Resultat 1 till 6 av 6

Ämne: AIK jämfört med andra europeiska klubbar

 1. #1
  PAL
  PAL är inte uppkopplad
  Administratör PALs avatar
  Gruppering
  Ozzy Army
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm, Sweden

  AIK jämfört med andra europeiska klubbar

  Jag flyttar det här till en egen tråd, eftersom det inte längre har så mycket med arenan att göra.

  Citat Ursprungligen postat av Lavazza' Visa inlägg
  Lite färre invånare än så, men väldigt mycket folk på en liten yta.

  "Det finns lite olika definitioner av området, men ofta anses området bestå av de tre provinserna Noord-Holland, Utrecht och Zuid-Holland.[1] Dessa provinser hade totalt 7 339 492 invånare i början av 2009, på en yta av 8 980,55 km²."

  Roten ur 9000 är väl 30, så 30 gånger 30 km. Det är inte mycket. Som tre Gotland. Fast rimligen med snabbare förbindelser. ;-)

  Lite större yta än Stockholms län (6 519 km2), som har 2 miljoner invånare. Randstad har alltså nästan tre gånger så hög befolkningstäthet som Stockholms län.
  Tack för infon! Men: 30 gånger 30 km är 900 km², inte 9000. Roten ur 9000 är nästan 100 km, d v s det stämmer ganska bra med "en timmes bilresa".

  Oavsett hur man räknar så innebär det att det är sex lag i högsta divisionen som delar på de sju miljonerna: Ajax (där jag kul nog är just nu, och jag handlade vid arenan i går), AZ Alkmaar (dit ska jag i morrn), FC Utrecht, ADO Den Haag, SBV Excelsior och Feyenoord. Det är i genomsnitt 1,2 miljoner per lag (vilket är minst dubbelt så mycket som i Stockholm, beroende på hur man räknar med Södertälje).

  Nu vet jag inte hur populära de sex klubbarna är (två av dem lär väl stå i särklass), och jag vet inte hur det ser ut i lägre divisioner (i Stockholm har vi ju nåt kvartersgäng på söder), så det är svårt att dra några slutsatser rakt av. Visst finns det skillnader och Ajax har kanske bättre förutsättningar, men jag vägrar att gå med på att skillnaden borde vara så enorm som den faktiskt är.

  Ett annat bra exempel är Lissabon. Ett storstadsområde med 2,8 miljoner invånare i ett land med 10 miljoner invånare. Både Benfica och Sporting har haft stora europeiska framgångar, och har publiksnitt på 39k respektive 27k. De saknar iofs det där kvartersgänget från söder, men varför har de i övrigt blivit så mycket större än AIK?

 2. #2
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Citat Ursprungligen postat av PAL Visa inlägg
  Ett annat bra exempel är Lissabon. Ett storstadsområde med 2,8 miljoner invånare i ett land med 10 miljoner invånare. Både Benfica och Sporting har haft stora europeiska framgångar, och har publiksnitt på 39k respektive 27k. De saknar iofs det där kvartersgänget från söder, men varför har de i övrigt blivit så mycket större än AIK?
  Tidigare var det väl av ungefär samma skäl som Malmö och IFK hade stora internationella framgångar, dvs. mindre skillnader i pengar mellan de olika ligorna och tillfälliga kvalitetstoppar hos spelare och tränare. Nuförtiden är det väl mest att portugisiska ligan är ett brohuvud till Brasilien, på samma sätt som franska ligan är ett brohuvud till (delar av) Afrika. Vad gäller publikstöd tror jag att Portugal har få sporter som konkurrerar med fotbollen. Ingen handboll och hockey som i Sverige. Ingen rugby och handboll som i Frankrike. Ingen basket som i Spanien. Jag bara chansar. Jag har inte kollat upp några siffror.

 3. #3
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  En portugis kommer med olika förklaringar, bland annat denna:

  "Sport Lisboa e Benfica is by far the most supported club in Portugal. Apart from the Porto district (where nevertheless they still have plenty of fans) they probably are the most supported club in the majority of regions in the country. In a vast number of away venues they seem to be effectively the home team, such is the crowd they can gather. Among Portuguese territory, ex-colonies and emigration clusters, worldwide fans are estimated at a whopping fourteen million. Several sources acknowledge them to be the international football club with the largest number of sócios (paying members), an important source of revenue."

  ‘Os Tres Grandes’ – A glimpse at Portugal’s major football clubs | Bagsy Not In - The Football Blog

 4. #4
  Medlem bangura1891s avatar
  Gruppering
  Gnaget Inferno & Fullast på bussen
  Reg.datum
  Jan 2011
  Ort
  Östra Aros
  Som Lavazza säger i inläggen ovanför har Portugal ingen sport som är i parentet med fotbollen (hockeyn i Sverige). Det man inte får glömma angående publiken är den geografiska utformningen på både Holland och Portugal. Portugal är 92 391 km² och Holland är 41 526 km² medan Sverige är 449 964 km² (med andra ord tio ggr större än Holland). Källa: Wikipedia (tur att det inte är en skoluppsats).

  Det jag menar är att det är betydligt svårare för klubbar i till exempel Stockholm att locka till sig supportrar från bland annat Norrland eftersom avstånden dit är så långa och de som bor där har svårt att känna samhörighet med oss "stockholmsfjollor" (som de brukar uttrycka det) och därmed även sympatisera och identifiera sig med det våra klubbar i Stockholm står för. Med andra ord kommer det inte lika mycket folk utifrån till våra matcher som det antagligen gör till deras matcher.
  Senast redigerad av bangura1891 den 2011-10-25 klockan 15:01. Anledning: Ändrade lite fel

 5. #5
  Medlem DanneDaniels avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Tja, jag planerar en fotbollsresa till Spanien och undrar hur restriktionerna om kameror och videokameror är på spaniens fotbollsarenor samt, för den delen, på Sveriges ditto. Har ett vagt minne av att man inte får ta med sej systemkameror in på Råsunda, därav min nyfikenhet.

  Tacksam för svar.

 6. #6
  Medlem
  Reg.datum
  Aug 2010
  Här är en lång och bra diskussion om förhållandet mellan tidvis mycket framgångsriska klubbar i små och relativt fattiga ligor och konkurrensen från stryklag i rika ligor.

  "It's one thing when we lose our players to clubs like United or Real Madrid, but to know that a club like Tottenham can truly obliterate us in terms of financial power is depressing. With all the respect to Tottenham, which is a club I appreciate a lot, they're nowhere near us in terms of history, pedigree, even stadium capacity and much probably fan base size. Yet they benefit immensely of playing in the most wealthy league in the world. It's a more attractive league to play in, and they can pay A LOT better than us. Back in 2003 they took us Postiga, our most promising player (which eventually developed into nothing, but it hurt at the time)."

  Port overkar vara en extremt välskött klubb men är helt beroende av scouting, förädling, försäljning av spelare och CL-pengar, vilket är en skakig situation. Några få bakslag kan förändra allt. Försök att behålla spelare längre innebär också stora risker, vilket verkar vara Sportings situation.

  The pain of being in a smaller league... - RedCafe.net

Liknande ämnen

 1. AIK mer anrik än många klubbar!
  Av Elmtoft i forum AIK Fotboll
  Svar: 53
  Senaste inlägg: 2015-12-30, 18:51
 2. Andra lag än AIK?
  Av Laban i forum Övrig sport
  Svar: 57
  Senaste inlägg: 2012-04-30, 16:03
 3. Andra klubblåtar
  Av Lazarus i forum Övrig supporter/läktarkultur
  Svar: 58
  Senaste inlägg: 2012-04-06, 17:00
 4. Avgå och andra ämnen
  Av ice age i forum AIK Fotboll
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2010-12-10, 22:37
 5. Svar: 11
  Senaste inlägg: 2010-10-07, 03:04

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •