Sidan 3 av 3 FörstaFörsta 123
Resultat 41 till 46 av 46

Ämne: Silly Season 2019 - AIK

 1. #41
  Medlem
  Reg.datum
  Mar 2012
  Citat Ursprungligen postat av Itchy Visa inlägg
  1. Ja, vi får förmodligen mer pengar att röra oss med inom snar framtid (om vi inte följer upp SM-guldet med en floppsäsong likt 2010), och självfallet kommer det påverka lagbygget i viss utsträckning. Men på sikt tror jag ändå inte det påverkar i så stor utsträckning som du tror, främst av två skäl:

  a) Även spelarlönerna stiger i relativt stadig takt och kommer, på inte alltför lång sikt, hinna ikapp budgetökningen. Skillnaderna i lönebudget kommer alltså inte ha alltför stor påverkan på spelartruppens nivå. För detta måste vi göra som Malmö och ta oss till europeiskt gruppspel några år i rad.

  b) De ökade prissummor och TV-avtal du nämner innebär självfallet också en större budget för alla andra klubbar, såväl allsvenska som jämnstora europeiska, med vilka vi konkurrerar om spelare. Detta innebär att ökningarna inom såväl spelarlöner som sign on-bonusar, samt övriga kontraktsförmåner, påskyndas. Vi blir inte mycket mer konkurrenskraftiga när alla får större ekonomiska muskler.

  2. Trots större budget kan jag fortfarande inte berättiga fem stycken ytterbackar, där samtliga dessutom håller tillräckligt hög allsvensk klass för att vara ordinarie.
  Alla ligor får inte större muskler bara för att SEF börjat prioritera kommersiella intäkter. Våra gamla avtal var rent ut sagt usla jämfört med Norge/Danmark. Det är ett skämt att Skandinaviens största lag bara får ca 17,8 Mkr jämfört med de ca 35 Mkr som Rosenborg fick ifjol. Sverige är en nästan dubbelt så stor marknad. Styrkeförhållanden borde varit de omvända. Nya lagar gör det också möjligt för SEF att dumpa Svenska Spel till förmån för Unibet. Som jag ser det så närmar vi oss våra nordiska grannländer och resten av kontinenten. Vi kan bara tredubbla våra intäkter på kort tid för att de gamla avtalen knappt var marknadsmässiga.

  Om du lägger till 30-40 Mkr på vår normala omsättning så får du en budget som är större än den som Rosenborg har (ca 170 Mkr/år). Jag skulle bli förvånad om inte det syns i truppen framöver. Givetvis kommer lönerna generellt att öka när alla lag får mer pengar att röra sig med. Särskilt på längre sikt. Men jag ser också att de markanta skillnaderna mellan topplag och bottenlag, som stiger från ca 8 Mkr till dryga 20 Mkr, ger en ännu mer skiktad serie framöver. Storklubbarna är redan mycket rikare. Småklubbarna får en stabilare ekonomi, men deras intäkter är för låga i övrigt. Några få lag med djupa kistor håller än så länge hyfsat jämna steg. Men de sämre lagen är redan idag chanslösa i AS. Vad gäller övriga klubbar i Europa, så är det rätt få lag utanför de största ligorna som omsätter 200 Mkr utan EL-gruppspel/spelarförsäljningar. Ännu färre kan konkurrera med ett publiksnitt på 23 606 åskådare. Jag tror att vår attraktionskraft är relativt god. Det är ungefär på den nivån vi lär vara när de nya avtalen börjar gälla.

  Slutligen räknar jag inte Europa som en del av vår budget. Det är en viktig målsättning 2019, av skälen som du själv nämner. Utan det jag pratar om är tidigarelagda investeringar. Nödvändiga investeringar som ska ta oss ut i CL-gruppspel. Riskerna är lägre än någonsin tidigare, vi lär också få loss mycket kapital när Koffe/Linnér säljs utomlands och tänk dig själv att vi lägger 50 Mkr på en 3-4 spelare. Där snackar vi stjärnvärvningar i en högre skola. Såna som vi behöver för att gå till CL. MFF hade aldrig lyckats utan Rosenberg. Det är väl det jag är inne på.

 2. #42
  Medlem Itchys avatar
  Reg.datum
  Sep 2012
  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Alla ligor får inte större muskler bara för att SEF börjat prioritera kommersiella intäkter.
  Självklart inte, men det var inte det jag menade heller. Du blandar ihop två olika saker. Jag ska förklara.

  I ditt föregående inlägg nämnde du två ekonomiska skillnader:

  1. Prispengar från UEFA
  "Bara att kvalificera sig till playoff ger 8 miljoner euro i prispengar (5 miljoner euro för att du åker ut + 3 miljoner euro för att du kvalificerar dig för EL-gruppspel)."
  (Här nämner du förvisso inte uttryckligen en ökning från UEFAs sida, men det var så jag tolkade din formulering. Men du kanske bara menade en ny chans för just oss som CL-kvalar för första gången på länge.)
  Det är jämnstora europeiska klubbar som förväntas gå ungefär lika långt och därmed få en lika stor del av den kakan. Dessutom är det främst jämnstora europeiska klubbar som, likt oss, kommer känna av den skillnaden, då ökade prissummor brukar vara en droppe i havet för de större.

  2. TV-avtal från SEF
  "Samtidigt räcker det för oss att komma 3:a i AS 2019 för att vi ska vara garanterade maxbeloppet i det nya TV-avtalet som träder i kraft 2020 (+23 Mkr jämfört med idag). SEF:s nya avtal är tillsammans värda ca 750 mkr per säsong (jämfört med ca 250 mkr idag)."
  Pengarna från det nya TV-avtalet går ju samtliga allsvenska klubbar tillhanda. Visserligen får inte alla lika mycket, men de högre placerade lagen (som därmed får mer pengar) har generellt sett även en större budget, så den relativa ökningen blir fortfarande hyfsat likvärdig.

  Med anledning av detta nämnde även jag båda dessa ekonomiska tillskott i min text:
  "De ökade prissummor och TV-avtal du nämner innebär självfallet också en större budget för alla andra klubbar, såväl allsvenska som jämnstora europeiska, med vilka vi konkurrerar om spelare."

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Våra gamla avtal var rent ut sagt usla jämfört med Norge/Danmark. Det är ett skämt att Skandinaviens största lag bara får ca 17,8 Mkr jämfört med de ca 35 Mkr som Rosenborg fick ifjol. Sverige är en nästan dubbelt så stor marknad. Styrkeförhållanden borde varit de omvända.
  Vi har väl ett girigare fotbollsförbund I guess. :/

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Inom en snar framtid kommer vår normala lönebudget öka från 70 mkr/år till 100 mkr/år.
  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Om du lägger till 30-40 Mkr på vår normala omsättning så får du en budget som är större än den som Rosenborg har (ca 170 Mkr/år).
  Vet inte varifrån du får dessa siffror, men de stämmer iallafall inte överens med varandra. Själv har jag svårt att spekulera i exakta summor då jag inte vet vad som är rimligt.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Jag skulle bli förvånad om inte det syns i truppen framöver. Givetvis kommer lönerna generellt att öka när alla lag får mer pengar att röra sig med. Särskilt på längre sikt.
  Det är på mellanlång sikt jag menar, för på kort sikt kommer skillnaderna självfallet vara kännbara.
  Spelarlönerna ökar dock i en fastare takt än budgettillskotten, varför mellanskillnaden snart äts ikapp. När sedan övriga jämförbara klubbar (med vilka vi konkurrerar om spelare) får likvärdig budgettillökning, påskyndas även tidigare nämnda ökning av spelarlöner, såväl som andra spelarförmåner, vilket gör att mellanskillnaden krymper än snabbare.
  Vi behöver alltså inte ens tala om särskilt lång sikt för att nivåskillnaden i truppen knappt ska vara kännbar längre, tyvärr. För det krävs att vi tar samma steg som Malmö och avancerar till de europeiska gruppspelen några år i rad.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Men jag ser också att de markanta skillnaderna mellan topplag och bottenlag, som stiger från ca 8 Mkr till dryga 20 Mkr, ger en ännu mer skiktad serie framöver.
  Hänvisar än en gång till det jag skrev tidigare, om hur den relativa ökningen fortfarande blir hyfsat likvärdig.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Vad gäller övriga klubbar i Europa, så är det rätt få lag utanför de största ligorna som omsätter 200 Mkr utan EL-gruppspel/spelarförsäljningar.
  Allt beror ju på vilka du väljer att jämföra med. Kvarstår gör de där jämnstora europeiska klubbarna som vi alltså kan jämföra oss samt konkurrera med, precis som jag sa.
  Väljer vi sedan att jämföra med de du här uteslutit (som någorlunda ofta avancerar till europeiskt gruppspel) så har de, utöver det uppenbara budgettillskottet, även själva Europaspelet att locka med, vilket är en attraktionskraft i sig självt.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Ännu färre kan konkurrera med ett publiksnitt på 23 606 åskådare.
  Årets hemmasnitt var 23 664 åskådare/match. ;)

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Jag tror att vår attraktionskraft är relativt god. Det är ungefär på den nivån vi lär vara när de nya avtalen börjar gälla.
  Precis det jag menar! Den attraktionskraft vi har idag är ungefär den vi kommer hålla efter de nya avtalens inträde.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Riskerna är lägre än någonsin tidigare
  Varför bedömer du riskerna vara lägre just i år?
  I övrigt instämmer jag med ditt sista stycke.

 3. #43
  Medlem
  Reg.datum
  Mar 2012
  Citat Ursprungligen postat av Itchy Visa inlägg
  Lång text
  Prispengar från UEFA

  Det här är en Silly Season-tråd och jag spånar kring vår framtida CL-satsning. UEFA:s groteskt höga prispengar är anledningen till att jag tror på en mycket offensiv satsning 2019. Kolla bara på namnen det ryktas om: Lustig, Haksabanovic, Isak m.fl.

  Aldrig i livet att vi har råd med dessa spelare också. Vår trupp är redan larvigt dyr. Mina jämförelser med andra lag är ett svar på det du skrev. Egentligen inte det jag hade tänkt diskutera. Det är egentligen rätt ointressant att jämföra med andra lag i andra ligor. Mitt fokus ligger på AIK. Jag såg dock att Rosenborg enbart budgeterade för en omsättning på 170 mkr ifjol (faktiskt resultat var dock på 300 Mkr+) och vi ligger emellanåt på 140-150 Mkr.

  SEF:s nya avtal

  Avtalet är intressant av två skäl. För det första så kan vi konstatera att 2019 blir ett budgetmässigt övergångsår; från en ekonomisk verklighet till en annan. SEF:s pengar är en fast intäkt. Det utgör en av våra mest förutsägbara budgetposter. Med samma fördelningsnyckel som idag så ger det nya avtalet någonstans kring 50 Mkr (istället för 17 Mkr). Utöver TV-pengar så ska alla klubbar också få ta del av ökade sponsorintäkter. Exakt siffra är svår att uppskatta. Men det är känt att SEF:s totala intäkter ökar från ca 250 Mkr/år till 750 Mkr/år.

  För det andra så förväntas AIK inleda 2019 med att sälja Kristoffer Olsson dyrt. Kanske blir vi av med ytterligare några spelare. Eftersom försäljningarna bokförs i januari så inleder vi året med ett rejält tillskott i kassan.

  Här börjar min spekulation:

  Om AIK siktar på att försvara SM-guldet och kvalificera sig till Champions League så är jag övertygad om att 2019 års satsning blir den fetaste någonsin. Man hör bara rykten om svindyra nyförvärv som Lustig, Haksabanovic, Isak, Hrgota m.fl. Jag kan inte se att vi har råd med detta utan att budgetera för extremt stora driftsunderskott (säg -50 Mkr). Så har vi jobbat i flera säsonger nu. Driftsunderskotten finansieras helt av försäljningar ut (säg + 60 Mkr) och består mestadels av stora övergångssummor och väl tilltagna sign-on bonusar. Det är egentligen investeringar som främst tillfaller den enskilda spelaren. Jag tänker mig att vi lägger alla dessa pengar på 3-4 nyförvärv. Deras framtida, löpande lönekostnader, täcks av den höjda budgetnivån. Det finns ett stort outnyttjat löneutrymme som vi kan göra anspråk på i förväg. Jag misstänker att det är vad vi planerar att göra för att äntligen ta oss tillbaka till CL-gruppspelet igen.

  Såna här investeringar är riskabla för att kontraktsvärdet ska finansieras över flera säsonger. Man kan dra på sig större personalkostnader än vad man har råd med. Ett sämre år kan det få stora ekonomiska konsekvenser. Men 2019 är speciellt på det sättet. När vi sålt Koffe m.fl. får vi återigen in en massa kapital vi inte behöver på bankkontot. AIK har ytterst små finansiella risker (t.ex. banklån, egen arena). Men vårt truppbygge är också så långt framme att pengarna helst ska läggas på ett fåtal spelare. Vi behöver inte en helt ny trupp. Det är spets vi letar efter. Spets innebär dock höga löner, särskilt i den här prisklassen. Budgeten ska dock justeras upp redan till 2020 så det finns garanterat ett outnyttjat löneutrymme vi kan reservera för just det ändamålet. Den effekten uppstår endast under övergångsperioder (t.ex. vid uppflyttning till AS).

  Över tid kommer löneutrymmet försvinna på naturlig väg. Men just nu är det outnyttjat. Sen har jag ärligt talat inte reflekterat så mycket över hur TV-avtalen kommer förändra maktbalansen inom AS. Jag tror att det får stor effekt. Redan skiftet från det gamla TV-avtalet till det vi har idag gjorde serien mer ojämn. Ännu värre blev det när vi fick nya arenor. Nu kommer ytterligare ett tillskott som stärker toppen mer än botten. Jag har svårt att se hur det inte skulle påverka.

 4. #44
  Medlem Itchys avatar
  Reg.datum
  Sep 2012
  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Det är egentligen rätt ointressant att jämföra med andra lag i andra ligor. Mitt fokus ligger på AIK.
  Det är högst relevant att titta på andra, jämnstarka, jämförbara lag på den europeiska marknaden då det är med dessa vi konkurrerar om spelare! På samma sätt som vi (förhoppningsvis) tar del av "UEFA:s groteskt höga prispengar" så gör även de det, vilket innebär att vår konkurrenskraft (vilken är avgörande när vi ska locka nya spelare) förblir densamma i förhållande till motståndet mot vilket vi konkurrerar.

  Beträffande SEF och de ökade intäkterna med start 2020 så stämmer det du skriver, men det gäller ju inte bara oss utan samtliga allsvenska lag. Alltså blir vi fortfarande inte mer konkurrenskraftiga då konkurrenskraft mäts relativt jämfört med de du konkurrerar mot.

  För att bli mer konkurrenskraftiga måste vi kvala till europeiskt gruppspel några år i rad. skulle vi, likt MFF och FCK, tillhöra en helt annan liga på den nordiska marknaden.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Om AIK siktar på att försvara SM-guldet och kvalificera sig till Champions League /.../
  Det tror jag tyvärr blir omöjligt. Att göra det du nämner som "bara" i ett tidigare inlägg (ta oss till playoff i CL-kvalet samt sluta topp tre i AS) tror jag redan där blir oerhört svårt.
  Beträffande resten av det du skriver i samma stycke så har jag inte stenkoll på de ekonomiska bitarna du nämner, så jag förlitar mig på att du har det. Oavsett så hoppas jag att din analys där stämmer.

  Håller med dig angående riskerna, men är det nån gång vi har råd att ta dem så är det nu, precis som du säger. Sen är Björn den bästa sportchef vi haft på många år vad gäller att inte gambla med klubbens ekonomi, och det är mycket tack vare honom som vi gått från bergochdalbana till stabilt topplag. Han är inte i närheten lika bra på att sälja som Bosse, men beträffande ansvarsfullt vägande av investeringar så litar jag på Björns omdöme.

  Skillnaden mellan våra texter är dock att jag ser längre än bara 2019-20. På medellång sikt kommer löner, sign on-bonusar och andra spelarförmåner att komma ikapp då dessa avancerar i fastare takt än budgetökningarna. Då kommer de budgettillskott vi nu står inför inte längre att räcka för en starkare spelartrupp.
  Om den satsning du nämner lyckas och vi kvalar in till europeiskt gruppspel några år i rad, ja då kommer vi ta det där steget som jag talar om och kunna bibehålla en högre nivå på vår spelartrupp över tid. Annars kommer vi tvingas sälja våra dyrast avlönade spelare (dvs. de spelare vi köper nu) för att ha råd, och återgå till ungefär den nivå vi håller idag.
  Se CL-satsningarna '99 som ett bra exempel på vad jag menar.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Över tid kommer löneutrymmet försvinna på naturlig väg.
  Precis det jag menar.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Sen har jag ärligt talat inte reflekterat så mycket över hur TV-avtalen kommer förändra maktbalansen inom AS. Jag tror att det får stor effekt.
  Storlagen får en större del av kakan än småklubbarna, ja, och det med all rätt. Det är ju storlagen som står för attraktionskraften som bringat dessa intäkter från första början.
  Men storlagen har generellt sett också en starkare ekonomi än småklubbarna. Det relativa budgettillskottet blir alltså mer eller mindre likvärdigt sett till respektive klubbs ekonomi, varför jag tror det blir viss effekt, men inte särskilt stor sådan.
  Den stora skillnaden i de allsvenska klubbarnas ekonomiska muskler lär fortsatt ligga i vilka lag som kontinuerligt kvalar till Europa och inte i TV-avtalet. TV-avtalet lär snarare gynna oss alla relativt jämlikt.

 5. #45
  Medlem Itchys avatar
  Reg.datum
  Sep 2012
  Har flera gånger de senaste dagarna nämnt att vi kommer behöva kvala in till de europeiska gruppspelen några år i rad för att ta nästa stora kliv ekonomiskt och konkurrenskraftigt.

  Tidigare i eftermiddags fattade UEFA några beslut som kommer påverka våra förutsättningar kraftigt!
  Vill inte sabba tråden med OT-snack, varför jag istället skapade en ny tråd för detta ämne. Läs mer här - UEFA godkänner ny klubblagsturnering.

 6. #46
  Medlem
  Reg.datum
  Dec 2014
  Undrar om inte Carlos Strandberg kanske vill flytta på sig när han nu fått spela endast 11 minuter i Europa League efter Antonsson kommit in.

Sidan 3 av 3 FörstaFörsta 123

Liknande ämnen

 1. Silly Season 2016 - AIK
  Av Vasa i forum AIK Fotboll
  Svar: 2505
  Senaste inlägg: 2016-09-03, 21:52
 2. Silly Season - (Allsvenskan)
  Av Johan1891 i forum AIK Fotboll
  Svar: 662
  Senaste inlägg: 2015-08-16, 22:54
 3. Silly Season 2013
  Av KennyPaveysDobbar i forum AIK Fotboll
  Svar: 2013
  Senaste inlägg: 2013-11-02, 21:11
 4. Silly season i elitserien 12/13
  Av BrommaGnagare i forum Övrig sport
  Svar: 76
  Senaste inlägg: 2012-10-25, 17:54
 5. Silly Season 10/11
  Av Eric i forum AIK Ishockey
  Svar: 302
  Senaste inlägg: 2011-03-03, 12:33

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •