Sidan 1 av 4 123 ... SistaSista
Resultat 1 till 20 av 75

Ämne: Allsvenskan kan krympa till tio lag

 1. #1
  Medlem
  Reg.datum
  Jul 2010

  Allsvenskan kan krympa till tio lag

  Vid årsskiftet beställde Sef en utredning för att stärka svensk elitfotboll och skapa en vision och rimliga åtgärder. I januari gav de 32 medlemsklubbarna från allsvenskan och superettan sin åsikt och på fredagen presenterades visionen för allmänheten – Sverige ska leverera Nordens bästa liga och avancera till plats 15 på Uefas ranking.

  Den logiska följdfrågan är då – hur?

  – Det är genom flera punkter. Men först och främst vill vi stärka vår egen position och få större makt över svensk fotboll, säger Sef:s ordförande Bosse Johansson.
  Kan mötas fyra gånger

  Sef:s utredning presenterar bland annat några konkreta punkter.

  Klart är att den föreslår att det svenska spelschemat ska fortsätta läggas över vår–höst, men mer kontroversiellt är att den också föreslår att allsvenskan framöver ska minskas till tio eller tolv lag.

  – Den frågan är så viktig att det ska bli en egen utredning om den. Men skulle det bli tolv lag föreslås det bli som i den danska ligan där alla lag möter varandra tre gånger. Skulle det bli tio lag blir det som i Schweiz – att alla möter varandra fyra gånger. Det skulle stärka klubbarna och göra den svenska toppfotbollen bättre och mer konkurrenskraftig, säger Bosse Johansson.

  TT: Och superettan?

  – Där vill vi behålla 16 lag.
  Tar ställning i oktober

  TT: När skulle det här kunna bli verklighet?

  – Det kan jag inte svara på nu. Vi måste avvakta den nya utredningen först.

  Sef vill även ta över kontrollen över allsvenskans och superettans spelschema från det svenska fotbollsförbundet.

  – Vi vill äga den frågan och vi vill inte börja spela fotboll före den första helgen i april. Planerna måste bli bättre, men också alla arenor och dialogen med supportrarna måste förbättras. Vi måste börja se fotbollen ur ett åskådarperspektiv, inte från ett utövarperspektiv som i dag, säger Bosse Johansson.

  Sef:s medlemmar ska ta ställning till utredningen på ett möte den fjärde oktober.
  Tycker faktiskt det låter riktigt bra med tio lag och man möter varje lag 4 gånger. Samt att flytta makt från SvFF till SEF är alltid bra.

 2. Följande medlem gillade det här inlägget av MrMiller:


 3. #2
  Medlem
  Reg.datum
  Jul 2010
  Men för allsvenskan spelar en bantning från 16 till 10 lag enormt stor roll.
  Med dagens tv-avtal får de allsvenska lagen i snitt 14,25 miljoner kronor per lag och säsong.
  Med samma tv-avtal och tio lag får i snitt 26 miljoner per säsong – nästan dubbelt så mycket.
  Det är klart som fan att de pengarna är en bra början för att förbättra svenska klubbars chans att konkurrera lönemässigt och därmed kunna ha bättre lag.

  Och det här får vidare spin off-effekter.
  Med 10 lag och 38 omgångar ökar varje lags exponering och med exponeringen ökar reklam- och sponsorsummorna som rullar in. Mer pengar att behålla spelare för, mer pengar att göra toppen konkurrensduglig med.

 4. Följande 2 medlemmar gillade det här inlägget av MrMiller:


 5. #3
  Medlem
  Reg.datum
  Jul 2010
  10 matcher mer per år (5 hemmamatcher varav 1 kanske 2 extra derbyn per år..)är ju ytterligare vääldigt mkt pengar
  årskort ett par hundra extra
  samt lösbiljetter

  Kanske inte blir många miljoner sett så rakt av men om man då lägger till tanken att
  Spelarlöner samt administrationen INTE ökar i kostnad så går ju dessa pengar "rakt in" i spelartruppen för alla lag, ja oss undantaget som har svarta hål men ändå..
  38 omgångar vore en dröm för ekonomin!

  bra eller dåligt för kvalitén? vet ej! men definitivt ekonomiskt!

 6. #4
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Helt rätt tänkt enligt mig. Dels den ekonomiska biten som MrMiller nämner men även den sportsliga delen.
  Med färre lag i AS höjs lägstanivån och kvaliten blir bättre. Jag har alltid haft en teori om att en av anledningarna till att Svenska lag är så dåliga är för att vi spelar för lite matcher, jag tror mycket på att förbättras genom matchning och fler matcher skulle medföra det.

  Det är dags att Allsvenskan blir bäst i Norden nu!

 7. #5
  Ive
  Ive är inte uppkopplad
  Medlem Ives avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Jag är kluven. Visst vore det bra med 10 eller 12 lag och förhoppningsvis slippa skitlag som Åtvid och Mjällby. Ekonomin lär ju stärkas dessutom.

  Men samtidigt finns det baksidor. Hur spännande blir det att möta samma lag 4 gånger liksom? Det lär kännas lite som i elitserie lunken, där glädjen över en vinst, och besvikelsen över en torsk svalnar då man vet att man ändå har 3 möten till mot samma motstånd. Att möta lillebror känns bäst och mest laddat ifall det är en hemma match och en "borta" match. Som sagt jag är kluven. Vill gärna höra mer för och nackdelar än de jag kom på spontant när jag först läste det här..

 8. Följande medlem gillade det här inlägget av Ive:


 9. #6
  Grundare/Administratör
  Reg.datum
  Apr 2010
  Av princip så har jag alltid varit emot fler än ett hemma- respektive bortamöte per lag och säsong. Dels för att det är ett traditionellt upplägg och dels för att värdet/prestigen i vissa möten riskerar att urvattnas - som Ive är inne på ovan.

  Med det sagt så måste jag (tyvärr) medge att de som argumenterar för 10 lag / 4 möten per säsong har vissa poänger. Den nuvarande, negativa trenden för Allsvenskan måste vändas och jag har svårt att se det ske med 16 lag och nuvarande upplägg.

  Det ska bli intressant att höra vad som kommer fram den 4:e oktober.

 10. #7
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Hur spannande ar det att möta åtvidaberg ens en gång? att möta bra motstånd fyra gånger istallet för att få möta åtvid en gång tar jag alla dagar i veckan.

 11. #8
  Medlem
  Reg.datum
  Jul 2010
  Förutom att de stora lagen blir rikare så kommer vi få fler klubbar som blir fattigare därav lättare att värva spelare från dessa.
  På så sätt kommer Sveriges bästa spelare samlas i Sveriges 10 bästa klubbar istället för som nu de 16 bästa.

  Sen så hoppas jag att man tar bort alla centrala reklamavtal och låter varje klubb för sig sälja sin egen reklam, samt att man fördelar tvpengarna efter antal tittare.

 12. Följande medlem gillade det här inlägget av MrMiller:


 13. #9
  Medlem
  Gruppering
  ASK
  Reg.datum
  May 2010
  Problemet är att en reducering av lag inte får förekomma när vad jag brukar kalla icke-föreningar ligger i högstaserien. Nu består c:a 50% av lagen i Allsvenskan av lag som inte finns på riktigt. Tänk er vad Gefle, Halmstad, Mjällby, Åtvid, Kalmar, Häcken, BP m.fl skulle göra med sådana pengar.

  Det skulle kunna bli en Elitserien all over again. Där storlag som åker ur inte har någon som helst fördel mot mindre lag som ligger där uppe. Där lag som AIK kan behöva ett halvt jävla decenium innan dom petar ner något pissgäng från Ängelholm eller Kiruna.

 14. Följande medlem gillade det här inlägget av Kettil:


 15. #10
  Medlem DC AIKs avatar
  Gruppering
  Beltway Gnagers
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Washington
  Bra poang Kettil. Det kan bli ett betydande problem, aven om det inte ar tillrackligt for att overtala mig att en 10-lagsliga vore en dalig ide.

  Topp 10 just nu inkluderar GAIS, MAIF och TFF. AIK ar som bekant inte en av de framsta 10 lagen i Sverige. Inte just nu i varje fall. Och eftersom antalet "passionerade supportrar" inte kommer bestamma vilka klubbar som kommer inga i en 10-lagsliga sa kommer Bajen nog harva i nedre halvan av framtidens Superettan ett bra tag. Det vore nog inte det basta for Allsvenskan om AIK och Bajen hade svart att ta sig in i den nya ligan.

 16. #11
  Medlem
  Gruppering
  Den Svarta Massan
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm
  Jag måste säga att jag gillar bantingsförslaget. Så länge man fortsätter med direkt ned- och uppflyttning. Vi 10 lag så bör det vara (minst) ett lag ner och ett till kval. Vid en 12-lagsserie så bör det vara två som åker direkt ur och en som kvalar.

  Att aldrig starta innan första helgen i april vore välkommet också. Helst inte innan mitten på april men så länge vi är i april så...

  Ett litet tillägg till det Kettil skriver.
  I fotbollen har vi ingen kvalserie, och det lär inte uppstå. Det finns väl till och med skrivet hos UEFA att man måste ha direkt ned-, uppflyttning till respektiva nations högsta division? Så jämförelsen med hockeyn haltar en aning även om jag håller med om det inte är optimalt att storstadslagen åker ut till förmån för Kebnekaise FF.
  Senast redigerad av Fotbollsgräs den 2010-08-28 klockan 07:49. Anledning: Jag skrev om hela skiten

 17. #12
  Medlem Hasss avatar
  Gruppering
  Mentala 2(27)
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Orminge
  Precis som Ive och Victor säger så tappar vissa matcher sin hausse.
  "Berra! Ska du gå på derbyt mot apa på lördag?"
  "Näe, ska på firmafest på fredan så jag kommer inte orka. Men på nästa derby ska jag gå"
  En konversation jag hörde på tuben för jääävligt länge sen när AIK spelade i hockeyns finrum som precis infört såkallade 'derbygrupper'.

  Nu vet jag inte om AS kommer bli lika extremt utdragen som ES, men det är ett steg i den riktningen.
  Forhoppningsvis är SEF klokare än så.

  Men det låter onekligen bra med det ekonomiska.
  Frågan är bara vilka lag som ska vara med.

  Mitt förslag på deltagandelag, som helt baseras helt populistiskt vore (i prioritetsordning)
  AIK
  dif
  Bajen
  IFK Glenn
  MFF
  HeIF
  Peking
  GAIS
  Ellos
  Örebro (ev. assyriska för bra drag på läktarna)

 18. #13
  Medlem
  Reg.datum
  Jul 2010
  Citat Ursprungligen postat av Kettil Visa inlägg
  Problemet är att en reducering av lag inte får förekomma när vad jag brukar kalla icke-föreningar ligger i högstaserien. Nu består c:a 50% av lagen i Allsvenskan av lag som inte finns på riktigt. Tänk er vad Gefle, Halmstad, Mjällby, Åtvid, Kalmar, Häcken, BP m.fl skulle göra med sådana pengar.

  Det skulle kunna bli en Elitserien all over again. Där storlag som åker ur inte har någon som helst fördel mot mindre lag som ligger där uppe. Där lag som AIK kan behöva ett halvt jävla decenium innan dom petar ner något pissgäng från Ängelholm eller Kiruna.
  Som sagt du måste se det hela långsiktigt. Och om en sådan ändring skulle ske så vet klubbarna det redan inför den säsongen och får därför satsa allt de har för att hålla sig kvar. Självklart skulle det vara bäst om alla storlag är med.

  Ju mer jag tänker på det ju bättre låter det med 10 lag med 4 möten. Bort med alla skitmatcher, mer pengar, mer kvalité och mycket roligare möten.

 19. #14
  Medlem Hasss avatar
  Gruppering
  Mentala 2(27)
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Orminge
  Citat Ursprungligen postat av MrMiller Visa inlägg
  Självklart skulle det vara bäst om alla storlag är med.
  Tror det ligger i intresset för både sponsorer, TV-bolag och andra intressenter till detta upplägg, så det är bara att hoppas att de fortsätter tänkar på det ekonomiska före det principiella ;)

 20. #15
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Tja, något åt det här hållet måste i alla fall göras om man vill höja Allsvenskans status och göra det möjligt för något svenskt lag att någon gång gå vidarei Europa och dra in lite stålar samt göra Allsvenskan och allsvenska lag mer kända bland spelare och publik i andra länder.

  Centrala avtal med solidarisk fördelning måst också bort. Det får inte vara så lönande att bara hanka sig fram med dåligt lag, dålig arena, liten publike men små utgifter och stora intäkter från omfördelningen.

  Edit: Ursäkta alla slagfel. Jag har ett trådlöst tangentbord som inte riktigt funkar som det ska alla gånger.
  Senast redigerad av Lavazza' den 2010-08-28 klockan 14:17.

 21. Följande medlem gillade det här inlägget av Lavazza':


 22. #16
  Medlem
  Reg.datum
  Jul 2010
  Någonting måste hända med Svensk fotboll. Detta är nog inte helt tokigt, men lite tråkigt blir det att möta samma lag 3,4 ggr per säsong.

  Jag var positiv till 16 lag när det infördes men det har inte fallit väl ut. Alla lagen känner då att dem har chans på ligatiteln. gais sa väl för någon säsong sedan "vi säljer inte till andra allsvenska klubbar längre då dem är våra konkurrenter". Detta bidrar till en sämre liga om alla lag har några få bra spelare i sitt lag och då får vi den här jämna AS som vi ser i år.

  Mer cash till storlagen ska det också vara. Sjukt egentligen att tff som drar kanske 1000 ggr färre tv-tittare än gnaget får lika mycket betalt.

 23. #17
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  1. AIK
  2. Djurgårdens IF
  3. Hammarbys IF
  4. IFK Göteborg
  5. GAIS
  6. Elfsborg
  7. Helsingborg
  8. Malmö ff
  9. IFK Norrköping
  10. Landskrona Bois
  11. Örebro
  12. Örgryte

  Dessa skulle jag vilja se i en sluten 12-lags liga.

 24. #18
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Krympningen kunde ske med ett lag om året. Det skulle ge en spännande övergångsperiod för alla supporters till mitten- och bottenlag.
  Och en hård kamp i Superettan när de utslagna AS-lagen försöker komma tillbaka så fort som möjligt.

  Jag börjar gilla idén allt mer och mer.

 25. #19
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Mötas 4 gånger känns väldig mycket som hockeyn, där många har klagar över att det är för många matcher som argument till att de inte går på matcherna.
  Nu väntar vi på förslagen om derbygrupper ....

  När det sedan dras upp förslag om sluten liga är det dags att dra öronen åt sig och inse att det till slut blivit underhållningsindustri och iinte idrott.

 26. Följande medlem gillade det här inlägget av skjut Nurmi skjut:


 27. #20
  Medlem
  Reg.datum
  Jun 2010
  Totalt emot de där, vill vi att de ska va som i hockeyn där man kan möte ett lag 12 gånger på en säsong? (5 matcher i grundserien + ev. 7 matcher i slutspelet)

  Det ska vara som det är nu, en hemma och en bortamatch mot varje lag.

 28. Följande medlem gillade det här inlägget av ljis:


Sidan 1 av 4 123 ... SistaSista

Liknande ämnen

 1. Andra lag än AIK?
  Av Laban i forum Övrig sport
  Svar: 57
  Senaste inlägg: 2012-04-30, 16:03
 2. Vad kan du om AIK ?
  Av AIK15 i forum AIK
  Svar: 18
  Senaste inlägg: 2010-11-14, 03:33
 3. Allsvenskan 2010
  Av KennyPaveysDobbar i forum AIK Fotboll
  Svar: 135
  Senaste inlägg: 2010-11-08, 20:37

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •