Sidan 3 av 6 FörstaFörsta 12345 ... SistaSista
Resultat 41 till 60 av 116

Ämne: Silly Season 2019 - AIK

 1. #41
  Medlem
  Reg.datum
  Mar 2012
  Citat Ursprungligen postat av Itchy Visa inlägg
  1. Ja, vi får förmodligen mer pengar att röra oss med inom snar framtid (om vi inte följer upp SM-guldet med en floppsäsong likt 2010), och självfallet kommer det påverka lagbygget i viss utsträckning. Men på sikt tror jag ändå inte det påverkar i så stor utsträckning som du tror, främst av två skäl:

  a) Även spelarlönerna stiger i relativt stadig takt och kommer, på inte alltför lång sikt, hinna ikapp budgetökningen. Skillnaderna i lönebudget kommer alltså inte ha alltför stor påverkan på spelartruppens nivå. För detta måste vi göra som Malmö och ta oss till europeiskt gruppspel några år i rad.

  b) De ökade prissummor och TV-avtal du nämner innebär självfallet också en större budget för alla andra klubbar, såväl allsvenska som jämnstora europeiska, med vilka vi konkurrerar om spelare. Detta innebär att ökningarna inom såväl spelarlöner som sign on-bonusar, samt övriga kontraktsförmåner, påskyndas. Vi blir inte mycket mer konkurrenskraftiga när alla får större ekonomiska muskler.

  2. Trots större budget kan jag fortfarande inte berättiga fem stycken ytterbackar, där samtliga dessutom håller tillräckligt hög allsvensk klass för att vara ordinarie.
  Alla ligor får inte större muskler bara för att SEF börjat prioritera kommersiella intäkter. Våra gamla avtal var rent ut sagt usla jämfört med Norge/Danmark. Det är ett skämt att Skandinaviens största lag bara får ca 17,8 Mkr jämfört med de ca 35 Mkr som Rosenborg fick ifjol. Sverige är en nästan dubbelt så stor marknad. Styrkeförhållanden borde varit de omvända. Nya lagar gör det också möjligt för SEF att dumpa Svenska Spel till förmån för Unibet. Som jag ser det så närmar vi oss våra nordiska grannländer och resten av kontinenten. Vi kan bara tredubbla våra intäkter på kort tid för att de gamla avtalen knappt var marknadsmässiga.

  Om du lägger till 30-40 Mkr på vår normala omsättning så får du en budget som är större än den som Rosenborg har (ca 170 Mkr/år). Jag skulle bli förvånad om inte det syns i truppen framöver. Givetvis kommer lönerna generellt att öka när alla lag får mer pengar att röra sig med. Särskilt på längre sikt. Men jag ser också att de markanta skillnaderna mellan topplag och bottenlag, som stiger från ca 8 Mkr till dryga 20 Mkr, ger en ännu mer skiktad serie framöver. Storklubbarna är redan mycket rikare. Småklubbarna får en stabilare ekonomi, men deras intäkter är för låga i övrigt. Några få lag med djupa kistor håller än så länge hyfsat jämna steg. Men de sämre lagen är redan idag chanslösa i AS. Vad gäller övriga klubbar i Europa, så är det rätt få lag utanför de största ligorna som omsätter 200 Mkr utan EL-gruppspel/spelarförsäljningar. Ännu färre kan konkurrera med ett publiksnitt på 23 606 åskådare. Jag tror att vår attraktionskraft är relativt god. Det är ungefär på den nivån vi lär vara när de nya avtalen börjar gälla.

  Slutligen räknar jag inte Europa som en del av vår budget. Det är en viktig målsättning 2019, av skälen som du själv nämner. Utan det jag pratar om är tidigarelagda investeringar. Nödvändiga investeringar som ska ta oss ut i CL-gruppspel. Riskerna är lägre än någonsin tidigare, vi lär också få loss mycket kapital när Koffe/Linnér säljs utomlands och tänk dig själv att vi lägger 50 Mkr på en 3-4 spelare. Där snackar vi stjärnvärvningar i en högre skola. Såna som vi behöver för att gå till CL. MFF hade aldrig lyckats utan Rosenberg. Det är väl det jag är inne på.

 2. #42
  Medlem Itchys avatar
  Reg.datum
  Sep 2012
  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Alla ligor får inte större muskler bara för att SEF börjat prioritera kommersiella intäkter.
  Självklart inte, men det var inte det jag menade heller. Du blandar ihop två olika saker. Jag ska förklara.

  I ditt föregående inlägg nämnde du två ekonomiska skillnader:

  1. Prispengar från UEFA
  "Bara att kvalificera sig till playoff ger 8 miljoner euro i prispengar (5 miljoner euro för att du åker ut + 3 miljoner euro för att du kvalificerar dig för EL-gruppspel)."
  (Här nämner du förvisso inte uttryckligen en ökning från UEFAs sida, men det var så jag tolkade din formulering. Men du kanske bara menade en ny chans för just oss som CL-kvalar för första gången på länge.)
  Det är jämnstora europeiska klubbar som förväntas gå ungefär lika långt och därmed få en lika stor del av den kakan. Dessutom är det främst jämnstora europeiska klubbar som, likt oss, kommer känna av den skillnaden, då ökade prissummor brukar vara en droppe i havet för de större.

  2. TV-avtal från SEF
  "Samtidigt räcker det för oss att komma 3:a i AS 2019 för att vi ska vara garanterade maxbeloppet i det nya TV-avtalet som träder i kraft 2020 (+23 Mkr jämfört med idag). SEF:s nya avtal är tillsammans värda ca 750 mkr per säsong (jämfört med ca 250 mkr idag)."
  Pengarna från det nya TV-avtalet går ju samtliga allsvenska klubbar tillhanda. Visserligen får inte alla lika mycket, men de högre placerade lagen (som därmed får mer pengar) har generellt sett även en större budget, så den relativa ökningen blir fortfarande hyfsat likvärdig.

  Med anledning av detta nämnde även jag båda dessa ekonomiska tillskott i min text:
  "De ökade prissummor och TV-avtal du nämner innebär självfallet också en större budget för alla andra klubbar, såväl allsvenska som jämnstora europeiska, med vilka vi konkurrerar om spelare."

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Våra gamla avtal var rent ut sagt usla jämfört med Norge/Danmark. Det är ett skämt att Skandinaviens största lag bara får ca 17,8 Mkr jämfört med de ca 35 Mkr som Rosenborg fick ifjol. Sverige är en nästan dubbelt så stor marknad. Styrkeförhållanden borde varit de omvända.
  Vi har väl ett girigare fotbollsförbund I guess. :/

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Inom en snar framtid kommer vår normala lönebudget öka från 70 mkr/år till 100 mkr/år.
  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Om du lägger till 30-40 Mkr på vår normala omsättning så får du en budget som är större än den som Rosenborg har (ca 170 Mkr/år).
  Vet inte varifrån du får dessa siffror, men de stämmer iallafall inte överens med varandra. Själv har jag svårt att spekulera i exakta summor då jag inte vet vad som är rimligt.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Jag skulle bli förvånad om inte det syns i truppen framöver. Givetvis kommer lönerna generellt att öka när alla lag får mer pengar att röra sig med. Särskilt på längre sikt.
  Det är på mellanlång sikt jag menar, för på kort sikt kommer skillnaderna självfallet vara kännbara.
  Spelarlönerna ökar dock i en fastare takt än budgettillskotten, varför mellanskillnaden snart äts ikapp. När sedan övriga jämförbara klubbar (med vilka vi konkurrerar om spelare) får likvärdig budgettillökning, påskyndas även tidigare nämnda ökning av spelarlöner, såväl som andra spelarförmåner, vilket gör att mellanskillnaden krymper än snabbare.
  Vi behöver alltså inte ens tala om särskilt lång sikt för att nivåskillnaden i truppen knappt ska vara kännbar längre, tyvärr. För det krävs att vi tar samma steg som Malmö och avancerar till de europeiska gruppspelen några år i rad.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Men jag ser också att de markanta skillnaderna mellan topplag och bottenlag, som stiger från ca 8 Mkr till dryga 20 Mkr, ger en ännu mer skiktad serie framöver.
  Hänvisar än en gång till det jag skrev tidigare, om hur den relativa ökningen fortfarande blir hyfsat likvärdig.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Vad gäller övriga klubbar i Europa, så är det rätt få lag utanför de största ligorna som omsätter 200 Mkr utan EL-gruppspel/spelarförsäljningar.
  Allt beror ju på vilka du väljer att jämföra med. Kvarstår gör de där jämnstora europeiska klubbarna som vi alltså kan jämföra oss samt konkurrera med, precis som jag sa.
  Väljer vi sedan att jämföra med de du här uteslutit (som någorlunda ofta avancerar till europeiskt gruppspel) så har de, utöver det uppenbara budgettillskottet, även själva Europaspelet att locka med, vilket är en attraktionskraft i sig självt.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Ännu färre kan konkurrera med ett publiksnitt på 23 606 åskådare.
  Årets hemmasnitt var 23 664 åskådare/match. ;)

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Jag tror att vår attraktionskraft är relativt god. Det är ungefär på den nivån vi lär vara när de nya avtalen börjar gälla.
  Precis det jag menar! Den attraktionskraft vi har idag är ungefär den vi kommer hålla efter de nya avtalens inträde.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Riskerna är lägre än någonsin tidigare
  Varför bedömer du riskerna vara lägre just i år?
  I övrigt instämmer jag med ditt sista stycke.

 3. #43
  Medlem
  Reg.datum
  Mar 2012
  Citat Ursprungligen postat av Itchy Visa inlägg
  Lång text
  Prispengar från UEFA

  Det här är en Silly Season-tråd och jag spånar kring vår framtida CL-satsning. UEFA:s groteskt höga prispengar är anledningen till att jag tror på en mycket offensiv satsning 2019. Kolla bara på namnen det ryktas om: Lustig, Haksabanovic, Isak m.fl.

  Aldrig i livet att vi har råd med dessa spelare också. Vår trupp är redan larvigt dyr. Mina jämförelser med andra lag är ett svar på det du skrev. Egentligen inte det jag hade tänkt diskutera. Det är egentligen rätt ointressant att jämföra med andra lag i andra ligor. Mitt fokus ligger på AIK. Jag såg dock att Rosenborg enbart budgeterade för en omsättning på 170 mkr ifjol (faktiskt resultat var dock på 300 Mkr+) och vi ligger emellanåt på 140-150 Mkr.

  SEF:s nya avtal

  Avtalet är intressant av två skäl. För det första så kan vi konstatera att 2019 blir ett budgetmässigt övergångsår; från en ekonomisk verklighet till en annan. SEF:s pengar är en fast intäkt. Det utgör en av våra mest förutsägbara budgetposter. Med samma fördelningsnyckel som idag så ger det nya avtalet någonstans kring 50 Mkr (istället för 17 Mkr). Utöver TV-pengar så ska alla klubbar också få ta del av ökade sponsorintäkter. Exakt siffra är svår att uppskatta. Men det är känt att SEF:s totala intäkter ökar från ca 250 Mkr/år till 750 Mkr/år.

  För det andra så förväntas AIK inleda 2019 med att sälja Kristoffer Olsson dyrt. Kanske blir vi av med ytterligare några spelare. Eftersom försäljningarna bokförs i januari så inleder vi året med ett rejält tillskott i kassan.

  Här börjar min spekulation:

  Om AIK siktar på att försvara SM-guldet och kvalificera sig till Champions League så är jag övertygad om att 2019 års satsning blir den fetaste någonsin. Man hör bara rykten om svindyra nyförvärv som Lustig, Haksabanovic, Isak, Hrgota m.fl. Jag kan inte se att vi har råd med detta utan att budgetera för extremt stora driftsunderskott (säg -50 Mkr). Så har vi jobbat i flera säsonger nu. Driftsunderskotten finansieras helt av försäljningar ut (säg + 60 Mkr) och består mestadels av stora övergångssummor och väl tilltagna sign-on bonusar. Det är egentligen investeringar som främst tillfaller den enskilda spelaren. Jag tänker mig att vi lägger alla dessa pengar på 3-4 nyförvärv. Deras framtida, löpande lönekostnader, täcks av den höjda budgetnivån. Det finns ett stort outnyttjat löneutrymme som vi kan göra anspråk på i förväg. Jag misstänker att det är vad vi planerar att göra för att äntligen ta oss tillbaka till CL-gruppspelet igen.

  Såna här investeringar är riskabla för att kontraktsvärdet ska finansieras över flera säsonger. Man kan dra på sig större personalkostnader än vad man har råd med. Ett sämre år kan det få stora ekonomiska konsekvenser. Men 2019 är speciellt på det sättet. När vi sålt Koffe m.fl. får vi återigen in en massa kapital vi inte behöver på bankkontot. AIK har ytterst små finansiella risker (t.ex. banklån, egen arena). Men vårt truppbygge är också så långt framme att pengarna helst ska läggas på ett fåtal spelare. Vi behöver inte en helt ny trupp. Det är spets vi letar efter. Spets innebär dock höga löner, särskilt i den här prisklassen. Budgeten ska dock justeras upp redan till 2020 så det finns garanterat ett outnyttjat löneutrymme vi kan reservera för just det ändamålet. Den effekten uppstår endast under övergångsperioder (t.ex. vid uppflyttning till AS).

  Över tid kommer löneutrymmet försvinna på naturlig väg. Men just nu är det outnyttjat. Sen har jag ärligt talat inte reflekterat så mycket över hur TV-avtalen kommer förändra maktbalansen inom AS. Jag tror att det får stor effekt. Redan skiftet från det gamla TV-avtalet till det vi har idag gjorde serien mer ojämn. Ännu värre blev det när vi fick nya arenor. Nu kommer ytterligare ett tillskott som stärker toppen mer än botten. Jag har svårt att se hur det inte skulle påverka.

 4. #44
  Medlem Itchys avatar
  Reg.datum
  Sep 2012
  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Det är egentligen rätt ointressant att jämföra med andra lag i andra ligor. Mitt fokus ligger på AIK.
  Det är högst relevant att titta på andra, jämnstarka, jämförbara lag på den europeiska marknaden då det är med dessa vi konkurrerar om spelare! På samma sätt som vi (förhoppningsvis) tar del av "UEFA:s groteskt höga prispengar" så gör även de det, vilket innebär att vår konkurrenskraft (vilken är avgörande när vi ska locka nya spelare) förblir densamma i förhållande till motståndet mot vilket vi konkurrerar.

  Beträffande SEF och de ökade intäkterna med start 2020 så stämmer det du skriver, men det gäller ju inte bara oss utan samtliga allsvenska lag. Alltså blir vi fortfarande inte mer konkurrenskraftiga då konkurrenskraft mäts relativt jämfört med de du konkurrerar mot.

  För att bli mer konkurrenskraftiga måste vi kvala till europeiskt gruppspel några år i rad. skulle vi, likt MFF och FCK, tillhöra en helt annan liga på den nordiska marknaden.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Om AIK siktar på att försvara SM-guldet och kvalificera sig till Champions League /.../
  Det tror jag tyvärr blir omöjligt. Att göra det du nämner som "bara" i ett tidigare inlägg (ta oss till playoff i CL-kvalet samt sluta topp tre i AS) tror jag redan där blir oerhört svårt.
  Beträffande resten av det du skriver i samma stycke så har jag inte stenkoll på de ekonomiska bitarna du nämner, så jag förlitar mig på att du har det. Oavsett så hoppas jag att din analys där stämmer.

  Håller med dig angående riskerna, men är det nån gång vi har råd att ta dem så är det nu, precis som du säger. Sen är Björn den bästa sportchef vi haft på många år vad gäller att inte gambla med klubbens ekonomi, och det är mycket tack vare honom som vi gått från bergochdalbana till stabilt topplag. Han är inte i närheten lika bra på att sälja som Bosse, men beträffande ansvarsfullt vägande av investeringar så litar jag på Björns omdöme.

  Skillnaden mellan våra texter är dock att jag ser längre än bara 2019-20. På medellång sikt kommer löner, sign on-bonusar och andra spelarförmåner att komma ikapp då dessa avancerar i fastare takt än budgetökningarna. Då kommer de budgettillskott vi nu står inför inte längre att räcka för en starkare spelartrupp.
  Om den satsning du nämner lyckas och vi kvalar in till europeiskt gruppspel några år i rad, ja då kommer vi ta det där steget som jag talar om och kunna bibehålla en högre nivå på vår spelartrupp över tid. Annars kommer vi tvingas sälja våra dyrast avlönade spelare (dvs. de spelare vi köper nu) för att ha råd, och återgå till ungefär den nivå vi håller idag.
  Se CL-satsningarna '99 som ett bra exempel på vad jag menar.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Över tid kommer löneutrymmet försvinna på naturlig väg.
  Precis det jag menar.

  Citat Ursprungligen postat av Anbo1987 Visa inlägg
  Sen har jag ärligt talat inte reflekterat så mycket över hur TV-avtalen kommer förändra maktbalansen inom AS. Jag tror att det får stor effekt.
  Storlagen får en större del av kakan än småklubbarna, ja, och det med all rätt. Det är ju storlagen som står för attraktionskraften som bringat dessa intäkter från första början.
  Men storlagen har generellt sett också en starkare ekonomi än småklubbarna. Det relativa budgettillskottet blir alltså mer eller mindre likvärdigt sett till respektive klubbs ekonomi, varför jag tror det blir viss effekt, men inte särskilt stor sådan.
  Den stora skillnaden i de allsvenska klubbarnas ekonomiska muskler lär fortsatt ligga i vilka lag som kontinuerligt kvalar till Europa och inte i TV-avtalet. TV-avtalet lär snarare gynna oss alla relativt jämlikt.

 5. #45
  Medlem Itchys avatar
  Reg.datum
  Sep 2012
  Har flera gånger de senaste dagarna nämnt att vi kommer behöva kvala in till de europeiska gruppspelen några år i rad för att ta nästa stora kliv ekonomiskt och konkurrenskraftigt.

  Tidigare i eftermiddags fattade UEFA några beslut som kommer påverka våra förutsättningar kraftigt!
  Vill inte sabba tråden med OT-snack, varför jag istället skapade en ny tråd för detta ämne. Läs mer här - UEFA godkänner ny klubblagsturnering.

 6. #46
  Medlem
  Reg.datum
  Dec 2014
  Undrar om inte Carlos Strandberg kanske vill flytta på sig när han nu fått spela endast 11 minuter i Europa League efter Antonsson kommit in.

 7. #47
  Medlem Itchys avatar
  Reg.datum
  Sep 2012
  Citat Ursprungligen postat av Parameter Visa inlägg
  Undrar om inte Carlos Strandberg kanske vill flytta på sig när han nu fått spela endast 11 minuter i Europa League efter Antonsson kommit in.
  Trots allt Carlos bidrog med spelmässigt, är jag högst osäker på ifall jag vill ha honom tillbaka i klubben!  En mycket starkt bidragande orsak till årets SM-guld är den harmoni som rått på Karlberg och den sammanhållning som varit inom laget.

 8. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av Itchy:


 9. #48
  Medlem JEATB.s avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Norra
  Tillsammans med MFF och Peking så ska AIK vara intresserad av den Kosovoalbanska backen Fidan Aliti, enligt FK.

  Han spelar i Albanska ligan för tillfället, som är ganska mycket lägre rankad än allsvenskan.
  Meriter från Kosovos landslag säger inte heller så mycket om en spelare, med tanke på att deras facit inte är det bästa.

  Enligt FK så begär hans nuvarande klubb 5 miljoner.

  Skickat från min ONEPLUS A5000 via Tapatalk

 10. #49
  Medlem Itchys avatar
  Reg.datum
  Sep 2012
  Citat Ursprungligen postat av JEATB. Visa inlägg
  Tillsammans med MFF och Peking så ska AIK vara intresserad av den Kosovoalbanska backen Fidan Aliti, enligt FK.

  Han spelar i Albanska ligan för tillfället, som är ganska mycket lägre rankad än allsvenskan.
  Meriter från Kosovos landslag säger inte heller så mycket om en spelare, med tanke på att deras facit inte är det bästa.

  Enligt FK så begär hans nuvarande klubb 5 miljoner.

  Skickat från min ONEPLUS A5000 via Tapatalk
  Intressant nyhet, men högst skeptisk.

  Facit för Kosovos landslag är förståeligt av samma huvudorsak som spel i Kosovos landslag inte är särskilt meriterande ännu - De är fortfarande ett extremt ungt landslag (blev officiella FIFA-medlemmar så sent som i förfjol).

  Framgångarna från klubblagsspel (fyra titlar på de senaste tre säsongerna) kan låta imponerande, men säger i själva verket inte alltför mycket de heller av precis den anledning du nämner, nämligen nivån han spelat på:
  - Vann dubbeln i Moldavien med Sheriff 2015/16. Moldavien är rankade 35 i Europa med sina 7,75 poäng.
  - Vann Albanska ligan ifjol samt supercupen i augusti med Skënderbeu. Albanien är rankade 36 med 7,5 poäng.
  - Som jämförelse är lilla Sverige rankat 22 med 20,9 poäng.

  Påminner oroväckande mycket om värvningen av Krpić som, om jag inte missminner mig, ledde skytteligan i Bosnien-Hercegovina när vi plockade in honom. Bosnien-Hercegovina är rankade 40 med 7,125 poäng (alltså inte långt ifrån Moldavien och Albanien).
  Nu är Aliti back och kan därför inte bedömas utifrån sin poängskörd på samma sätt, men likheterna är ändå slående och vi bör ha lärt oss av tidigare misstag att framgångar i så pass svaga ligor i själva verket inte är särskilt meriterande.

  Därtill ska läggas att MFF tydligen också är intresserade, så det lär krävas en för oss relativt hög prislapp om vi ska vinna den dragkampen. Jag tvivlar starkt på att Aliti är värd det han kan komma att kosta.

  Vet att Rikard länge efterfrågat en vänsterfotad back, men jag hoppas och tror inte att han är beredd att ta vilken vänsterfotad back som helst för det.
  Senast redigerad av Itchy den 2018-12-19 klockan 05:16.

 11. Följande medlem gillade det här inlägget av Itchy:


 12. #50
  Medlem Konnes avatar
  Reg.datum
  Mar 2011
  Ort
  Lidingö
  Vill även flika in med ett annat exempel på en värvning som värvades efter en lyckad säsong och flertalet titlar. Visserligen slog han inte igenom fullt ut pga diverse skador: Miran Burgic, skytteligavinnare från ND Gorica och värvades 2006 med tre stycken ligatitlar i bagaget.

  Ska tilläggas att jag faktiskt gillade Burgic så försöker inte att på något sätt håna värvningen.

 13. #51
  Medlem Itchys avatar
  Reg.datum
  Sep 2012
  Rättelse
  Rätt ska vara rätt, så vill inleda med att rätta ett misstag från mitt förra inlägg.

  Aliti ska officiellt krediteras för sex titlar, inte fyra:
  - Moldaviska cupen 2015/16
  - Moldaviska ligan 2015/16
  - Moldaviska ligan 2016/17
  - Albanska cupen 2017/18
  - Albanska ligan 2017/18
  - Albanska supercupen 2018

  Missade ett par titlar då Aliti tex bara spelade en enda ligamatch (82') för Sheriff 2016/17 (premiären, vilken man dessutom förlorade) innan han såldes i augusti 2016. Men, han spelade alltjämt med mästarlaget under delar av säsongen, och skall därför krediteras i den officiella statistiken.

  Citat Ursprungligen postat av Konne Visa inlägg
  Vill även flika in med ett annat exempel på en värvning som värvades efter en lyckad säsong och flertalet titlar. Visserligen slog han inte igenom fullt ut pga diverse skador: Miran Burgic, skytteligavinnare från ND Gorica och värvades 2006 med tre stycken ligatitlar i bagaget.

  Ska tilläggas att jag faktiskt gillade Burgic så försöker inte att på något sätt håna värvningen.
  Tolkade ditt inlägg som du menade då även jag gillade Burgić.
  Håller till viss del även med om din poäng - Ett nyförvärv som tagit flera titlar i en svagare liga än vår, men som sen presterade i Gnaget.

  Finns dock ett par tydliga skillnader mellan dessa två fall:

  1. Nivån på ligorna.
  Vet inte hur Slovenien var rankade då, när vi köpte Miran, men idag är de rankade 31 med 15 poäng. De är alltså inte mycket högre rankade än Moldavien och Albanien (35 resp 36), men har dubbelt så många rankingpoäng (15 vs 7,75 resp 7,5).

  2. Bidrag till titlarna.
  Aliti må officiellt ha sex titlar (se rättelsen ovan), men hans bidrag på planen har varit ytterst begränsat vid minst hälften av dessa:
  - Moldaviska cupen 2015/16; Spelade (mig veterligen) inte en enda minut, men var en del av laget hela säsongen och krediteras därav.
  - Moldaviska ligan 2015/16; Inräknat inhopp och allt gjorde han blott nio matcher på hela säsongen (varav två var 1'(!) korta). Blott fyra matcher från start, varav tre nittiominutare.
  - Moldaviska ligan 2016/17; Spelade som sagt bara premiären (82'), vilken Sheriff dessutom förlorade, innan han såldes i augusti 2016, men krediteras alltjämt titeln då han representerade laget under säsongen.
  - Albanska cupen 2017/18; Spelade bara en tredjedel av matcherna (3/9), men gjorde 90' i samtliga tre, däribland båda semifinalerna, så får väl räknas som ett hyfsat bidrag ändå.
  - Albanska ligan 2017/18; Spelade 30/36 matcher (1x2', 1x5', 1x33' och 27x90'), så var tveklöst starkt bidragande till titeln, men för första gången.
  - Albanska supercupen 2018; Gjorde bara en enda match. Som bekant består dock en supercup bara av en enda match... 90' spel och ett mål som mittback, så var väl så bidragande man kan vara.
  Jämför man med Mirans titlar så gjorde han 74 matcher över tre guldsäsonger, samt vann skytteligan (inte bara den inhemska, utan hela ligans skyttekung) den tredje och sista säsongen med sina 24 baljor.

  Vi jämför alltså en spelare som varit mycket starkt bidragande till tre raka guldsäsonger i en liga med 15 rankingpoäng, samt som vann guldskon med sina 24 kassar samma säsong som vi värvade honom, med en spelare som varit starkt bidragande till en titel (samt hyfsat bidragande till ytterligare två) i en liga med 7,5 rankingpoäng.

  Självfallet håller jag med om din poäng att det går att hitta bra spelare även i sämre ligor. Vi har ju inte mycket val och får ofta lov att leta där när vi tillhör en ekonomiskt svagare liga.
  Min poäng är väl snarare att Alitis sex titlar på de senaste tre säsongerna i själva verket är långt ifrån så meriterande som det på ytan verkar. Sen är det mest magkänsla som säger mig att han känns mer som en Krpić än en Burgić.

 14. #52
  Medlem
  Reg.datum
  Dec 2014
  Citat Ursprungligen postat av Itchy Visa inlägg
  Trots allt Carlos bidrog med spelmässigt, är jag högst osäker på ifall jag vill ha honom tillbaka i klubben!  En mycket starkt bidragande orsak till årets SM-guld är den harmoni som rått på Karlberg och den sammanhållning som varit inom laget.
  Jag har inte glömt bort den där händelsen heller men sen måste man också anmärka att det är rätt stor skillnad i mognad mellan 19 och 22 med tillägget att jag känner mig extremt tveksam till att Sundgren själv bryr sig det minsta om händelsen eller hyser agg gentemot Carlos idag. Har jag fel och det fortfarande finns ont blod mot Strandberg så ställer jag mig givetvis bakom det även om jag kanske tycker det är lite väl långsint.

  Vad vi objektivt kan konstatera iaf är att det är en duktig fotbollsspelare som har betydligt mycket mer att få ut på en fotbollsplan än vad han gjort tills nu som dessutom befinner sig i en situation varken han eller MFF kan vara särskilt nöjda över.

 15. #53
  Medlem Itchys avatar
  Reg.datum
  Sep 2012
  Citat Ursprungligen postat av Parameter Visa inlägg
  Jag har inte glömt bort den där händelsen heller men sen måste man också anmärka att det är rätt stor skillnad i mognad mellan 19 och 22 med tillägget att jag känner mig extremt tveksam till att Sundgren själv bryr sig det minsta om händelsen eller hyser agg gentemot Carlos idag. Har jag fel och det fortfarande finns ont blod mot Strandberg så ställer jag mig givetvis bakom det även om jag kanske tycker det är lite väl långsint.

  Vad vi objektivt kan konstatera iaf är att det är en duktig fotbollsspelare som har betydligt mycket mer att få ut på en fotbollsplan än vad han gjort tills nu som dessutom befinner sig i en situation varken han eller MFF kan vara särskilt nöjda över.
  Tycker Carlos påminner mycket om Balotelli för ca fem år sen (om än inte i närheten lika bra som Balotelli, såklart). En spelmässigt mycket skicklig anfallare, med gott om potential att utvecklas vidare (som du skriver), men med ett för hetsigt temperament och för stort ego som sätter jaget före laget och gör honom ohanterlig (eller "uncoachable" som Mourinho uttryckte det).

 16. #54
  Medlem
  Reg.datum
  Dec 2014
  Citat Ursprungligen postat av Itchy Visa inlägg
  Tycker Carlos påminner mycket om Balotelli för ca fem år sen (om än inte i närheten lika bra som Balotelli, såklart). En spelmässigt mycket skicklig anfallare, med gott om potential att utvecklas vidare (som du skriver), men med ett för hetsigt temperament och för stort ego som sätter jaget före laget och gör honom ohanterlig (eller "uncoachable" som Mourinho uttryckte det).
  Nu tar du i Itchy. Det finns ingen som är jämförbar med Balotelli när det kommer till att göra bort sig. Hade Balotelli inte spelat fotboll och varit miljonär många gånger om så hade jag varit extremt förvånad om han fortfarande varit vid liv. På något konstigt sätt så drar min hjärna paralleller till gårdarna från Nattbuss 807 när jag tänker på Balotelli.

  Carlos har absolut gjort bort sig och jag håller helt och hållet med om att han haft problem med sin attityd men samtidigt så tror jag att Carlos idag är i ett helt annat läge mentalt än vad han var när han sist var hos oss. Inte nog med att han blivit äldre så är det givetvis en helt annan situation att vara utlånad från en storklubb som förväntar sig att du i stort sett vinner skytteligan mot att ta ett steg tillbaka och börja om för att få nytändning.
  Senast redigerad av Parameter den 2018-12-28 klockan 23:14.

 17. #55
  Medlem Itchys avatar
  Reg.datum
  Sep 2012
  Citat Ursprungligen postat av Parameter Visa inlägg
  Carlos har absolut gjort bort sig och jag håller helt och hållet med om att han haft problem med sin attityd men samtidigt så tror jag att Carlos idag är i ett helt annat läge mentalt än vad han var när han sist var hos oss. Inte nog med att han blivit äldre så är det givetvis en helt annan situation att vara utlånad från en storklubb som förväntar sig att du i stort sett vinner skytteligan mot att ta ett steg tillbaka och börja om för att få nytändning.
  Dina teorier är dock bara spekulationer baserade på rena gissningar. "Carlos är ett par år äldre nu, så han borde väl vara lite mer mogen."

  Ska vi istället se till vad vi faktiskt vet så har Carlos alltid satt sig själv före och över alla andra. Det är varken den inställningen och mentaliteten som lett till våra senaste framgångar, eller den spelartyp jag vill ha i laget.

 18. #56
  Medlem
  Reg.datum
  Dec 2014
  Citat Ursprungligen postat av Itchy Visa inlägg
  Dina teorier är dock bara spekulationer baserade på rena gissningar. "Carlos är ett par år äldre nu, så han borde väl vara lite mer mogen."

  Ska vi istället se till vad vi faktiskt vet så har Carlos alltid satt sig själv före och över alla andra. Det är varken den inställningen och mentaliteten som lett till våra senaste framgångar, eller den spelartyp jag vill ha i laget.
  Det där är också en spekulation och absolut inte något vi vet. Den enda skillnaden mellan hur vi resonerar i fallet är att jag har som utgångspunkt i mitt resonemang att det gått ~3 år och att det inte finns samma externa press på Carlos som det fanns under tiden när han var utlånad (Under vilken tid han dessutom var kanske allsvenskans bästa spelare) samtidigt som du har som utgångspunkt hans mognad och beteende under samma tidpunkt och använder det som en referens till hur han är idag.

  Hur som helst; Mycket surr om Olsson till Ryssland. Siffrorna som nämns känns mindre roliga men kanske pekar på ett större problem i klubben i att man inte skriver längre kontrakt än 3 år även när det gäller spelare som är lovande som man dessutom betalt en hel del för. Jag är tämligen övertygad om att Kristoffers värde legat på det dubbla, eller kanske till och med det tredubbla, Än dom 45 miljonerna det pratas om hade kontraktet inte gått ut 2020. Att lägga ~10m på en spelare för att 2 år senare släppa för 45m där man troligtvis också behöver dela med sig av kakan till föregående klubb så är det kanske inte allt för lovande med tanke på hur transfermarknaden ser ut för tillfället. Allsvenskan och AIK måste sluta vara en fyndlåda för övriga Europa.

 19. #57
  Medlem Itchys avatar
  Reg.datum
  Sep 2012
  Citat Ursprungligen postat av Parameter Visa inlägg
  Det där är också en spekulation och absolut inte något vi vet. Den enda skillnaden mellan hur vi resonerar i fallet är att jag har som utgångspunkt i mitt resonemang att det gått ~3 år och att det inte finns samma externa press på Carlos som det fanns under tiden när han var utlånad (Under vilken tid han dessutom var kanske allsvenskans bästa spelare) samtidigt som du har som utgångspunkt hans mognad och beteende under samma tidpunkt och använder det som en referens till hur han är idag.
  Min utgångspunkt baserar sig främst på Carlos prestationer på plan samt beteende som människa under hans tid i AIK, då jag kunde följa honom på plats samt prata med honom personligen, men även till viss del på hans prestationer som spelare (mindre insatt) samt beteende och attityd som människa (lite mer insatt) i andra klubbar. Den är baserad på saker som Carlos de facto har sagt och gjort, och därmed i allra högsta grad på saker jag faktiskt vet.

  Din utgångspunkt, å andra sidan, baserar sig på rena fakta vi vet (hur många år som passerat, vilket lag han tillhör, samt hur mycket speltid han fått), och hur dessa bör ha påverkat hans attityd och inställning på och utanför plan. Eller kanske är det hur du hoppas att de påverkat hans attityd, inställning och beteende. Oavsett vilket så är det alltså, i allra högsta grad, rena spekulationer (kanske även kryddade av önsketänkande och förhoppningar).

  Citat Ursprungligen postat av Parameter Visa inlägg
  Hur som helst; Mycket surr om Olsson till Ryssland. Siffrorna som nämns känns mindre roliga men kanske pekar på ett större problem i klubben i att man inte skriver längre kontrakt än 3 år även när det gäller spelare som är lovande som man dessutom betalt en hel del för. Jag är tämligen övertygad om att Kristoffers värde legat på det dubbla, eller kanske till och med det tredubbla, Än dom 45 miljonerna det pratas om hade kontraktet inte gått ut 2020. Att lägga ~10m på en spelare för att 2 år senare släppa för 45m där man troligtvis också behöver dela med sig av kakan till föregående klubb så är det kanske inte allt för lovande med tanke på hur transfermarknaden ser ut för tillfället. Allsvenskan och AIK måste sluta vara en fyndlåda för övriga Europa.
  Två år kvar på kontraktet är inte så lite, och med tanke på Olssons status när vi värvade honom, med misslyckad utlandskarriär och en hemvändning för att försöka börja om från ruta ett (med andra ord ett högst osäkert kort), så känns kontraktslängden på fyra år (som det faktiskt var) fullt rimlig.
  Med facit i hand är det lätt att önska ett längre kontrakt, men beskrivningen ovan stämmer även in på spelare som Eero Markkanen (sejour två), Daniel Majstorović, Amin Affane, Deni Avdić, mfl, och i dessa fall satt folk bara och väntade på att kontrakten skulle gå ut.

  Resten av paragrafen håller jag dock med dig om. Men Björn har väl heller aldrig varit Allsvenskans bäste säljare. Bosse är förbannat mycket bättre säljare än Björn, medan Björn är oerhört mycket bättre lagbyggare än Bosse. Var sportchef med sina styrkor och svagheter.

 20. #58
  M9
  M9 är inte uppkopplad
  Medlem M9s avatar
  Reg.datum
  Nov 2010
  Ort
  Stockholm

 21. #59
  Medlem SvartGulaGnagets avatar
  Reg.datum
  Sep 2011
  Citat Ursprungligen postat av M9 Visa inlägg
  20-40 efter arvoden och klausuler, före skatt. En väldigt stort spann måste jag säga, undra vad det beror på... Är det oklart för AIK (känns oproffsigt) eller vill man bara inte avslöja summan? Om det är det senare känns det som att det är mer åt 20 än 40 vilket får ses som en besvikelse ändå?

  Rena spekulationer från min sida. Oavsett kommer Koffe vara saknad, han var som alla vi alla vet en nyckel till guldet. Vad tror ni, kommer det någon direkt ersättare eller har ”ersättare i truppen?”


  Sent from my iPhone using Tapatalk

 22. #60
  Medlem
  Reg.datum
  Nov 2014
  Självklart och väntat att vi förlorar Koffe men likväl tråkigt. Men han blir svår att ersätta. I Norlings modell krävs spelare som kan bryta mönster, och de växer inte på träd. Jag hör iofs till dem som tycker vi ska dra ner Tarik. Han är en bra fotbollsspelare men i grunden ingen forward. Men ersätta Koffe det kan han inte.

  Jag får erkänna att jag inte alltid njöt av Gnagets spel ifjol. Men när man höll på att somna in alldeles dök Koffe upp med sina patenterade riktningsförändringar och man kunde sitta och skrocka belåtet en stund åt hur försvararna inte hängde med. Den där förmågan att vända åt andra hållet när man trodde man visste vart han var på väg kommer jag att sakna mest.

  Tvekar på att vi ska försöka ersätta Koffe rakt av. Satsa pengar på en etablerad, kreativ forward och en slant på en yngre talang som kanske, kanske kan bli en ny Koffe?

Sidan 3 av 6 FörstaFörsta 12345 ... SistaSista

Liknande ämnen

 1. Silly Season 2016 - AIK
  Av Vasa i forum AIK Fotboll
  Svar: 2505
  Senaste inlägg: 2016-09-03, 21:52
 2. Silly Season - (Allsvenskan)
  Av Johan1891 i forum AIK Fotboll
  Svar: 662
  Senaste inlägg: 2015-08-16, 22:54
 3. Silly Season 2013
  Av KennyPaveysDobbar i forum AIK Fotboll
  Svar: 2013
  Senaste inlägg: 2013-11-02, 21:11
 4. Silly season i elitserien 12/13
  Av BrommaGnagare i forum Övrig sport
  Svar: 76
  Senaste inlägg: 2012-10-25, 17:54
 5. Silly Season 10/11
  Av Eric i forum AIK Ishockey
  Svar: 302
  Senaste inlägg: 2011-03-03, 12:33

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •