra Höst/Vår-säsong

 1. #1
  Medlem
  Gruppering
  Fullast på Bussen
  Reg.datum
  Mar 2011

  Vår/Höst- kontra Höst/Vår-säsong

  AIK-basen skärper tonen – nu vill han bryta upp säsongen

  Var osäker på om vi hade en tråd för detta, jag kunde inte hitta någon.
  Hursom.
  Här har vi en diskussion jag tycker även vi kan föra här.

  Vad är fördelarna med Höst/Vår-säsong enligt artikeln?
  Jo, vi kommer i fas med transferfönstret. Men vad mer? Europa League sker väl ändå fortfarande på hösten vilket är rent utsagt värdelöst med Sveriges klimat (ping AIK - PSV).
  Ännu en nackdel med detta vore att AIK Fotboll skulle konkurrera ut AIK Hockey i mina ögon.
  För som vi alla vet har det länge varit så att när fotbollen väl dött och folks abstinens för AIK har börja smyga in på en så är det hockey som gäller. Lägger man fotbollssäsongen på våren kommer dessa antagligen inte ens snegla på hockeyn (om det nu inte resulterar i slutspel, jävla svin.)

  Jag skriver detta i ren stress då jag skall springa till en buss om fem minuter och har lite annat att göra.
  Diskutera!

  Mod: Flytta, radera, lås, gör vad fan du vill om detta postats/diskuteras på annan plats. (Ev. Arenafrågan..?)

 2. #2
  Medlem KennyPaveysDobbars avatar
  Gruppering
  DSM
  Reg.datum
  May 2010
  Svår fråga. Som Jens säger är det ett måste för att kunna konkurrera och utvecklas som liga. Nackdelen är väl att det kommer bli mer matcher på riktigt dåligt underlag. Skulle det gå att lösa bättre planer skulle jag inte tveka en sekund, men just nu vet jag inte faktiskt. Väldigt kluven i frågan.

 3. Följande medlem gillade det här inlägget av KennyPaveysDobbar:


 4. #3
  Medlem Hasss avatar
  Gruppering
  Mentala 2(27)
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Orminge
  Spela på naturgräs i början av januari skulle omöjligt funka.
  Konstgräsplanerna funkar och NA funkar. Men sen då?

  Vi har inte klimat för att kunna spela på vintern i sverige.
  Dessutom: Fotboll är en sommarsport. samtidigt kan kanske spanien och italien inte köra på sommaren för att det är för varmt. vad vet jag.
  Tycker upplägget är bra som det är.
  Det finns ju två transferfönster; sommar och vinter.
  Det enda som blir haltande är ju att laget som tar SM-guld kan vara ett hel annat lag efter två transferfönster när europaspelet börjar.

 5. #4
  Medlem
  Reg.datum
  Oct 2010
  Ort
  Stockholm
  Publiksiffrorna kommer nog sjunka i botten om vi spelar under den kalla tiden på året. I dom arenor där man kan stänga taket kan det väl funka, men nej tack. Fotboll ska vara till för folket och spelas under den tiden på året då folk kan tänka sig att gå på fotboll. Att spela vintertid i sverige, stå på örjans vall eller grimsta under vintern och sen avsluta säsongen och ha uppehåll när planerna blir bättre och värmen kommer. Aldrig i livet. Då har jag hellre vår dåliga Allsvenska.

  Mot den moderna fotbollen för fan.

 6. #5
  Medlem Ikaros Tasss avatar
  Gruppering
  АИК Солн
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Östermalm, Stockholm
  Att spela höst-vår vore ren idioti. Det är snarare övriga ligor som borde köra vår-höst.

  Skulle vi alltså göra oss av med årets bästa fotbollsväderctill förmån för något transferfönster? Vi måste inte sälja om vi inte vill. Således behöver inte en guldtrupp från tidigare år bli haltande när väl ett Europaspel drar igång ett halvår senare så länge inte klubben själva vill köpa/sälja spelare.

  Det räcker med att Svenska Cupen spelas höst-vår, så ett starkt lag går in i Europa League senare under sommaren.

 7. Följande medlem gillade det här inlägget av Ikaros Tass:


 8. #6
  Medlem Puritys avatar
  Gruppering
  Råsundafetto
  Reg.datum
  Apr 2011
  Ort
  Kungsholmen
  Personligen tycker jag inte det vore helt fel att spela höst/vår. Problemet med att göra det i Sverige är ju, som alla vet, klimatet. Bara för AIK nu har förutsättningarna för att hålla planen bra vintertid samt kan hålla en behaglig temperatur på arenan för publiken även i december och januari så innebär ju det inte att alla kan det. I dagsläget är detta en icke-diskussion med anledning av detta då det bara är AIK (och snart hifdif) som kommer kunna erbjuda bra förutsättningar för att spela höst/vår pga dess moderna arenor.

  Tänk dig att åka till Rambergsvallen eller Kopparvallen i januari med -10 grader. Vi supportrarna kommer ju vallfärda dit med de förutsättningarna! Nej. Än så länge som sagt så finns det enligt mig ingen anledning att byta speldatum för säsongen.

 9. #7
  Medlem LarSSas avatar
  Reg.datum
  Jul 2010
  Om vi bortser från det enkla faktum att vi inte har vädret för att spela höst/vår så är det knappast något som kommer leda till några sportsliga fördelar. Att vi inte spelar höst/vår är en fördel för svenska lags Europacupspelande. Att vi går in i kvalet med flera tävlingsmatcher i benen mot lag som är uppe i försäsong är en klar fördel vi skulle bli av med. Det enda som vore vettigt med att ändra till höst/vår är att serien och cupen då skulle komma i fas, men då tycker jag en vettigare lösning vore att flytta (tillbaks) cupen.

 10. #8
  Medlem
  Reg.datum
  Jul 2010
  Ort
  Stockholm
  Hoppas Sverige sitter lugnt i båten, det kanske löser sig automatiskt om Blatter får igenom sitt förslag
  Blatter föreslår säsong som den svenska | Fotboll | Senaste nytt | Expressen - Allsvenskan, Premier League och Serie A

 11. #9
  Medlem Solna Stads avatar
  Gruppering
  A.I.K.
  Reg.datum
  Nov 2011
  Stäng tråd.

  Tycker det är rena nonsens att vi skulle byta till höst/vår. Vi har ett stort försprång när vi kvalar till CL/EL om vi kör vår/höst.
  Tänk att åka till rambersvallen i mitten på januari. Good luck with dat Jensan.

 12. Följande medlem gillade det här inlägget av Solna Stad:


 13. #10
  Medlem
  Reg.datum
  Jul 2010
  Ort
  Stockholm
  Varför skulle vi stänga en tråd som handlar om ett högst aktuellt uttalande av en ledande person i AIK?
  Det är väl ett bra sätt att visa att (förhoppningsvis) en stor del av oss supportrar är emot hans förslag! Jag är det definitivt, av flera anledningar, som andra redan har skrivit om.

 14. #11
  Medlem
  Reg.datum
  Nov 2012
  Hej,

  Är HIFare och som ni vet tycker även min klubb att Allsvenskan ska gå över till höst/vår som vi faktiskt spelade i Sverige fram till säsongen 1957/1958. Till skillnad från er är jag dock helt med klubbarna om att detta är nödvändigt! Ni verkar dock ha fått en del saker fel här när ni disskuterar ämnet.

  Nej, höst/vår innebär inte att vi ska spela genom hela vintern. Det gör man nästan enbart i England och Belgien. Övriga Europa har ett uppehåll under vintern som brukar börja i slutet av november mitten av december och sedan återstarta i februari eller mars. Något sådant hade givetvis också varit modellen för Allsvenskan. I år hade vi kanske spelat fram till nästa helg och sedan återstart i mars. Så jävla stor skillnad mot vad vi spelar nu är det egentligen inte. Man gör detta i Ryssland, Ukraina och Polen som inte har så mycket varmare vinterhalvår än er uppe i Stockholm……

  Har vi egentligen en fördel med vår/höst när det kommer till europaspel? I år när både ni och vi gick till gruppspel i EL hade vi precis haft ett uppehåll från den 23 maj till den 2 juli, när vi gick till CL 2000 hade det precis varit uppehåll en månad…….. Dessutom kommer Allsvenskan om vi spelar höst vår ändå börja ett par veckor eller till och med en månad tidigare än de flesta andra ligor i europa så helt försvinner det inte om ni nu tror att det var anledningen till att ni slog ut Lech Poznan och CSKA Moskva.

  Vi har ju också ”naturliga” uppehåll under sommaren pga EM, VM och U-21 EM. Jag ser bara fördelar med att spela 2-3 veckor längre på hösten och börja 2-3 veckor tidigare på våren. Du kommer i fas med transferfönster, landslagsuppehåll och mästerskap, UEFAS turneringar mm. När sedan vi har infrastrukturen på plats snart med bättre arenor så är tiden inne. Jag är dessutom helt övertygad om att man kan spela höst/vår på gräs och inte plast. Det handlar bara om vad SvFF och vad SEF vill med Allsvenskan! Vill vi ta steget fullt ut till en riktig proffsliga eller vill vi fortsätta i vår egen ankdam……….

 15. #12
  Medlem Hasss avatar
  Gruppering
  Mentala 2(27)
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Orminge
  Du har mycket rätt i det du säger, men det hänger då på just som sagt arenorna.
  Vidare måste produkten Allsvenskan bli BRA mycket mer attraktiv för att kunna lura ut gemene man till läktaren i svinblåsig novemberkväll på Olympia. Eller en slaskig vårsöndag på Grimsta IP. Eller ett snötungt Norrporten.
  som du säger så hänger det på vad förbunden vill. Med tanke på den häxjakt SvFF haft på supportrar de senaste åren ser jag dock inga ljusglimtar. Men de kanske också når "the age of reason" i sinom tid.

  fast åas är jag inte säker på om jag vill ha ett uppehåll på 3 månader.

 16. #13
  Medlem Nidhöggs avatar
  Gruppering
  Livstidsmedlem i AIK + BA
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Peking

  Sv: Vår/Höst- kontra Höst/Vår-säsong

  Citat Ursprungligen postat av 1907 Visa inlägg
  Nej, höst/vår innebär inte att vi ska spela genom hela vintern. Det gör man nästan enbart i England och Belgien. Övriga Europa har ett uppehåll under vintern som brukar börja i slutet av november mitten av december och sedan återstarta i februari eller mars. Något sådant hade givetvis också varit modellen för Allsvenskan. I år hade vi kanske spelat fram till nästa helg och sedan återstart i mars. Så jävla stor skillnad mot vad vi spelar nu är det egentligen inte. Man gör detta i Ryssland, Ukraina och Polen som inte har så mycket varmare vinterhalvår än er uppe i Stockholm……
  Jag ser bara fördelar med att spela 2-3 veckor längre på hösten och börja 2-3 veckor tidigare på våren.
  Jaha, så om det bara är 2-3 veckors skillnad, vad spelar det då för roll om man börjar eller avslutar säsongen på våren?
  Ligg på SvFF om att förlänga säsongen på våren och hösten så är vi där, sen kvittar det väl om man lyfter bucklan innan eller efter nyår?

  Sen minns väl alla hur det gick senast förbundet drog igång säsongen tidigare med påföljande publiknedgång..

 17. #14
  Medlem
  Reg.datum
  Nov 2012
  Nidhögg,

  Skillnaden är ju just den att vi kommer i fas med övriga europa när det kommer till transferfönster, landskampsuppehåll och mästerskap samt UEFAs turneringar som CL och EL. Detta gör mer skillnad än du kan tro för våra klubbar. Dessutom tror jag att publiksiffrorna i seriestarten i juli hade ökat samt publiksiffrorna i maj/juni när det är guldstrid. När det kommer till matcherna i november med kallt väder och blåsigt så handlar det om 2-3 hemmamatcher per klubb. Tror du vädret idag stoppar folk från er match?

  Om man ska spela höst/vår finns det så klart en del problem som måste lösas med lägre serier, att alla lag fixar kvalité på plan och arena etc. Och kanske får man se över antalet lag som ska spela i Allsvenskan om kraven är för höga för alla snyltare som gefle mfl.

  Det hela handlar om vad vi vill med Allsvenskan? Vill vi klättra på europarankingen eller är vi nöjda med att pendla mellan plats 28-23? Vill ert AIK eller mitt HIF på allvar satsa mot att regelbundet spela gruppspel i CL eller EL och ha ambitionen att gå vidare?
  Senast redigerad av 1907 den 2012-11-22 klockan 11:34.

 18. #15
  Medlem Hasss avatar
  Gruppering
  Mentala 2(27)
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Orminge
  Helt klart intressant frågeställning. Ska väl poängtera att detta är inget som kommer kunna genomföras de närmsta 5-10 åren iom att främst arenorna måste anpassas.

 19. #16
  Medlem Affes avatar
  Gruppering
  Fullast På Bussen
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Hässelby
  Mycket intressant ändå. Bästa tiden att gå på fotboll blir ju isf i början av säsongen och slutet. Som det är nu är peaken nånstans mitt i, dessuom har vi ett uppehåll precis då. Att börja säsongen i slutet på Juli och avsluta i slutet på Maj vore ju, såklart, bättre ur ett större perspektiv, men som Hass skriver ovan blir det ju svårt inom de närmsta åren då arenorna helt enkelt inte håller måttet ännu. Tror dock att detta absolut kan ändras inom 10 år.

 20. #17
  Medlem
  Reg.datum
  Nov 2012
  Tänkte kolla läget vad ni tänker om detta nu? Nu var det ju cupmatcher från början av mars som verkar ha uppskattats av de felsta klubbar och supportrar. Hade också varit rätt skönt att ha lika långt transferfönster som övriga europa nu på sommaren istället för att inte kunna ersätta en såld spelare efter den 11/8....

 21. #18
  Medlem
  Reg.datum
  Jan 2013
  Det enda jag vill inflika med i denna tråd är att det är så jävla larvigt detta med vår/höst-säsong.

  Jag menar, fotboll är en sport som gör sig bäst på sommaren. När det då är sommar i detta land där det är varmt 3-4 månader om året, så väljer man att lägga en jävla massa uppehåll mitt under sommaren. Det är ju DÅ som det skall vara som flest matcher enligt mig. Riktiga fjantfasoner att istället få spela 3 matcher i höstregnet, vilket förvisso kan vara lite halvcharmigt då och då, men fotbollsmatcher under högsommaren är ju att föredra. Jag kan förstå att man vill lägga ett litet break under sommaren ifall det är fotbolls-VM och ifall det är många i den inhemska ligan som spelar i de lagen som ställer upp i VM/EM, men faktum är att det typ är 2-3 spelare, varav Taco-Anders är en av dem, som fått spela EM/VM från våran liga de senaste åren. Nej, då borde det varit en lång paus under Allsvenskan nu när Borges var borta på Gold Cup, det har ju varit lika stor mängd spelare som saknats detta år, precis som under EM/VM-åren.

  Larvigt. Ge oss fotboll under sommaren.

 22. #19
  Supermoderator Vasas avatar
  Gruppering
  Kritiker
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Vasastan
  Citat Ursprungligen postat av fweewea Visa inlägg
  Det enda jag vill inflika med i denna tråd är att det är så jävla larvigt detta med vår/höst-säsong.

  Jag menar, fotboll är en sport som gör sig bäst på sommaren. När det då är sommar i detta land där det är varmt 3-4 månader om året, så väljer man att lägga en jävla massa uppehåll mitt under sommaren. Det är ju DÅ som det skall vara som flest matcher enligt mig. Riktiga fjantfasoner att istället få spela 3 matcher i höstregnet, vilket förvisso kan vara lite halvcharmigt då och då, men fotbollsmatcher under högsommaren är ju att föredra. Jag kan förstå att man vill lägga ett litet break under sommaren ifall det är fotbolls-VM och ifall det är många i den inhemska ligan som spelar i de lagen som ställer upp i VM/EM, men faktum är att det typ är 2-3 spelare, varav Taco-Anders är en av dem, som fått spela EM/VM från våran liga de senaste åren. Nej, då borde det varit en lång paus under Allsvenskan nu när Borges var borta på Gold Cup, det har ju varit lika stor mängd spelare som saknats detta år, precis som under EM/VM-åren.

  Larvigt. Ge oss fotboll under sommaren.
  Problemet med att lägga matcher på sommaren är att folk knappt är hemma. Stockholm är i stort sätt folktomt nu (förutom pride & turister).

  Ser inget problem med att ha uppehåll under högsommaren, men det skapas fort en sorts abstinens.

 23. #20
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  I år hade vi ett kortare uppehåll i början av juni medan lagen vars arenor användes under EM hade sin "semester" i juli istället vilket fick tabellen att halta ordentligt. Urbota korkat i mina ögon att inte alla lag kunde ha ett kortare uppehåll SAMTIDIGT i juli under EM. Då hade vi sluppit den haltande tabellen och vi hade sluppit matcher under värsta semestertiderna då publiksiffrorna sjönk ganska rejält.

 24. Följande medlem gillade det här inlägget av Emil:


Sidan 1 av 2 12 SistaSista

Liknande ämnen

 1. AIK - Philadelphia Flyers (I höst, kanske)
  Av Hcore i forum Hockeymatcher
  Svar: 9
  Senaste inlägg: 2012-02-04, 23:02

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •