Sidan 1 av 50 12311 ... SistaSista
Resultat 1 till 20 av 981

Ämne: AIK Fotbolls ekonomi

 1. #1
  Medlem
  Gruppering
  Motgångssupporter
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm

  AIK Fotbolls ekonomi

  Såg ingen tråd om detta ämne som genomsyrar hela verksamheten. Visst är fotboll en social verksamhet och gör nytta både för de som utövar den liksom supportrar som har den som intresse. Samtidigt kan man inte blunda för den ekonomiska aspekten i dagens fotboll. Ekonomin har en mycket stor betydelse i dagens elitfotboll och när topplagen av idag planerar för sin framtid är det oftast den ekonomiska framtiden man planerar för. Det sportsliga vet man kommer om bara ekonomin är den rätta.

  Jag själv har inte järnkoll på AIK fotbolls ekonomi men har följt siffror i tidningar och läst rapporter. Kanske någon som är riktigt insatt kan komma med ett uttalande och konkreta siffror hur det står till? Någon som vet hur det står till med det så kallade "sms-lånet" och tilläggslånet som vi skall ha tagit för en satsning i CL-kvalet? Kanske nån som har koll på hur mycket som Damlaget har dränerat ekonomin de senaste åren? Läste nån siffra på 2,6 miljoner back förra året vilket INTE är bra. Samtidigt spenderar supportrar tusentals kronor i supportershopen för att stödja ekonomin nu när vi tagit guld och hoppas på en våg frammåt och så får man höra att herrarnas ekonomi är i princip gemensam med damfotbollen som verkar leva över sina tillgångar? Vad gäller? Drabbas satsningen på CL-kvalet av att damlaget går back tycker jag personligen att det är en skandal. Damlag i all ära men det laget skall inte få dra ned herrlagets konkurrenskraft i Allsvenskan och CL-kval!

 2. #2
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Sollentuna
  Omsättning och resultat efter skatt för koncernen AIK Fotboll (miljoner kronor)

  * 2004 (Allsvenskan): 67,7 / -14,4
  * 2005 (Superettan): 48,2 / -17,3
  * 2006 (Allsvenskan): 94,1 / +13,5
  * 2007 (Allsvenskan): 125,6 / +14,3
  * 2008 (Allsvenskan): 103,4 / -14,6
  * 2009 (Allsvenskan): 109,7 / -6,3

  Källa: Wikipedia

 3. #3
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Som supporter blir man hela tiden lurad av styrelsen, de går ut med information om att allt är stabilt och läget är lugnt. Jo men tjena, vi är regerande svenska mästare som sålt sin stomme i laget - enda spelarna vi kan ta in är spelare från assyriska och brasilianska amatörlirare.

  Vi har inte råd att förlänga med våra nuvarande spelare, vart FAN tar pengarna vägen? När är det dags för styrelsen att inse att vi lever över våra tillgångar och inte är Manchester United eller något annat storlag med en kavalkad av sponsorer och andra rika människor som kan pumpa in pengar då det behövs då väl SvFF börjar hota med indragen elitlicens osv.

  Som supporter så känner jag mig grundlurad då jag år efter år köper nya souvenirer och årskort men aldrig får ett rakt och ärligt svar från styrelsen vad som sker med ekonomin. För mig så känns det som att åker vi ner i Superettan (vilket vi är på god väg till) så kommer också vi att få genom gå ett "stålbad".

  Trött på att bli lurad av min egen klubb och är jävligt irriterad på att jag inte vet hur man ska gå tillväga för att få reda på allt..
  Senast redigerad av ToBr den 2010-05-14 klockan 12:03.

 4. #4
  björn_gnaget
  Gäst
  lurad och lurad... jag tycker nog att de är precis så öppna man kan vänta sig av en bolagsstyrelse. Det är lätt att sitta och skrika på avgång hit och dit som supporter som inte har hela bilden.

  Vad gäller Manchester United och andra storklubbar i England så lever de sjukt över sina tillgångar. De har miljardskulder.

 5. #5
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Så du är tillfredställd med hur styrelsen hanterar pengar som rör AIK? Tycker inte du att något är grymt fel då vi vinner trippeln men inte ens kan värva spelare av klass?

  Något stinker rejält.

 6. #6
  dpw
  dpw är inte uppkopplad
  Medlem
  Gruppering
  Sol Invictus
  Reg.datum
  May 2010
  Vi har torskat 21 miljoner på två år. Vi går 6 miljoner back ett Sm-gulds år samtidigt som vi tar ett kortfristigt lån på 15 miljoner till hög ränta, där hälften av de 15 direkt går till att betala tillbaka det lån vi tog i höstas. Samtidigt sitter bolagsmentaliteten kvar i klubben, just nu personifierade av Mats Gustavsson & Per Bystedt-gänget. De tillåter att vi sitter med för höga kostnader i relation till intäkter, de tillåter att vi slösar pengar på att vara börsnoterade, ha en informationschef avlönad, ha TVÅ säkerhetschefer avlönade. Wesström och Stahre pratar om kvalitet, men hur ska vi kunna få det när sporten hela tiden måste sälja av spelare samt i år inte ens ha råd med en anställd fystränare??

  Vi måste sluta med att budgetera med för höga publiksiffror, dra ner budgeten rejält (säg 9.000 årskort och 12.000 i snitt) och anpassa kostnaderna efter det. Visar det sig att vi i slutet av året fick 5.000 fler i snitt än budgeterat så har vi en pengapåse att investera i kommande år, istället för att som nu riskera mångmiljonförluster varje år. Bystedt har tidigare avfärdat detta med argumentet att vi måste satsa, även i budgeten, för annars blir vi "IFK Norrköping". Well, snart är vi ändå där i Superettan med IFK Norrköping med den mentalitet och filosofi han förespråkar. Det är dags att folk slutar leka med våra pengar och slutar försöka hitta sätt att tjäna pengar på AIK Fotboll och göra det till ett flashigt börsnoterat företag.

  Dags att skrota Aktiebolaget, eller om det är praktiskt möjligt låta AIK FF äga bolaget till 100 procent. Det är ohållbart som det är nu med sidointressen som köper in sig i klubben och lyckas driva sina agendor inom ramen för AIK Fotboll (tänk arenafrågan tex..).

 7. #7
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Fan jag vet inte vad AIK ska göra för att få ihop pengar till bra nya spelare. jag skulle kunna bidra med småpengar som man tänker inte är så mycket men de som går på fotboll just nu är riktiga supportrar och de är runt 10.000 om alla la ner 1000 kr i månaden i 1 år har vi 12 mille o de går att värva spelare för sånna pengar och det finns säkert rika gnagare som skulle kunna skänka mer men ingen tar tag i något sånt. och man vet ju inte heller vad aik fotboll gör för pengarna de kanske bara försviner.

 8. Följande medlem gillade det här inlägget av davv3e:


 9. #8
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Jag undrar vart pengarna från spelarna vi sålde 2009 tog vägen?
  18 miljoner för JOS?
  Ingen Lön åt 100% längre..
  Ivan fick vi någon låg summa för...
  Örat till Norge...

  Nu efter 13 spelade omgångar tar vi in 2 stycken spelare på test.
  En forward och en målvakt.
  Ivan "den fruktansvärde" som målvakt kommer endast hit för att Maanoja har varit helt under isen..,
  Jerry B kommer hit vad jag förstått eftersom Miran försvinner...

  Kan tycka att Svenskamästarna ska ha värvat tyngre namn än spelare från superettan och spelare på lån innan säsongen... vart tog pengarna vägen?
  Senast redigerad av lager den 2010-05-16 klockan 23:30.

 10. #9
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Håller med om att aktiebolagsmentaliteten måste bort, kostar bara massa pengar och det är direkt skadligt för föreningens själ och hjärta. Det borde vi ju ha lärt oss efter debaclet i hockeyn där man skulle jaga bort supportrarna för att locka slipsnissar istället. AIK är ingen jävla produkt på en marknad. I USA kan man köpa och sälja lag och flytta dom tvärs och kors en hel kontinent. Skulle aldrig kunna hålla på nåt sånt pajaslag.

 11. #10
  Roginho
  Gäst
  Tänk att folk har så svårt att skilja på år 2009 och 2010.
  Jos såldes i år vilket syntes väldigt tydligt i första kvartalets siffror. Vi gick ju till och med + enligt den rapporten, och att visa ett positivt resultat för årets första kvartal hör inte till vanligheten precis, har det överhuvudtaget skett förrut?

  Nåväl, ekonomi kan man snacka i evigheter, utan att komma någon vart alls, men jag hoppas att vi kan slippa rena brottsanklageler mot styrelsefolk i den här tråden.
  I ett annat forum nära dej duggar sådana anklageler tätt, men ingen har ännu preciserat vem som är brottslig och ingen har heller lyckats precisera vad dom påstådda brottsliga handlingarna består av, vad personerna egentligen har gjort. Så om någon får lust att komma med liknande anklagelser här, så hoppas jag att man äntligen kan få lite info om vem som gör vad.
  Så om du lever i villfarelsen att AIK´s styrelser (Både FF och AB) är brottslingar, bara för att diverse internettroll påstår att det är så, tänk efter igen!

 12. #11
  Medlem
  Gruppering
  ASK/Sol Invictus
  Reg.datum
  May 2010
  Citat Ursprungligen postat av Roginho Visa inlägg
  Vi gick ju till och med + enligt den rapporten, och att visa ett positivt resultat för årets första kvartal hör inte till vanligheten precis, har det överhuvudtaget skett förrut?
  vi går knappt med plus, trots 6 millar in i spelarförsäljningar och en hemmamatch i första kvartalet pga den tidiga starten, det är det enda som räddar oss. även om det är så att man periodiserar vinst från spelarförsäljningar som man gör med årskorten är det ändå uselt.
  att vissa i styrelsen fått sitta kvar trots bedrövliga ekonomiska resultat är som att vi skulle gett bojent ett lukrativt femårskontrakt. men har man pengar verkar man vara immun för trots lögner, felsatsningar och dåliga resultat så är det bara klamra sig fast vid makten

 13. Följande medlem gillade det här inlägget av LEE SATCHELL:


 14. #12
  Roginho
  Gäst
  Citat Ursprungligen postat av LEE SATCHELL Visa inlägg
  vi går knappt med plus, trots 6 millar in i spelarförsäljningar och en hemmamatch i första kvartalet pga den tidiga starten, det är det enda som räddar oss. även om det är så att man periodiserar vinst från spelarförsäljningar som man gör med årskorten är det ändå uselt.
  att vissa i styrelsen fått sitta kvar trots bedrövliga ekonomiska resultat är som att vi skulle gett bojent ett lukrativt femårskontrakt. men har man pengar verkar man vara immun för trots lögner, felsatsningar och dåliga resultat så är det bara klamra sig fast vid makten
  Lägg av med sånt där! Vilka är "vissa" du syftar på, fram med namnen nu, så kan vi gör något åt saken vid nästa årsmöte/bolagstämma!

 15. #13
  Rey
  Rey är inte uppkopplad
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Jag tycker AIK Fotboll ABs omsättningsfokus är ett av grundproblemen. Kanske inte så överraskande dock, med tanke på ett antal styrelsemedlemmars historik från IT-branschen. Visst, det är bra att sträva efter en ökad omsättning, men det får inte bli huvudmålet. Fokus borde istället ligga på "fotbollsbudgeten", dvs öka summan som fotbollen (Löner, allmäna kostnader, Väsby, scouting...) får ta del av.

  Jag tar hellre en omsättning på 80 miljoner, om 50 går till fotbollen, än en omsättning på 120, där bara 48 går till fotbollen.

  Att öka omsättningen kan vara ett sätt att ge fotbollen större resurser, men det är ingen garanti. The Terrace och restaurangen har bidragit till ökad omsättning för koncernen, men minskad fotbollsbudget. Knappast det vi borde eftersträva.

 16. #14
  Medlem
  Gruppering
  Motgångssupporter
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Stockholm
  Tråden fick fart iallafall efter lite slummer i början.

  Startade tråden då ekonomin är en väsentlig del i dagens toppfotboll. Och vi alla vet väl hur "vår" ekonomi sett ut på sistone. Man (jag) känner iallafall frustration när man år efter år ser att vi inta kan skapa oss en på lång sikt hållbar ekonomi. Med de supportrarna och de åskådarsiffrorna vi har haft de senaste 10 åren är det väl själva fan om vi inte skall kunna gå plus? Eller har vi så höga kostnader att vi tjänar mycket mindre per betalande åskådare än vad man gör "på landet". Vi har legat nära toppen eller i topp på Allsvenskans publiklista år efter år (kom vi inte 5:a tillochmed när vi låg i S1an?). Detta måste kunna ge ett mervärde gemtemot småklubbrana ute i landet som har ca 50% av våra publiksiffror. Samma sak gäller väl mergendise. Hur mycket drar de in? Kan man få fram lite siffror från Johan som säger att vi är bäst i Sverige med att kränga prylar. Är det bara småpotatis eller spelar det verkligen roll? Vi satt och räknade lite på Års DVD några polare och jag och bara den borde ha inbringat en det deg bara den (dvs mer sålda än ett normalår). Visst, inga enorma summor men lite pengar iallafall. Eller?

  Som sagt, just nu är man bara frustrerad. Trippla mästare och en ekonomi i gunging. Man spederade x-antal tusen i AIK shop efter SM-guldet för att stödja en eventuell CL-satsning (jo, jag kpte prylar för att jag själv ville ha men i bakhuvudet låg CL, dvs snåla inte nu!).

 17. #15
  björn_gnaget
  Gäst
  Citat Ursprungligen postat av ToBr Visa inlägg
  Så du är tillfredställd med hur styrelsen hanterar pengar som rör AIK? Tycker inte du att något är grymt fel då vi vinner trippeln men inte ens kan värva spelare av klass?

  Något stinker rejält.
  Nej, inte alls tillfredställd. Självklart vill jag också att vi ska ha massor med pengar att spendera på det ena och det andra istället för att som nu, tvingas låna pengar för att gå runt.

  Det som måste med i bilden här är ju att en hel del felsatsningar gjordes under ett par år då Charlie Granfeldt var VD. Jag vet inte om det är han som har ansvaret för dessa. Just då tyckte även jag att det var bra att satsa på kringliggande verksamheter såsom The Terrace för att kunna sprida risker och dessutom tjäna pengar även på vintern. Dessutom investerades flera miljoner i ett webbprojekt, som många redan verkar ha glömt, vilket kostade oss mycket mer än vad som var planerat. Detta ligger oss fortfarande i fatet.

  Idag har vi en ledning som ständigt pratar om minskning av kostnader vilket också görs på alla fronter. Eller är jag felinformerad? Kanske är det någon här med riktig insikt som kan hävda att det är tvärtom?

  Vad gäller pengar till fotbollen så lämnar nu i sommar en av de spelare som har en av allsvenskans högsta löner - Miran Burgic. För Mirans lön får man nog en hel del.

  Vad gäller publikbudgeten så har man inte gått ut med några siffror från ledningshåll i AIK. Men precis som inom alla företag så kan man inte budgetera med orealistiska siffror. Då kan man lika gärna låta bli att ha en budget. Om de hade gjort som du sagt och utfallet varit det motsatta hade du suttit här och skrikit på avgång och "vissa i styrelsen kan inte det här med budget".

  Jag är kritisk till hur vår ekonomi och verksamhet har skötts, men jag efterfrågar en mer nyanserad diskussion och mer långsiktigt tänkande. Det är lätt att kräva saker och skrika högt när man inte behöver leverera i verkligheten. Lite som att vara i opposition i politiken. Man kan lova och klaga precis hur mycket man vill. Man kommer ändå inte behöva leverera.

 18. #16
  Medlem DanielTjernströms avatar
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Sundbyberg
  Nu kan ni framföra alla frågor till styrelsen här: AIK Fotboll - Ställ din fråga om AIK Fotboll!

 19. #17
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Ort
  Bagarmossen
  får jag bara fråga vart AIK gort med pengarna från hoivelt och obolo? ja menar visst, agen 03 tog hälften eller något mer vad jag har hört, men vart tog resten av pengarna vägen? innan säsongen sas de att AIK skulle satsa nogorlunda på CL och att vi skulle värva in spelare, nu helt plötsligt låter det som vanligt i AIK att vi inte har pengar?? hur fan kan vi inte ha pengar?? låter helt jävla sjukt tycker jag. nu tappar vi troligen spelare som ortiz, burgic och troligen dulle. deras löner verkar ju vara något höga också så där får vi in pengar också, s hur kan vi då sitta nu utan en krona i plånboken? låter väldigt skumt och jag tror att pengarna i den här klubben har lagt på alldeles för mycket papperslirare och korpen brasilianare...

 20. #18
  björn_gnaget
  Gäst
  korpenbrasilianaren var ju snorbillig, detta har sagts om och om igen från AIK.

  Och vad gäller din andra fråga kan du ställa den här.

 21. #19
  Medlem
  Reg.datum
  May 2010
  Att AIK tog lån föra året var pga att de hade bara 3.8 miljoner i kassan, vilket inte räckte för att betala dagliga utgifter. Enligt kvartalsrapporten så har AIK nu ca 17 miljoner i kassan sista mars.

  Sen att många ifågasätter damfotbollens vara eller icke vara verkar vara mycket på grund av okunskap. Dom har rensat truppen ganska bra och försöker dra ner på sina kostnader. Sen får man väl se hur utfallet blir, sportsligt så blir det ner ett hack i seriesystemet.

  Sen undrar jag lite bara hur man får resturangen att gå back med en omsättning på 5,9. Något är allvarligt fel. Är en fråga som jag kommer att upp på frågestunden. Det kanske är så att det kostar mer för AIK att betala en annan entrepenör än driva det själva, vi får se.

  Klädbutiken är det dags att lägga ner, den ger inga pengar.

  Externa kostnaderna skulle vara väldigt intressant att veta vad som ligger i dessa, någon kanske har mer info ang detta.

  AIK har redan ett autogiro man kan skänka pengar till, risken med detta är att det bara täcker massa svarta hål och vi får inte reda på vart pengarna tar vägen. Att vi som supportrar skulle bilda en fond är ett utmärkt sak, men blir kanske väldigt svårt att genomföra.

 22. #20
  Roginho
  Gäst
  Citat Ursprungligen postat av götegnagaren Visa inlägg
  Att AIK tog lån föra året var pga att de hade bara 3.8 miljoner i kassan, vilket inte räckte för att betala dagliga utgifter. Enligt kvartalsrapporten så har AIK nu ca 17 miljoner i kassan sista mars.

  Sen att många ifågasätter damfotbollens vara eller icke vara verkar vara mycket på grund av okunskap. Dom har rensat truppen ganska bra och försöker dra ner på sina kostnader. Sen får man väl se hur utfallet blir, sportsligt så blir det ner ett hack i seriesystemet.

  Sen undrar jag lite bara hur man får resturangen att gå back med en omsättning på 5,9. Något är allvarligt fel. Är en fråga som jag kommer att upp på frågestunden. Det kanske är så att det kostar mer för AIK att betala en annan entrepenör än driva det själva, vi får se.

  Klädbutiken är det dags att lägga ner, den ger inga pengar.

  Externa kostnaderna skulle vara väldigt intressant att veta vad som ligger i dessa, någon kanske har mer info ang detta.

  AIK har redan ett autogiro man kan skänka pengar till, risken med detta är att det bara täcker massa svarta hål och vi får inte reda på vart pengarna tar vägen. Att vi som supportrar skulle bilda en fond är ett utmärkt sak, men blir kanske väldigt svårt att genomföra.
  Det här med damlagsmobbingen har vi sluppit på det här forumet, det är något som är specifikt för fettoforumet.
  AIK´s ekonomi är helt klart bättre just nu, men kanske inte riktigt bra ännu, personligen tycker jag det verkar som att folket inom AIK gör ett ganska bra jobb med att sanera ekonomin, men det har gått lite för fort i truppbantningen.

  Klädaffären håller jag med om, lägg ner, men ännu hellre, kolla över möjligheten att sälja, man kanske kan få igen lite av pengarna som har spenderats under åren. Men det viktigaste är att få bort den, jag förstår inte vitsen med att sälja märkeskläder till högre pris än vad många andra affärer gör för samma märken.
  Resturangen behöver man också se över, antingen lägga ner/hya ut, men kanske ytnyttja hårdare för att få in mer pengar, frågan är då bara hur, resturangbranchen är hård!

Sidan 1 av 50 12311 ... SistaSista

Liknande ämnen

 1. AIK Fotbolls Statistikdatabas
  Av PAL i forum AIK Fotboll
  Svar: 166
  Senaste inlägg: 2012-02-13, 20:12
 2. Fotbolls-VM 2010 i Sydafrika
  Av Victor i forum Övrig sport
  Svar: 43
  Senaste inlägg: 2010-07-11, 22:05

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •